Το Εθνικό Θέατρο στο Πλωμάρι: «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

       Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Πλωμαρίου παρουσιάζει στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην αυλή του σχολείου, την παράστασή της «Εκείνος ο χορός». Είναι μια συρραφή κειμένων από τις βιωματικές δράσεις των ίδιων των παιδιών όλο αυτό το χρόνο, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο». (ώρα έναρξης εκδήλωσης: 7μμ, ώρα έναρξης θεατρικού: 8 μμ).

Η εμψυχώτρια της ομάδας, Ιωάννα Μάντζαρη, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός μοιράζεται την εμπειρία της στο Πλωμάρι:

«Το πρόγραμμα ¨Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο¨ του Εθνικού Θεάτρου μου έδωσε φέτος την ευκαιρία να συναντηθώ  και να γνωρίσω την όμορφη κωμόπολη του Πλωμαρίου και τους φιλόξενους ανθρώπους του. Με την πολύτιμη βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριας Μαρίας Παπαγγέλου δημιουργήσαμε μια ομάδα εφήβων και με όχημα την τέχνη του θεάτρου ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων και ένα ταξίδι που ανέδειξε την μοναδικότητα κάθε παιδιού αλλά και την δύναμη του συνόλου, της ομάδας.

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς, καλλιεργήσαμε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Διερευνήσαμε αλλά και αφουγκραστήκαμε προβληματισμούς, με σκοπό να φέρουμε την εμπειρία του καθένα στο εδώ και τώρα και να συν-δημιουργήσουμε. Ενδυναμώθηκε η αίσθηση ομαδικότητας, ξύπνησε η φαντασία τους, και γνώρισαν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, όπως του σκηνογράφου (αφού οι ίδιοι κατασκεύασαν τα σκηνικά τους), του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού. Η παράστασή μας, «Εκείνος ο χορός» είναι μια συρραφή κειμένων από τις δράσεις των παιδιών όλο αυτό το χρόνο, και είναι είναι μια πραγματικά συλλογική δουλειά που ανήκει σε όλους και αυτό την κάνει ακόμα πιο συγκινητική.  Για μένα που μεγάλωσα σε επαρχία και κουβαλώ στις αποσκευές μου τις καλλιτεχνικές δράσεις του σχολείου μου, ήταν μια ευκαιρία να μοιραστώ μαζί τους τα δώρα της τέχνης μου, και μια αποκάλυψη το πόσα πράγματα έμαθα από αυτά. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνόδεψα τα παιδιά του Πλωμαρίου σ αυτό το δημιουργικό ταξίδι.»

 

Το Πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου που ξεκίνησε το 2018, και φέτος πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά. Ταξιδεύει σε προορισμούς μακρινούς και κοντινούς και δίνει βήμα στην ανάγκη των μαθητών για έκφραση, για επικοινωνία και συλλογική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στην μεθοδολογία και τα εργαλεία της θεατρικής διαδικασίας και το πώς αυτά μπορούν να μπολιάσουν δημιουργικά το μάθημά τους. Η θεατρική πρακτική αναδεικνύεται ως εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ως πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου, ώστε μαθητές και καθηγητές να δουλέψουν μαζί για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί και να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο.

(Υπεύθυνη προγράμματος: Σοφία Βγενοπούλου

Σκηνοθέτις/ καλλιτεχνική υπεύθυνη Μικρού Εθνικού).

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Μάχονται στα δικαστήρια για 22 χρόνια οι γονείς του 4χρονου Παναγιώτη, που έχασε τη ζωή του το 2001 – Η απόφαση του ΕΔΔΑ και η προσφυγή στην Ολομέλεια

Επομενο αρθρο

Μια πρωτότυπη έκθεση για την Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση των Γεωτόπων της Λέσβου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου