“Το σπίτι της Θείας Νέλλυς” στεγάζει το χαμόγελο του παιδιού στη Μυτιλήνη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το νέο του σπίτι στη Μυτιλήνη παρουσίασε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου Ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε το νέο οίκημα του Οργανισμού στη Μυτιλήνη, που ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Multi-sectoral assistance to and protection of immigrants and refugees stranded in Greece», του Διεθνούς Οργανισμού μετανάστευσης με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο « The Canadian Initiative for Lesvos –CIL».
Χάρη στη δωρεά της αείμνηστης Κορνηλίας Μπίνου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απέκτησε ένα υπέροχο οίκημα στην περιοχή Ακρωτήρι των Ταξιαρχών, που κατόπιν δικής της επιθυμίας ονομάστηκε «Το Σπίτι της θείας Νέλλυς». Το αρχοντικό βρίσκεται σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, τιμήθηκαν όλοι εκείνοι που συνέβαλαν στην ανακατασκευή του οικήματος, καθώς και του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Οργανισμού στην Μυτιλήνη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο ανιψιός της θείας Νέλλης, Μανόλης Μπίνος, αλλά και η Μαριλένα, «παιδί του χαμόγελου» που φιλοξενήθηκε στο «σπίτι» της Κέρκυρας. Σήμερα η Μαριλένα, ζει στη Μυτιλήνη και μετά τις σπουδές της έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, με κέντρο δυο υπέροχα κοριτσάκια.
«Όπως αποδεικνύεται, με συνένωση δυνάμεων, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο νέο σπίτι των παιδιών, στο Καγιάνι .

Σπίτι για όλα τα παιδιά

Αυτό που αναφέρθηκε ωστόσο με ιδιαίτερη συγκίνηση από τον κ. Γιαννόπουλο, ήταν το όνειρο του δεκάχρονου γιού του, Ανδρέα, που βρίσκεται πια στη «γειτονιά των Αγγέλων», να υπάρξει δηλαδή ένα καταφύγιο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, θύματα κάθε μορφής βίας, παιδιά από όλο τον κόσμο, που αναζητούν μια αγκαλιά να τα παρηγορήσει στις δυσκολίες και στον πόνο που αντιμετωπίζουν. Αυτή η επιθυμία ήταν και η απαρχή της δημιουργίας του «χαμόγελου», το οποίο μετρά πια 22 χρόνια προσφοράς.
Με αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, θα λειτουργήσει και « Το σπίτι της θείας Νέλλυς» στο πρότυπο των υπολοίπων ανά την Ελλάδα κέντρων, μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Το μικτό κέντρο είναι χωρητικότητας 25 παιδιών και θα προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη και προπαντός ισότητα και αξιοπρέπεια σε όλα τα παιδάκια που υποφέρουν.

 

Πολύτιμη η συμβολή της ομογένειας

Ο Ιωάννης Γεωργούδης, εκπρόσωπος της Καναδική Πρωτοβουλίας σημείωσε πως όταν τον κάλεσε ο πρώην πρέσβης στον Καναδά Ρόμπερτ Πεκ για να τον βοηθήσει για το σπίτι στη Λέσβο, το θεώρησε μεγάλη τιμή. «Ανοίχτηκε ένας ολάκερος κόσμος που λέγεται «Χαμόγελο». Ένιωσα ταπεινός και περήφανος. Η ένδειξη ενός πολιτισμού είναι πώς φροντίζει τα παιδιά του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομογένειας στον Καναδά συγκεντρώθηκαν τόσα πολλά χρήματα και τόσο γρήγορα. Η ελληνική παροικία σε ό,τι αφορά τα παιδιά κάνει το έξτρα βήμα που χρειάζεται και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μέρος των εξόδων του σπιτιού για να λειτουργήσει», κατέληξε ο κ. Γεωργούδης.
«Προσπαθούμε, πιέζουμε να βρεθούν σύντομα οι πόροι για να λειτουργήσει, είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Είναι κρίμα να είναι έτοιμο το κτίριο και να παραμένει αναξιοποίητο».

Προηγουμενο αρθρο

Οι διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης στα “Σεμινάρια της Τετάρτης” του Παν. Αιγαίου

Επομενο αρθρο

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων της Αττικής στο Γεωπάρκο Λέσβου