Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στο Μεντρεσέ, τα τείχη και τα οθωμανικά μνημεία – Χρηματοδότηση από Ελλάδα 2.0 και ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου
Το Κάστρο της Μυτιλήνης, από τα μεγαλύτερα σε έκταση και καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα του Αιγαίου, εισέρχεται σε νέα φάση ανάδειξης με εκτεταμένα έργα αποκατάστασης, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Με συνολική χρηματοδότηση άνω των 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου, το κάστρο ανακτά τον ρόλο του ως μνημείο πρώτης γραμμής στην πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Λέσβου.
Στο κεντρικό τμήμα του κάστρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναστήλωση του ιεροδιδασκαλείου (Μεντρεσέ), κτηρίου του 16ου αιώνα που φέρεται να χτίστηκε από τον Οθωμανό ναύαρχο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.
Το διώροφο οθωμανικό κτίσμα, που διατηρείται ακέραιο, διαθέτει εσωτερική αυλή, κελιά σπουδαστών και διδασκόντων, καθώς και τρουλαία αίθουσα προσευχής με χαρακτηριστικό μιχράμπ. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, στο ισόγειο λειτουργούσε ιμαρέτ, δημόσιο μαγειρείο και πτωχοκομείο.
Ταυτόχρονα, προχωρούν οι παρεμβάσεις στον βορειοανατολικό περίβολο, όπου αναδεικνύεται η βυζαντινή πυλίδα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα στοιχεία της βυζαντινής περιόδου του κάστρου. Εργασίες γίνονται επίσης στον Μεγάλο Περίβολο, στον Ακρόπυργο και στην Πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών.
Πολιτιστική αξιοποίηση και νέες δυνατότητες
Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε το Κάστρο της Μυτιλήνης ως κομβικό μνημείο για τη Λέσβο, που φέρει τα ίχνη των Γατελούζων, της Υστεροβυζαντινής και της Οθωμανικής περιόδου. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η σύνδεση του Κάστρου με το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης και η μετατροπή του σε ζωντανό πολιτιστικό χώρο με πολλαπλές λειτουργίες.
Η αποκατάσταση των αποθηκών Σαπλιτζά, η ανάπλαση του Άνω και του Κάτω Κάστρου, καθώς και η πλήρης στερέωση των τειχών εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο πολιτιστικής αξιοποίησης του χώρου. Το Κάστρο, με έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, αποκτά νέο ρόλο στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη του Βορείου Αιγαίου.


Πηγή: eMakedonia