Search

Τεστ κορονοϊού στους κατοίκους των νησιών μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19

Τεστ κορονοϊού στους κατοίκους των νησιών μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε να ξεκινήσει μαζική εξέταση για τον COVID 19 στον πληθυσμό των νησιών μας, που έχουν εμφανίσει κρούσματα κορονοϊού και έχουν ανεπαρκείς νοσοκομειακές δομές.

Η στρατηγική μαζικής εξέτασης που έγινε στην ιταλική πόλη Βο Εουγκανέο, 3.300 κατοίκων, κοντά στη Βενετία αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκ των οποίων το 1,5% δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα.

Πολύ πριν αντιδράσει ο επίσημος Ιταλικός κρατικός μηχανισμός, ο Δήμαρχος του Βο Εουγκανέο έθεσε σε απόλυτο περιορισμό μετακινήσεων όλη την πόλη. Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρής καραντίνας (από 21/2/2020), απολύμανσης όλων των προϊόντων που εισέρχονταν στην περιοχή, αλλά και απαγόρευσης εισόδου και εξόδου πληθυσμού, μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Το Βο Εουγκανέο δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. (πηγή: https://www.livescience.com/small-italian-town-cuts-coronavirus-cases-testing.html)

Μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια στρατηγική εξέτασης όλου του πληθυσμού σε μια μεγάλη πόλη ή σε μια ολόκληρη χώρα, αλλά μπορεί να είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης σε μικρές περιοχές, όπως νησιά μας, όπου οι μολύνσεις εξαπλώνονται γρήγορα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του κινδύνου υψηλής ζήτησης στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, που τα συστήματα υγείας είναι ανεπαρκή για τέτοια πανδημία, και θα πρέπει οι πάσχοντες να μεταφερθούν με τη μία και μοναδική ειδική κάψουλα για αερομεταφορές τέτοιων ασθενών σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να πραγματοποιηθούν τεστ στις νησιωτικές περιοχές, πριν εξαπλωθεί η νόσος μαζικά, παρά να κληθεί όλο το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο νούμερο πασχόντων εκ των υστέρων. Οι λήψεις μπορούν να γίνουν από το υγειονομικό δυναμικό των υπαρχόντων κέντρων υγείας, από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, καθώς και από τοπικά ιατρεία και νοσοκομεία. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένο το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν ειδικά κλιμάκια για τα νησιά, αφού ούτως ή άλλως η λύση αυτή είναι η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος.

Η πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ προς την κυβέρνηση και τον κ. Τσιόρδα είναι απλή. Να θέσουν ως στόχο την πλήρη εξέταση του πληθυσμού στα νησιά που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και δεν έχουν μεγάλο νοσοκομείο. Τα νησιά αυτά φαίνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Αν το κόστος του τεστ είναι 50€ τότε το συνολικό κόστος των 121.147 κατοίκων είναι 6.057.350 €.
Έτσι οι νοσούντες θα μείνουν σε αυστηρή καραντίνα, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα μπορεί να επαναλειτουργήσει κανονικά στις δραστηριότητές του όταν παρέλθει το ασφαλές διάστημα εκδήλωσης της νόσου, όπως ορίζεται από τον ΠΟΥ, οπότε κι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά βάσει χρονοδιαγραμμάτων ασφαλείας. Βασικό απαιτούμενο είναι να μην εισέρχεται ή εξέρχεται πληθυσμός στα νησιά.

Ποιο θα είναι το όφελος: Από στοιχεία του “Άτλαντα των Νησιών” που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει η πολύ χαμηλή παραδοχή ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων ανά 100 κατοίκους σε αυτά τα νησιά είναι 15, δηλαδή υπάρχουν 18.172 επιχειρήσεις. Επίσης, μπορεί να γίνει η πολύ χαμηλή παραδοχή ότι ο αριθμός των εργαζομένων είναι το 30% του πληθυσμού, δηλαδή 36.344 εργαζόμενοι. Υποθέτουμε ότι σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία θα δοθούν ως αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις για ένα μήνα.

Επομένως θα καταβληθεί σύνολο αποζημιώσεων για ένα μήνα 44.197.680 € σε αυτά τα νησιά. Σε αυτό το κόστος δεν υπολογίζεται το κόστος από τη μη είσπραξη κρατικών εσόδων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε να γίνει το τεστ στο σύνολο του πληθυσμού των νησιών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό (όπως έγινε στην ιταλική πόλη Βο Εουγκανέο), και να επανεκτιμηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων των νησιών μετά από 15 ημέρες.

Μια τέτοια καθολική εξέταση του πληθυσμού, που συνάδει και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να περιορίσει γεωγραφικά τη γραμμή εξάπλωσης του και μπορεί να επεκταθεί στοχευμένα και σε άλλες  νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Το Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Υγείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ