Μια διοργάνωση της Κοινότητας Περάματος
Μια ξεχωριστή γιορτή ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η δημοτική ενότητα στο Πέραμα Γέρας, καθώς στις 7 και 8 Αυγούστου πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων, με τίτλο «Του γιαλού κ’ του μπαχτσέ τ’ αρώματα!». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναδείξει τη γαστρονομική, πολιτιστική και δημιουργική ταυτότητα της περιοχής μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Το φεστιβάλ ξεκινά το βράδυ της 7 Αυγούστου στις 20:00, με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των τοπικών συλλόγων και ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα του Κώστα Καλδέλλη, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα για ντόπιους και επισκέπτες.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές του Περάματος και της Λέσβου: αλμυρές δημιουργίες την πρώτη ημέρα και γλυκά την επόμενη, φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού, τοπικούς συλλόγους και επιχειρηματίες της περιοχής. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η παρασκευή και το μαγείρεμα χειροποίητου τραχανά, ενώ παραδοσιακοί μπουφέδες θα προσφέρουν τοπικά κεράσματα σε όλους.
Παράλληλα, το φεστιβάλ δίνει βήμα και στην τέχνη. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής Γεραγωτών καλλιτεχνών, καθώς και παρουσίαση βιβλίων από συγγραφείς της περιοχής, ενισχύοντας την πολιτιστική έκφραση και την τοπική δημιουργικότητα με την παρουσία επίσης της εφημερίδας “Το βήμα της Γέρας”.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των συλλόγων της περιοχής και των κατοίκων, με επίκεντρο τις γυναίκες του χωριού που αναλαμβάνουν το μαγείρεμα, και των επαγγελματιών που στηρίζουν την προσπάθεια. Όλοι ενώνουν δυνάμεις για να αναδείξουν τη λεσβιακή κουζίνα, τα προϊόντα, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους της Γέρας.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της καμπάνιας Visit Lesvos – all colours, all flavours.