Τάρτα με φρούτα εποχής και κρέμα μουσελίν – Δροσερό γλυκό ψυγείου για το καλοκαίρι

Αναλυτική συνταγή για αρωματική τάρτα με βουτυράτη βάση, αέρινη κρέμα και φρέσκα φρούτα. Ιδανικό καλοκαιρινό γλυκό, με την υπογραφή της σεφ Μαρίας Καζάνη.

Τάρτα με φρούτα εποχής και Κρέμα Μουσελίν

Χρόνος Εκτέλεσης: 30 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες
Μερίδες: 6-8


Υλικά

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 3 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο (σε κομμάτια)
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 20 ml γάλα

Για την κρέμα μουσελίν:

  • 500 ml γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο:

  • 100 ml νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. σκόνη ζελατίνης

Για το σερβίρισμα:

  • Φράουλες, βερίκοκα, κεράσια
  • Φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία βάσης τάρτας

Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, αλάτι, βούτυρο και ζάχαρη. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ενιαίο ζυμάρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα (26–28 εκ.) και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 170°C με αέρα, με φασόλια ή βάρος, για 25–30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.


2. Παρασκευή Κρέμας Μουσελίν

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει.
Κατεβάζουμε, προσθέτουμε τη βανίλια, σκεπάζουμε με μεμβράνη (να ακουμπά στην επιφάνεια) και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ με το βούτυρο μέχρι να γίνει αέρινη, λεία κρέμα.


3. Προετοιμασία Γλάσου

Σε κατσαρολάκι σιγοβράζουμε ζάχαρη και νερό μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε, προσθέτουμε ζελατίνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.


4. Σύνθεση Τάρτας

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση.
Τοποθετούμε τα φρούτα εποχής με φροντίδα και αλείφουμε με γλάσο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σερβίρουμε κρύα με φύλλα δυόσμου.


Tip σεφ:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο φρούτο είναι στην εποχή του: ροδάκινα, μούρα, σύκα ή ακτινίδια. Η κρέμα είναι ιδανική και για γλυκά ποτηριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ