Το γιορτινό μας τραπέζι σε… πραγματικές τιμές

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τι έδειξε η τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου, ποια προϊόντα αυξήθηκαν και σε ποια μειώθηκαν οι τιμές

 

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται προγραμματίζοντας τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι.

Όποια κι αν είναι η προετοιμασία που γίνεται αυτό το διάστημα, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» λόγω και της κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού, έχει χρόνια να γεμίσει δίχως το άγχος και το κυνήγι της συμφερότερης προσφοράς, που αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους νοικοκυραίους.

Αυτές τις μέρες η πληθώρα αγαθών που κατακλύζει τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ, κρύβει πολλές «παγίδες» τόσο από πλευράς ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών, όσο και από μεγάλες διακυμάνσεις στο εύρος των τιμών κοστολόγησής τους.

Η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου πραγματοποίησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, επιτόπιους ελέγχους με τιμοληψίες στα καταστήματα του νησιού, συγκρίνοντας όμοια προϊόντα αλλά διαφορετικής ετικέτας, καταρτώντας αναλυτικούς πίνακες που έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Για το σκοπό αυτό, τριμελές κλιμάκιο του τμήματος εμπορίου πραγματοποίησε ελέγχους για ένα 5μερο, από 13 ως 17 Δεκεμβρίου και κατέγραψε αναλυτικά τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της δειγματοληψίας.

Που θα κυμανθούν οι τιμές στα γιορτινά είδη

Παρατηρώντας με μια πρώτη ματιά τους πίνακες, διαπιστώνεται ότι έχει γίνει τιμοληψία σε είδη που ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ράφια, λόγω του ότι είναι ευπαθή και είθισται να διατίθενται στην αγορά τις τελευταίες μέρες, όπως είναι τα νωπά πουλερικά.

Παρόλο που στην περυσινή τιμοληψία αυτά δεν περιλαμβάνονταν, φέτος το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στις περιφερειακές διευθύνσεις εμπορίου να υπάρξει καταγραφή προεκτιμώμενων τιμών (σ.σ. πριν ακόμη διατεθούν ή κι αν κάποια ήδη έχουν διατεθεί, διαθεσιμότητά τους εμφανίζεται σε περιορισμένο απόθεμα), με σκοπό να έχουν οι καταναλωτές μια όσο γίνεται κοντινότερη «εικόνα» για το που θα κυμανθούν σε λίγες μέρες οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στην πρώτη στήλη του πίνακα αναφέρεται ο αριθμός των ετικετών που ελέγχθηκαν για το ίδιο προϊόν και στη συνέχεια οι τιμές από την πιο υψηλή στην πιο χαμηλή, με τη μεσαία στήλη όπου αναγράφεται ο μέσος όρος τιμών.

Πάνω οι κουραμπιέδες …κάτω τα μελομακάρονα!

Κατά τη γενική εκτίμηση της Διεύθυνσης Εμπορίου, τα προϊόντα που παρουσιάζουν πτώση τιμής προέρχονται από εγχώρια παραγωγή.

Επιπλέον, πτώση παρουσιάζουν τα κρασιά, το ελαιόλαδο όλων των ετικετών, τα λαχανικά εκτός από τα μήλα, οι ξηροί καρποί : αμύγδαλα και καρύδια, τα κάστανα και τα μελομακάρονα!

Αυξητική τάση έχουν τα είδη μπακαλικής και κρεοπωλείου γενικά, τα αυγά, η φέτα, το γάλα και οι κουραμπιέδες!

Παρακάτω παραθέτουμε τους πίνακες των τιμών που θα ισχύσουν φέτος, σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυαν πέρυσι την ίδια περίοδο. Απουσιάζουν στον πρώτο πίνακα οι τιμές των πουλερικών, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή δεν καταγράφηκαν οι τιμές, σύμφωνα με την οδηγία που αρμόδιου Υπουργείου.

Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι ισχύει και προγραμματίστε τις αγορές σας!

Σας ευχόμαστε Καλές γιορτές, χρόνια πολλά και ..όλα εν αφθονία!!

Καλά Χριστούγεννα!

(πινακες……εδω)

 

Προηγουμενο αρθρο

Ανήμερα της γιορτής της, έφυγε από κοντά μας η Αγλαΐα Παρασκευαΐδου

Επομενο αρθρο

Ο θρησκευόμενος άνθρωπος των Χριστουγέννων