Search

Τι είδαμε στη νέα κλειστή δομή στη Σάμο

Οι δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαμε στη νέα, all inclusive κλειστή υπερ- δομή της Σάμου που πραγματικά είναι βγαλμένη από το μέλλον. Παιδικές χαρές, δωμάτια με κουκέτες με ατομική τουαλέτα και ντουζ, τραπεζαρία, κλιματισμό, θέρμανση-ψύξη με αντλίες θερμότητας τύπου VRV& διαιρούμενου τύπου, air condition, γήπεδα μπάσκετ, βόλει,, είσοδος και έξοδος με αποτύπωμα , δωρεάν wi-fi και πλυντήρια, χώροι δημιουργικής απασχόλησης βιολογική επεξεργασία λυμάτων κα. Όμως ποιο μέλλον είναι αυτό που κάποιος θα έπρεπε να χαίρεται με τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης φυλακής;  Μακριά από τον αστικό κλοιό, με σύστημα παρακολούθησης CCTV, είσοδος με κάρτα και αποτύπωμα από τις 8π.μ. ως τις 8μ.μ, ανιχνευτή μετάλλων και σωματική έρευνα από 50 ένστολους που θα περιπολούν επί 24ωρου ώστε να μη βγει κανείς χωρίς άδεια από το ΚΕΔ (όχι πια ΚΥΤ), ΠΡΟΚΕΚΑ για 900 άτομα όλα αυτά σε μια ύπερ δομή με όλα τα κομφόρ ώστε να μην έχει κίνητρο κανείς να βγαίνει από το καμπ όπως τόνισε πολλές φορές ο Υπουργός Νότης Μηταράκης στην χθεσινή “ξενάγηση”. Όντως, η νέα δομή είναι γυαλιστερή και όμορφη, τεράστια και παντελώς άδεια αφού αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 300 άτομα, παραμένει όμως μια φυλακή και όποιος χαίρεται με τις φυλακές θα πούμε να να ελπίζει ότι δεν θα βρεθεί ο ίδιος κάποτε μέσα.

“Στόχος μας είναι οι άνθρωποι να μένουν σε αυτές τις δομές 3 με 4 μήνες το πολύ τόνισε ο Υπουργός. Ωστόσο πολλές υποθέσεις όπως γνωρίζουμε από τη μέχρι τώρα εμπειρία όπου έχουμε άτομα που βρίσκονται έως και 2 χρόνια στα νησιά και ζουν ακόμη σε δομές χωρίς να έχει λήξει η υπόθεσή τους και με πρόθεση να κλείσουν όπως είπε και όλα τα σπίτια στις πόλεις που φιλοξενούν πρόσφυγες ως τις 30 Νοεμβρίου σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι θα εγκλωβίζονται σε αυτές τις υπερσύγχρονες δομές. Αυτό που είδαμε λοιπόν είναι χρήματα. Πολλά χρήματα που δεν έχουν ποτέ δοθεί για την ένταξη των ανθρώπων που μένουν εδώ, που θα μείνουν εδώ, που τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν με τα παιδιά μας. Καλορίζικη.

Νότης Μηταράκης για Λέσβο και Χίο

“Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 θα λειτουργήσουν οι νέες δομές και θα κλείσουν οι παλιές».

“Υπήρξε ένα αίτημα της περιφέρειας και των δήμων το Σεπτέμβριο του 2019 ζήτησαν συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση τα υλοποιούμε όλα. Μας ζήτησαν να μη δημιουργηθούν οι νέες δομές αλλά υφιστάμενες να βγουν εκτός αστικού ιστού. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Μας ζήτησαν να θωρακίσουμε τα σύνορά το κάναμε, να στηρίξουμε το λιμενικό το κάναμε, να δώσουμε αποζημιώσεις το κάναμε, αυτό που λεγόταν πέρυσι ως έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει. Βέβαια πάντα υπάρχουν κάποιοι που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να διατηρήσουν τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και να σώσουν τις δικές τους πολιτικές καριέρες αλλά πλέον αυτό έχει ξεπεραστεί από τον κόσμο. Ο κόσμος βλέπει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Το μεταναστευτικό πλέον είναι πίσω μας και μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Μέσα στον Οκτώβριο η Βουλή θα ενημερωθεί για τη νέα σύμβαση και θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για τη δομή της Λέσβο.  Είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να ξεκινήσουν τα έργα που χρειάζονται περίπου 9 μέχρι 10 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.  Άρα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 θα λειτουργήσουν οι νέες δομές και θα κλείσουν οι παλιές».

Η νέα ΚΕΔ (κλειστή ελεγχόμενη δομή) στη Σάμο φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια.
Επιπλέον, σε όλη την έκτασή της, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.
Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ., έκαστος με χωρητικότητα τέσσερα άτομα ανά οικίσκο, επτά ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ., με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και δυο των 400 τ.μ., έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο.
Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες).

1.560 άτομα γενικός πληθυσμός
240 ασυνόδευτα ανήλικα
240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες
960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ
Για την επικοινωνία περιμετρικά, αλλά και εντός της δομής, μεταξύ των ενοτήτων έχει κατασκευαστεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος.
Στη δομή έχουν επίσης προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της, όπως:
Σύστημα πυρασφάλειας με μόνιμο υδροδοτικό συγκρότημα, sprinklers, σύστημα πυρασφάλειας
Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την εξασφάλιση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας της δομής
Σύστημα επεξεργασίας ποσίμου νερού
Εξοικονόμηση ενέργειας με σύστημα παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με αντλίες θερμότητας τύπου VRV
Κλιματισμός, θέρμανση-ψύξη με αντλίες θερμότητας τύπου VRV& διαιρούμενου τύπου
Πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω WiFiσε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Διαχείριση και παρακολούθηση λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μέσω συστήματος αυτοματισμού BMS (Building Management System)
Χρήση φωτιστικών Led σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό
Βιολογική επεξεργασία λυμάτων τριτοβάθμιου επιπέδου
Εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου προϊόντος της βιολογικής επεξεργασίας (greywater) σε καζανάκια και άρδευση.
“Μπορεί τα συρματοπλέγματα στο νέο κλειστό κέντρο να είναι καινούργια και γυαλιστερά, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως βελτίωση. Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση – κρατούν και εγκλωβίζουν ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία, τιμωρώντας τους επειδή θέλουν απλώς να είναι ασφαλείς» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης.