Search

To Low Teck Lab ξανά στη Λέσβο: DIY πατέντες για πρόσφυγες και ντόπιους!

Το Low Teck lab επισκέπτεται ξανά τη Λέσβο, αυτή τη φορά με μια νέα αποστολή στην οποία μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι! Το Σάββατο στις 17:00 στην Poliana ελάτε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα ασχοληθεί με τεχνολογίες low tech που χρησιμοποιούν φθηνά ή ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό την κατασκευή κατασκευών καθημερινής χρήσης.

Από το Μάρτιο του 2018, το Low-tech Lab (εργαστήρι χαμηλών τεχνολογιών) εγκαινίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο ελληνικό νησί της Λέσβου.

Το πρώτο εργαστήριο low teck για την κατασκευή της ηλιακής κουζίνας, έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου 2018 στο Mosaik. Εκεί, 30 άτομα συμμετείχαν στο πρώτο εργαστήρι για “ηλιακές κουζίνες”: Πρόσφυγες, ντόπιοι και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, σχεδιαστές, προγραμματιστές από την Ελλάδα, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, το Κονγκό, το Ιράν, τη Γαλλία, την Ουγκάντα, την  Αυστραλία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες,τα νησιά Κομόρες και το Ισραήλ πήραν μέρος στην κατασκευή τους.

“Είτε στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης ή της ανάπτυξης, οι Χαμηλές τεχνολογίες μπορούν να βρουν λύσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες, με χαμηλότερο κόστος, αποτιμώντας τους τοπικούς πόρους και την τεχνογνωσία των ανθρώπων!

Οι μετανάστες — που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και υψηλής εξάρτησης (έγγραφα, γεύματα, ρουχισμός κ. λπ.) — μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους με εποικοδομητικό τρόπο. Η πραγματοποίηση των δικών τους λύσεων για την κάλυψη των αναγκών τους επιτρέπει να είναι σε θέση να είναι αυτόνομοι και αξιοπρεπείς (έννοια “ενδυνάμωσης”). Υπό αυτή την έννοια, η Χαμηλή Τεχνολογία επιτρέπει την ατομική και κοινωνική αντοχή, ιδιαίτερα ενόψει των κλιματικών συνθηκών”

Η εθελοντική ομάδα που έχει έρθει από την Γαλλία έχει ήδη κατασκευάσει το στην Λέσβο ένα ψυγείο που λειτουργεί χωρίς ρεύμα, ένα ηλιακό φούρνο, στρώμα με ανακυκλώσιμα υλικά και θα συνεχίσει την δράση της για τους επόμενους μήνες. Βρίσκονται εδώ για να μας δώσουν την τεχνογνωσία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τοπική ομάδα αλλά και μια πανελλαδική ομάδα που θα ασχολείται με τεχνολογίες low tech.

Ευρεσιτεχνίες που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας και θα μπορούμε να κατασκεύαζουμε εμείς!

Photo/low tech lab/ Gold of bengal, Flickr