Ο Θεόφιλος Μυζίκας δεν είναι απλώς ένας νέος με όραμα, είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει το πάθος του για τη Λέσβο σε κινητήριο δύναμη για δημιουργία και προσφορά.
Δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης του Kalloninews.gr, διοργανωτής του λαμπερού LesvosFashionShow ,της μεγαλύτερης καλοκαιρινής γιορτής του νησιού, της Γιορτής της Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής, των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Καλλονή με επίκεντρο το «Σπίτι του Αγίου Βασίλη» καθώς επίσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων, των Πασχαλινών και ποικίλων άλλων, συνδυάζοντας το επιχειρείν, την πολιτιστική ανάδειξη και τη δημοσιογραφία. Παράλληλα, ως ερασιτέχνης διαιτητής μπάσκετ και ενεργός πολίτης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δίνει καθημερινά το δικό του στίγμα.
Μέσα από την εκπομπή «Τίνος Είσ’ Εσύ», που προβάλλεται από το κανάλι Αίολος TV στη Λέσβο, ο Θεόφιλος ξεκινά ένα ιδιαίτερο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτοντας Λέσβιους που έχουν διακριθεί επαγγελματικά στον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Μέσα από συνεντεύξεις, φωτίζει τις άγνωστες ιστορίες επιτυχίας και προσφοράς, προβάλλοντας την ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και το αποτύπωμα των ανθρώπων του.

Θεόφιλε, έχεις καταφέρει σε νεαρή ηλικία να τρέχεις τόσα πολλά πράγματα μαζί. Ποιο ήταν το πρώτο σου βήμα στον χώρο της δημοσιογραφίας;
Η δημοσιογραφία για εμένα ήταν κάτι απροσδόκητο. Γενικά έχω πει σε συζητήσεις με φίλους πως με «οδηγεί» η ζωή. Όλα όσα έχω κάνει μέχρι στιγμής δεν τα είχα σαν στόχο. Κάποια τα έχω δημιουργήσει επειδή μου έχουν παρουσιαστεί με κάποιο περιπετειώδη τρόπο και κάποια άλλα επειδή μου γεννήθηκαν ως ιδέα στον καναπέ μου. Έχω να σου πω σε αυτό το σημείο πως τις περισσότερες ιδέες τις «γεννάω» βράδυ, μην με ρωτήσεις γιατί, δεν ξέρω! Για να πάμε στην ερώτηση σου, η δημοσιογραφία ήρθε στη ζωή μου κάπως περίεργα. Ήμουν πάντα καλός στο λόγο και την έκθεση, αλλά δεν ήξερα που θα μου φανούν αυτά χρήσιμα, δεν είχα ιδέα! Το 2010 έπαιζε η ΑΕΛΚ τότε παιχνίδι στο Περιφερειακό πρωτάθλημα με το Μαρκό στην Αττική. Ήταν μια Κυριακή σαν όλες τις άλλες που πήγαινα να δω την ομάδα του τόπου μου στην Αθήνα. Τότε σπούδαζα εκεί Δασική προστασία. Μην με ρωτήσεις γιατί, δεν ξέρω, η απογοήτευση των Πανελλαδικών ήταν αυτή η επιλογή της σχολής στην Αθήνα, κατά βάθος δεν μου άρεσε. Καθώς λοιπόν ήμουν στο ξενοδοχείο της ομάδας για να την ακολουθήσω με το πούλμαν στο γήπεδο μάθαμε για ένα πολύ άσχημο γεγονός. Εκείνο το πρωί έφυγε από τη ζωή ο μπαμπάς του Παναγιώτη που μέχρι τότε έκανε τις περιγραφές της Καλλονής στο Ράδιο Καλλονή. Είπαν Θεόφιλε, θα το κάνεις εσύ. Λέω δεν πάτε καλά, από πού κι ως που. Ε, την έκανα. Η αρχή έγινε στα 18 μου, ένα μικρόβιο γεννήθηκε και ήταν σπίθα που γέννησε μια φλόγα. Ξεκίνησα να ταξιδεύω με μια βαλίτσα στο χέρι και να κάνω τις περιγραφές της Καλλονής σε όλη την Ελλάδα μέχρι και τη στιγμή που έφτασε στην SuperLeague. Στο διάστημα αυτό μεσολάβησε και ένα διάστημα στο γραφείο τύπου της ομάδας και πολλές συνεργασίες. Με λίγα λόγια η αθλητική δημοσιογραφία ήταν η αρχή, με το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και με διάφορες συνεργασίες για 6 χρόνια.

Πώς γεννήθηκε το kalloninews.gr και ποιο ήταν το προσωπικό σου όραμα;
Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν με φώναξε στο γραφείο του ο Σταύρος Μπερτένης, φίλος μου μέχρι τότε και πολύ καλός γραφίστας αλλά και δημιουργός ιστοσελίδων. Μου λέει Θεόφιλε σκέφτομαι να κάνουμε ένα σάιτ εδώ για την περιοχή. Σταύρο του λέω ήμουν κι εγώ σε τέτοια τροχιά και η σκέψη σου έχει πολύ καλό timing! Λέει πώς να το βγάλουμε; Λέω ε, στην Καλλονή είμαστε, «ωραίες» ειδήσεις θα έχουμε, kalloninews! Ωραία λέει προχωράμε. Μαζί μας στο εγχείρημα είχαμε και τον Νίκο Μάνδαλη που ήταν ο προγραμματιστής μας. Θυμάμαι την πρώτη φορά που βγήκε «αέρα» έκανε 22 δευτερόλεπτα να ανοίξει η σελίδα. Σύντομα βελτιωθήκαμε και ξεκινήσαμε μια συνεχή δραστηριότητα. Αργότερα τα παιδιά για επαγγελματικές τους υποχρεώσεις αποχώρησαν και συνέχισα μόνος ωστόσο παρέμειναν σαν συνεργάτες και έχουμε άριστες σχέσεις .Πολύ δεσμευτικό ένα σαιτ. Ο Κόσμος είναι απαιτητικός. Ακούσει σειρήνα; Απαιτεί να ξέρεις τι έγινε στο πρώτο λεπτό. Δεν υπάρχουν αργίες, Σαββατοκύριακα, ωράρια τίποτα. Οτιδήποτε κι αν συμβεί δεν ενδιαφέρει τον επισκέπτη σου εάν είναι αυτό σε δύσβατο δρόμο η εάν εσύ έχεις προσωπική στιγμή, θέλει την είδηση. Εάν δεν την έχεις, εάν δεν είσαι δραστήριος, γεια σας, τον έχασες. Είναι πολύ δύσκολο ωστόσο έχουμε κάνει λίγο στην άκρη την προσωπική μας ζωή για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Όραμα μου ήταν το σαιτ να γίνει πρώτη επιλογή στην Δυτική Λέσβο, να αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου και να αποτελεί κέντρο ενημέρωσης. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει να μπορεί ο κόσμος να ξέρει διότι στη ζωή ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η άγνοια. Φτάνοντας στο σήμερα, έχοντας τόσους ακολούθους το χρησιμοποιώ για να βοηθάω και τον κόσμο σε κάτι έκτακτο. Σε άλογα που έχουν βγει στο δρόμο, σε παγετούς στον δρόμο, σε ανάγκη για μια αιμοδοσία και πολλά άλλα τέτοια. Το έχω σαν «εργαλείο» για να μπορούμε να αποφύγουμε κάτι δυσάρεστο. Το έχω σαν εργαλείο για το κοινό καλό και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σαν «όπλο» απειλής για κανένα συμφέρον. Δεν θέλω με τίποτα να χρησιμοποιήσω τον κόσμο που με ακολουθεί για κανένα προσωπικό όφελος και αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Ο κόσμος δεν είναι χαζός, έχει κρίση, ξέρει ποιος είναι ο καθένας μας σε βάθος χρόνου.

Η εκπομπή “Τίνος Είσ’ Εσύ”- Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Τι σημαίνει για σένα να ψάχνεις Λέσβιους που ξεχωρίζουν σε όλη την Ελλάδα;
Ήταν η περίοδος του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Γράφω τη λέξη «Λέσβος» στο google γιατί έψαχνα μια φωτογραφία. Όλα τα πρώτα αποτελέσματα είχαν να κάνουν με το θέμα αυτό. «Το μαύρο νησί», «Η προσφυγική Λέσβος» και πολλά πολλά άλλα. Τρώω φρίκη. Λέω δεν είναι δυνατόν, εμείς τι κάνουμε εδώ, που είναι όλα αυτά τα φωτεινά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και πρώτα απ’όλα οι προσωπικότητες μας! Τότε μου γεννήθηκε η ιδέα να βρω ανθρώπους με καταγωγή από τη Λέσβο ή μερικούς που την επισκέπτονται λόγω κάποιου δεσίματος που έχουν. Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω συνεντεύξεις χωρίς να ξέρω ότι θα γίνει εκπομπή και αναρτώ μερικά επεισόδια. Τότε με φωνάζει ο αξέχαστος Χρήστος Βαλασέλλης και μου λέει μαζί με την αρχισυντάκτρια του Αίολου Πέλη Γιακουμή και μου λένε αυτό το θέλουμε να παίζει στο κανάλι. Ψάχναμε όνομα με τον Χρήστο και βλέπαμε την συνέντευξη της Ευρυδίκης Βαλαβάνη η οποία περιέγραφε την top ατάκα του χωριού ειδικά το καλοκαίρι, κάπου εκεί «γεννήθηκε» το «Τίνος Είσαι Συ». Έχουμε κάνει κάπου 45 συνεντεύξεις. Δύσκολη εκπομπή καθώς πέραν 2-3 ανθρώπων δεν ήξερα κανέναν. Έψαχνα όμως και βρήκα αρκετούς, πολύ περισσότερους απ’ότι φανταζόμουν. Κατάφερα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην εξωστρέφεια του νησιού μας και να τη φέρω με τον δικό μου τρόπο στο προσκήνιο. Αυτό το ταξίδι έφερε κι άλλα οφέλη όπως στο να «ξυπνήσει» αναμνήσεις σε όλους αυτούς που συναντήσαμε και μερικοί να έρθουν πάλι στον τόπο τους και αυτό μόνο με ευγνωμοσύνη με γέμισε.
Υπάρχει κάποια ιστορία που σε άγγιξε περισσότερο ως τώρα;
Είχα πολύ δυνατές στιγμές. Δεν υπάρχει συνέντευξη που να τελείωσε και να μην χοροπηδάω από χαρά που κατάφερα να μου μιλήσει άλλη μια προσωπικότητα. Από την κάθε συνέντευξη έχω μια ωραία εμπειρία να θυμάμαι. Είχα την τιμή να πάω στο σπίτι του μεγάλου Λευτέρη Παπαδόπουλου και να του πάρω συνέντευξη. Θυμάμαι την Ευρυδίκη Βαλαβάνη στο κέντρο της Αθήνας στην οποία συνέντευξη ρίξαμε άφθονο γέλιο, από τότε γίναμε και φίλοι! Ωραία εμπειρία επίσης η Ναταλία Γερμανού, η Σταματίνα Τσιμτσιλή και η Φαίη Μαυραγάνη που τις έκανε στα στούντιο τους μέσα! Τι να πρωτοπώ, που έκανα την ηθοποιάρα Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και γνώρισα την Βίκυ Σταυροπούλου και την Ελισάβετ Κωνσαντινίδου; Από μικρός θαύμαζα τον «Φατσέα», Γεράσιμο Σκιαδαρέση και την σύζυγο του Μπέση Μάλφα και κατάφερα να μου μιλήσουν και οι δυο. Η Μπέσυ μας έδωσε και προσκλήσεις να δούμε και την παράσταση της και ήταν από τα καλύτερα που έχω δει. Είναι άδικο που αναφέρομαι σε κάποιες περιπτώσεις γιατί από την κάθε συνέντευξη κάτι έχω να σου πω. Μερικά για άφθονο γέλιο, γκάφες στο έπακρο, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα επεισόδιο με τις γκάφες μόνο για να τις ανεβάσουμε να γελάσετε μαζί μας.

Πώς αποφάσισες να διοργανώσεις το LesvosFashionShow; Ποιο όνειρο κρύβεται πίσω από αυτό το project;
Μου αρέσει να είμαι δίκαιος στη ζωή και να μην υιοθετώ πράγματα που ξεκινούν άλλοι. Αυτό το project ξεκίνησε από το δημοτικό σχολείο Δαφίων ως μια local επίδειξη μόδας για να ενισχύσουν το σχολείο τους. Αργότερα η φίλη μου Δάφνη Κουνή η οποία ήταν και η εμπνεύστρια του εγχειρήματος μου είπε κοίτα, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε πιο επαγγελματικό και να το συνεχίσουμε. Το ανέλαβα, το έφτιαξα στα μέτρα που πίστευα πως θα δώσει άλλο νόημα και το ξεκίνησα. Η αλήθεια έγιναν πολλές αλλαγές και σε αυτό με βοήθησε το δεξί μου χέρι που είναι και του χώρου Μαρία Κουμαρά αλλά και η πολύ καλή μου φίλη πλέον Ισμήνη Παπαβλασσοπούλου. Γενικά μπορεί να είσαι ο διοργανωτής αλλά δεν είσαι γνώστης των πάντων. Πρέπει να συμβουλεύεσαι σε κάθε τομέα τους ανάλογους ανθρώπους εάν θες να προοδεύσεις. Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα απίστευτα καλό επίπεδο. Οι θεατές έρχονται και νομίζουν πως είναι κάπου αλλού πραγματικά. Ταξιδεύουν.

Τι σημαίνει για σένα η Γιορτή της Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής; Πώς βλέπεις την εξέλιξή της στο μέλλον;
Αδιαμφισβήτητα μαζί με το «Σπίτι του Αγίου Βασίλη στην Καλλονή» αποτελούν τα δυο μεγαλύτερα μου project σε απαιτήσεις και ώρες δουλειές. Ξέρετε, ο κόσμος έρχεται σε μια διοργάνωση, περνάει ωραία για μερικές ώρες αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί πόση δουλειά κρύβεται από πίσω. Και δεν τον νοιάζει βασικά, ορθά δεν τον νοιάζει! Εμείς δουλεύουμε να περνάει καλά ο κόσμος δεν έχουμε απαίτηση να συνταχθούν μαζί μας, εμείς κάνουμε την δουλειά μας. Εάν ο επισκέπτης περάσει ωραία, πετύχαμε.
Η γιορτή σαρδέλας λοιπόν είναι μια γιορτή με ιστορία που ξεκίνησε πριν 45 χρόνια. Τότε οι κάτοικοι της Σκάλας Καλλονής πάστωναν σαρδέλες μέσα σε τενεκέδες και κέρναγαν τον κόσμο.
Αργότερα η γιορτή έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο με την συνδρομή του αείμνηστου Νικόλαου Καραθανάση επί Δήμου Καλλονής. Ήμουν μικρό παιδί και έχω τρομερές αναμνήσεις της γιορτής, γινόντουσαν τρομερά πράγματα. Μετά η γιορτή πέρασε μια σοβαρή «κρίση» επί Δήμου Λέσβου. Είχε αφεθεί παρά τις προσπάθειες ανθρώπων της περιοχής. Καλοκαίρι του 2021 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Ιωακείμ με φωνάζει μου λέει “έλα επείγον”. Είχα τότε σε διεξαγωγή το Τουρνουά ποδοσφαίρου στην άμμο. “Θέλω να αναλάβεις, μου λέει, τη γιορτή σαρδέλας και μην πεις όχι, καιγόμαστε”. “Λέω ωραία πότε είναι, λέει σε 3 εβδομάδες”. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι αλλά δεν είπα τίποτα. Τότε είπα θα αλλάξουμε τον τρόπο της γιορτής για να φέρουμε πάλι κόσμο ωστόσο για να γίνει η γιορτή όπως πρέπει να περάσουν 3 χρόνια, διότι τόσο διάστημα χρειάζεται για να φτιάξεις κάτι αλλάζοντας παράλληλα πράγματα που δεν θέλει πια ο κόσμος. Το 2021 έγινε μονοήμερη και εντάξαμε πρώτη φορά το livecooking με καλεσμένη τότε την Μαργαρίτα που ήταν «φρέσκια» νικήτρια. Γεμίσαμε την πλατεία παρά το γεγονός πως κατηγορηθήκαμε από μερικούς ότι αλλάζουμε τη γιορτή. Εγώ είχα ένα πλάνο στο μυαλό μου και δεν άκουγα. Είπα θα δείτε που θα φτάσουμε κάντε υπομονή. Σταδιακά λοιπόν φτάσαμε την τρίτη χρονιά το 2024 σε τριήμερη γιορτή με πάνω από 8.000 κόσμου και δεκάδες αφιερώματα σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ. Φτάσαμε το 2024 στα πρώτα μας βραβεία από τα eventawards και τα tourismawards για ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ελλάδα. Ξέρετε, το παν στην κοινωνία που ζούμε είναι να πορεύεσαι με όσους σε εμπιστεύονται, να κλείνεις αυτιά και να είσαι προσηλωμένος στο πλάνο σου. Δεν θα πετύχεις πάντα, αλλά σίγουρα θα πεις ότι προσπάθησες. Έτσι έχεις ευκαιρίες να πετύχεις. Εάν ακούς τα φερέφωνα γύρω σου τότε θα αποτύχεις σίγουρα. Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως το κέρδος δεν είναι μόνο η διαφήμιση του προϊόντος της σαρδέλας, της Σκάλας Καλλονής, η διασκέδαση και η διαφήμιση των τοπικών προϊόντων αλλά και οι 45 εθελοντές που αντιλήφθηκαν το όραμα μας και ήρθαν κοντά. Αυτό είναι σε βάθος χρόνου για μια κοινωνία μεγάλο κέρδος.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο για τη Λέσβο;
Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω ακριβώς διότι μέσα μου επικρατεί ένα χάος ιδεών τις οποίες θέλω να τις υλοποιήσω και όλες εάν γίνεται. Σαν αποτέλεσμα θα ήθελα αρχικά να μην αλλάξει κουλτούρα. Να κρατήσει αυτό που έχει με τα χωριά της, τα ουζερί της, την παράδοση, την απλότητα, την αγροτιά, τα δουλεμένα χέρια των ανθρώπων. Θα ήθελα σε καίριες θέσεις πιο προοδευτικούς ανθρώπους με όραμα, χωρίς ρολόι στο χέρι και χωρίς δεν μπορώ. Όνειρο θα είναι η Λέσβος να μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη, να έχει τουρισμό 8-9 μήνες και να έρχονται όλοι γι΄αυτό που είναι. Όπως είναι η Κρήτη. Στην Κρήτη πας για την αυθεντικότητα, δεν θα ήθελα να γίνουμε κάτι άλλο. Να γίνει μεγάλος θρησκευτικός προορισμός, ιαματικός προορισμός, πεζοπορικός προορισμός, να έχει όλο τον χρόνο κόσμο και να ακούγεται στα πέρατα της γης. Έχουμε πολλή δουλειά διότι είμαστε πίσω αλλά όπως σας είπα πιο πάνω εάν έχεις όραμα, κλείνεις τ’αυτιά δουλεύεις και προχωράς. Θετική διάθεση, κανένα ίχνος αρνητισμού και όραμα. Το’χουμε, μπορούμε!