Search

To Lesvos Food Festival είναι εδώ! Όλο το πρόγραμμα του πιο γευστικού φεστιβάλ!

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Ο Φορέας Τουρισμού Μόλυβου, η Κοι.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου, ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου “Ηλιαχτίδα”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού σας προσκαλούν στο 3o Lesvos Food Fest από 2 έως 7 Ιουλίου 2019

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανά περιοχή και μείνετε συντονισμένοι για ειδήσεις, παράλληλες δράσεις, εκπλήξεις και καλεσμένους!

2 Ιουλίου – “Ιστορίες του Γεραγώτικου ελαιώνα”

19:30 Εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας

Η Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ μαζί με τοπικούς παραγωγούς κι επιχειρηματίες της Γέρας και του Πλωμαρίου, αφηγείται ιστορίες βιομηχανικών κτηρίων με έμφαση στα ελαιοτριβεία, τους ανθρώπους τους και τον «κίτρινο χρυσό». Γευσιγνωσίες, μεζεδάκια και μαγειρέματα αναδεικνύουν το ελαιόλαδο αλλά και το ούζο, σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι.

3 Ιουλίου – “Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής”

19:30 Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου

Στον τόπο που μοσχομυρίζουν τα θαλασσινά και φύεται ο ξακουστός γλυκάνισος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου μας καλεί να μαγειρέψουμε και να δοκιμάσουμε αυθεντικούς μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το ούζο. Λέσβιοι chef και επαγγελματίες της περιοχής, σε συνεργασία  με τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ο “Μπάλος”, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Πολιχνίτου, τον Αθλητικό Σύλλογο Πολιχνίτου και τον Ιππικό Σύλλογο Πολιχνίτου, μας συστήνουν τη γαστρονομία της περιοχής με live μαγειρέματα, γευσιγνωσίες, πολύ χορό και μουσική.

4 Ιουλίου – “Οι δρόμοι του τυριού στο Μανταμάδο”

Θα ταξιδέψουμε απ’ το χτες στο σήμερα. Η παράδοση θα συναντήσει την σύγχρονη γαστρονομική εξέλιξη με συνταγές βασισμένες στις πρώτες ύλες του τόπου. Η φρέσκια μυζήθρα, η διαχρονική φέτα, η άλλοτε γλυκιά και άλλοτε πικάντικη γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο λαδοτύρι θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του γευστικού ταξιδιού.

10.30 Τυροκομεία Μανταμάδου

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα θα μας μυήσει στα μυστικά της τυροκόμισης και θα μας περπατήσει στους δρόμους του τυριού. Με αφετηρία τις σύγχρονες παραγωγικές μονάδες της περιοχής θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό που θα καταλήξει στην Πλατεία όπου θα εκπαιδευτούν οι μικροί μας μάγειρες.

11.30 Τα παιδιά τυροκομούν

Ένα εργαστήρι όπου θα μάθει στα παιδιά πως να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί και πώς οι αγνές πρώτες ύλες αποτελούν τον βασικό άξονα μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

19.30 Πολύκεντρο Μανταμάδου

Το απόγευμα ξεκινάει με γευσιγνωσία τυριού θα παρακολουθήσουμε δρώμενα με ζωντανή τυροκόμιση, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές, που θα μας αφηγηθούν την ιστορία του τυριού στον ευλογημένο αυτόν τόπο.

21.30 Πλατεία Μανταμάδου

Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική και ουζάκι με μεζέ στην πλατεία του χωριού.

5 Ιουλίου – “Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα”

10:00 Παιδικά μαγειρέματα, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα

Γλυκά παιδικά εργαστήρια θα διδάξουν στους μικρούς μας μάγειρες παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Λέσβου και θα τους ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ανακύκλωσης.

19:30 Πλατεία Ηρώου, Πέτρα

Με αφετηρία την Πλατεία Ηρώου παρακολουθούμε εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού όπως τα φτιάχνουν οι Πετριανές νοικοκυρές αυτή την εποχή και διηγούμαστε ιστορίες από το τελετουργικό του κεράσματος των γλυκών στα παλιά Πετριανά σπίτια. Ένα “κέρασμα εποχής” που θα μας προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, που για το βραδάκι μας επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις…

6 Ιουλίου – “Street Food στον Μόλυβο”

19:30 Οδός “Μιχαήλ Γούτου”, Μόλυβος

Μεταμορφώνουμε τοπικές συνταγές σε φαγητό δρόμου και κάνουμε γευσιγνωσία ντόπιων προϊόντων στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου μετά μουσικής και χορού. Μια γιορτή του δρόμου που πλαισιώνεται από εκπλήξεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και μαγειρέματα προσαρμοσμένα σε σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας. Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.

7 Ιουλίου – “Γλυκιά σαν καραμέλα”

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της “καραμέλας” με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις “καντρίλιες” με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.

Οι Ερέσιοι πάντα αγαπούσαν τη διασκέδαση, το χορό, το τραγούδι και το καλό φαγητό. Ταξίδεψαν ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, και επιστρέφοντας έφεραν νέες ιδέες, που αφομοιώθηκαν από την τοπική παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στη διασκέδαση. Κάπως έτσι, το “Dulce de leche” της Αργεντινής έγινε η παραδοσιακή “καραμέλα”, χρησιμοποιώντας το εκλεκτό πρόβειο γάλα της περιοχής,  και “οι καντρίλιες” της Δυτικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη διασκέδαση ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή της Σκάλας Ερεσού. 

Διακεκριμένος chef θα προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.

18:00 – “Καραμέλα” στην αυλή της Φανής στη Σκάλα Ερεσού

Ερέσια νοικοκυρά θα μας δείξει την παρασκευή της “καραμέλας” με τον παραδοσιακό τρόπο.

19:30 – “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού

Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας “καντρίλιες” με τραγούδια μιας άλλης εποχής.

20:30 – Παρέες με τραγούδι στην αμμουδιά

Mε ούζο και μεζέδες, τραγούδι και χορό σαν μια μεγάλη παρέα, θα κλείσουμε το 3ο Lesvos Food Fest στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μαθήματα Χορού “Καντρίλιες” 4-7 Ιουλίου στη Σκάλα Ερεσσού

Παιδικά Μαγειρέματα

  • 3/7 Μόλυβος
  • 4/7 Μανταμάδος
  • 5/7 Πέτρα
  • 6/7 Ερεσός

Ούζο με μεζέ σε ταβέρνες και ουζερί (Πολιχνίτος, Ερεσός)

Ερεσιώτικο Πρωινό