Το “Παμφίλιον”: Η σελίδα που ενώνει μουσικές και μουσικούς απ΄ όλη την Ελλάδα!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τα Πάμφιλα που κατά μία εκδοχή έλκουν το όνομά τους από την σύγχρονη της Σαπφούς ποιήτρια Παμφίλη, είναι ένας τόπος που έχει παντού φίλους!

Φίλους της καθημερινής ζωής που μπορεί κανείς να απολαύσει ως μόνιμος κάτοικός ή επισκέπτης των Παμφίλων, φίλους της θαλασσινής τους αύρας και της αρχιτεκτονική τους παράδοσης και κυρίως φίλους της ιδιαίτερης μουσικής της Λέσβου που ακούγεται στα σπίτια και τα καφενεία του χωριού!

Μια μουσική που ξεπερνά τα φυσικά γεωγραφικά όρια του νησιού και απλώνεται σε όλη την Ελλάδα όπου ενώνεται με άλλους ήχους από διάφορες περιοχές, βουνά νησιά και πόλεις!

Ήταν αυτή η ανάγκη, της μοιρασιάς και της διάδοσης της μουσικής παράδοσης του νησιού, που έσπρωξε τους Παμφιλιώτες εμπνευστές της σελίδας «Το Παμφίλιον» να δημιουργήσουν έναν ιντερνετικό καφενέ στο facebook όπου αρχικά σκοπός του ήταν «να γίνει φίλος με άτομα που τους αρέσει κυρίως η ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική» όπως αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή της σελίδας!

Έτσι άρχισαν δειλά- δειλά να ανεβαίνουν τα πρώτα βίντεο, αρχικά από στέκια της Αθήνας όπου έπαιζαν φίλοι μουσικοί κι έπειτα με τους μουσικούς του νησιού σε μοναδικές στιγμές τους στα μαγαζιά, στους δρόμους και στα σκαλοπάτια του! Όμως ο «καφενές» το Παμφίλιον όπως ήταν …καρμικό να του συμβεί λόγω ονόματος προσέλκυσε φίλους από όλη την Ελλάδα κι έτσι στα μουσικά του σκαλοπάτια, φιλοξενεί πλέον νότες, ρυθμούς και τραγούδια από όλη την ρεμπέτικη και παραδοσιακή ελληνική σκηνή!(Αν η σελίδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στις αναζητήσεις σας και αν απορείτε κι εσείς “τι είναι το Παμφίλιον” μπορείτε να περιηγηθείτε στην παρακάτω διεύθυνση  https://www.facebook.com/topamfilion   όπου θα βρείτε Μουσικά σκαλοπάτια απ ολη την Ελλάδα)

Στη σελίδα που πλέον έχει χιλιάδες views και περί τους 80.000 ακόλουθους θα βρει κανείς αυτοσχέδια -αλλά καθόλου ερασιτεχνικά- βίντεο από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας! Την Κρήτη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, την Αμοργό, τη Σίφνο, την Κάσο, το Σκόπελο, τη Σαμοθράκη, τη Σάμο και την Αλόννησο και άλλες πολλές ακριτικές περιοχές, απομακρυσμένα χωριά και πόλεις αλλά και τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου δραστηριοποιούνται οι μουσικοί μας, αυτοί οι τόσο …παραμελημένοι, πολλές φορές κακοπληρωμένοι και απαξιωμένοι όπως είδαμε και στην περίοδο της πανδημίας από το κράτος. Αυτά τα «μωρά» που λέμε και στο νησί,  βρίσκουν μια μεγάλη ιντερνετική έστω αγκαλιά μέσα από το Παμφίλιον.

Και τραγουδούν και παίζουν τις μελωδίες τους πάνω σε σκαλάκια άσπρα νησιώτικα, στα σκαλοπάτια των σπιτιών με τα λουλούδια και τις γλάστρες τους, στις αυλές και τα πέτρινα σκαλιά της πλατείας, στις εκκλησιές, τα καφενεία και τα λιμάνια, στους πολυσύχναστους δρόμους αλλά και στο εξωτερικό!

 

Όπως ξεκαθαρίζουν οι εμπνευστές της ομάδας δεν αποσκοπούν σε κάποια επαγγελματική εκμετάλλευση της απήχησης και ούτε υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος από την προβολή των βίντεο που πλέον έρχονται από παντού!

Όπως αναφέρουν σε πρόσφατη ανάρτησή τους «Όταν η σελίδα δημιουργήθηκε δεν πιστεύαμε ότι θα υπήρχε βίντεο που θα έφτανε το ένα εκατομμύριο προβολές .Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όσο να ναι χαιρόμαστε που η σελίδα έχει αυτή την απήχηση Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα και δείξτε αν θέλετε και μπορείτε την αντίστοιχη αγάπη στη σελίδα μας στο Instagram που ανεβάζουμε και τις δικές σας ιστορίες από τις μουσικές στιγμές που μας χαρίζετε».

Στη σελίδα θα βρείτε «αγνές» μουσικές στιγμές κι όχι στημένες για λόγους εμπορικούς,  θα ακούσετε μεγάλους «μάστορες» και μουσικούς που αγαπούν την Τέχνη τους και που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή.

https://www.facebook.com/topamfilion

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Νικόλας Καλόγηρος: Μια ιστορία έρωτα κι εξέγερσης

Επομενο αρθρο

Η K-Gold Temporary Gallery στο Athens Art Book Fair (23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου) στο Ωδείο Αθηνών