Search

«Tο Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική»

 

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα η συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη. Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις.

Μία σύντομη ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γενικός γραμματέας του ΠΕΚ.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την Διοίκηση του ΠΕΚ, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και από την Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου.

Επίσης κατάθεση έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση, η ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ και η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Η λιτή φετινή συγκέντρωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή.

 

Η ομιλία του Μπάμπη Ντινενή

«Συναδελφισες συναδελφοι

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Βρισκόμαστε εδώ, στο μνημείο του συντοπίτη μας Μιχάλη Μυρογιάννη, που τέτοια μέρα σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος εν ψυχρώ από το ανδρείκελο της χούντας Ντερτιλή.

Τιμούμε όλους όσους έπεσαν την ηρωική τούτη μέρα, τους εκατοντάδες που βασανίστηκαν και εξορίστηκαν, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που προέταξαν τα στήθη τους και γιγάντωσαν την αντίσταση του λαού μας οδηγώντας τελικά στην ανατροπή της αμερικανοεμπνευστης Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι ημέρα μνήμης μόνο. Είναι ημέρα που προτάσσονται τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Το διήγημα ότι το ΝΑΤΟ είναι φορέας σταθερότητας και «εγγυητής» ειρήνης στην περιοχή μας έχει καταρρεύσει. ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ, βάζουν την χώρα και τον λαό μας σε επικίνδυνα νερά. Αποκαλυπτική είναι και η τελευταία έκθεση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου δεν είδαν πουθενά παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γκριζάρει» για τα καλά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σε μια τοποθέτηση που αντικειμενικά ανοίγει θέμα συνόρων. Την ίδια στιγμή ανοίγεται η συζήτηση για άνοιγμα περισσότερων ΝΑΤΟικών βάσεων σε νησιά της χώρας μας καθώς και για ανανέωση των υπαρχουσών συμφωνιών επ’αόριστον για τις βάσεις, όπου υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια, ναυπηγεία, περνάνε σε μονοπώλια με συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν γνωρίζουν κανένα «διάλειμμα» στο όνομα της πανδημίας, άρα δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από το λαό να αναστείλει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη.

Σήμερα και από εδώ στη Μυτιλήνη βροντοφωνάζουμε τα συνθήματα εκείνης της εποχής, Έξω η ΗΠΑ, εξω το ΝΑΤΟ!

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!

Γιατί και σήμερα είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Ψωμί, γιατί οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ρίχνουν την νεολαία μας στην αγορά εργασίας με κατώτατους και υποκατώτατους μισθούς, σε προγράμματα απασχόλησης λάστιχο. Με το τελευταίο νομοσχέδιο με την  κατάργηση του 8ωρου ανοίγουν το δρόμο για 10ωρη εργασία χωρίς δικαιώματα, πετάνε στο καλάθι των αχρήστων κατακτήσεις της εργατικής τάξης εκατό και πλέον χρόνων. Με το πρόσχημα της πανδημίας , αφήνουν τους εργαζόμενους βορά στα αφεντικά και τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Πάνε να φορτώσουν την νέα οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου στις πλάτες μας, πετώντας και το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης. Λες και φταίει ο εργαζόμενος λαός για τα μηδαμινά μέτρα που πάρθηκαν για την πανδημία εδώ και 8 μήνες.

Είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Παιδεία, γιατί η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφού πρώτα αύξησε το όριο των μαθητών ανά τάξη, παίζοντας με την υγεία όλων, αψηφώντας την διεκδίκηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών ανά την Ελλάδα για μικρότερες τάξεις των 15 αντί των 25 μαθητών, και στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό, εκπαιδευτικό ή μη όπως καθαρίστριες κτλ.

Είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Ελευθερία, γιατί όσο και να παλεύουν για το αντίθετο, εμείς κάτω από τις μάσκες θα έχουμε φωνή και θα διεκδικούμε. Γιατί οι μάσκες είναι για την προστασία μας, και όχι φίμωτρο. Είναι ξεκάθαρο συνάδελφοι, ότι τα προκλητικά μέτρα που πάρθηκαν αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση, με την απαγόρευση του σημερινού εορτασμού, δεν έγιναν για την προστασία του Λαού όπως ευαγγελίζονται  για τον κορονοιο.  Έχει αποδείξει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι μπορεί να τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία του. Το απέδειξε περίτρανα την άλλη ιστορική μέρα – σταθμό του εργατικού κινήματος. Την πρώτη του Μάη, οπου σε κάθε πόλη έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας. Ήδη έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές σε κείμενο καταδίκης αυτής της απόφασης, και έχει παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., καταδικάζουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν να την αποσύρει. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι υπογραφές γίνονται χιλιάδες, και καλούμε και από αυτό το βήμα να αποσυρθεί αυτή η απόφαση αυταρχισμού που μόνο άλλες εποχές της πρόσφατης ιστορίας θυμίζει.

Σήμερα είναι μέρα που διεκδικούμε την Υγεία του Λαού μας. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στην κυβέρνηση, που εδώ και τόσους μήνες δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να στελεχώσει και να στηρίξει τον τομέα της Υγείας. Αντί να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις, αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, δίνουν ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες για αντιμετώπιση τάχα της πανδημίας. Αυτοί που ζητούσαν τον λαό να γίνει χειροκροτητής των υγειονομικών με την μάχη που δίνουν για την ίδια την ζωή, σε όποιες αγωνιστικές διεκδικήσεις τους απάντησαν με αυταρχισμό και καταστολή.

Συναδέλφισες συνάδελφοι, με επίκεντρο την σημερινή μέρα καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες να μην δείξουν καμία ανοχή στην νέα μεγαλύτερη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας και τις διεκδικήσεις μας. Όσο τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ανεκπλήρωτα θα μας βρίσκουν μπροστά τους στον δρόμο του αγώνα.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα με τις διεκδικήσεις μας για την πανεργατική απεργία στις 26 του Νοέμβρη!

Τα  αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν στο γύψο!».