Κλασική, ελληνική αλλά και μουσική προερχόμενη από τα μέρη των προσφύγων ηχεί καθημερινά στο μικρό καμπ του Καρά Τεπέ.
Η Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεζ μαζί με την μητέρα της Ανχέλα Αρμπελάεζ διδάσκουν βιολί στα μικρά προσφυγόπουλα προσπαθώντας να τα θεραπεύσουν από τις μνήμες του πολέμου και όχι μόνο.
Παιδιά όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, όλων των χρωμάτων και με διαφορετικό υπόβαθρο μαθαίνουν να επικοινωνούν με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.
Θαυματουργή διέξοδος !!
Πάνω από 50 παιδιά –προσφυγόπουλα παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα βιολιού και μουσικής έκφρασης που πραγματοποιεί στο καμπ του Καρά Τεπέ η νεαρή μουσικός Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεζ.
Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε σαν μια πειραματική αλλά ταυτόχρονα καινοτόμα ιδέα για κείνα τα παιδιά που δεν τους έχει απομείνει τίποτα στο θλιβερό ταξίδι τους προς μια άλλη καλύτερη ζωή, έρχεται σαν την πιο θαυματουργή διέξοδο που γεμίζει τις ημέρες παραμονής τους στο νησί με μουσική και ελπίδα!!
«Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα αυτά τα παιδιά μαθαίνουν οποιαδήποτε πληροφορία τους δοθεί, χωρίς το ένα να μιλάει τη γλώσσα του άλλου, μας λέει η Μαρία Φραντζέσκα η οποία σε πολύ λίγο διάστημα τους έχει μάθει να επικοινωνούν μεταξύ τους με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.
Η ίδια προερχόμενη από ένα τέτοιο μουσικό περιβάλλον γνωρίζει πολύ καλά τα εφόδια που μπορεί να σου δώσει η έκφραση μέσω της μουσικής. Παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων καταφθάνουν καθημερινά σε ένα μικρό κοντέινερ για να αρχίσουν με τα μικρά δαχτυλάκια τους να ψηλαφούν τις χορδές του βιολιού. Με εφτά βιολιά, τα τρία εκ των οποίων απέστειλαν από τη Γερμανία δωρητές που πιστεύουν στο πρότζεκτ αλλά και στην θεραπευτική διέξοδο της μουσικής για τα συγκεκριμένα παιδιά, η Μαρία Φραντζέσκα άλλαξε τη ζωή της στα 21 χρόνια γιατί θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί αυτές τις μειονότητες διδάσκοντας αυτό που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια. Με μια αξιόλογη πορεία στην Ακαδημία Μουσικής της Ιερουσαλήμ JAMD, με δεκάδες επαίνους και βραβεία, (Βραβείο Kosma Galileci – και πανελλήνιο βραβείο στο φλάουτο το 2009), με συμμετοχή σε ομάδες και με συμμετοχή σε μάστερ κλας με διδασκάλους όπως τους Ivry Gitlis και τον βιολιστή Δημήτρη Δεμερτζή, η νεαρή Μαρία Φραντζέσκα κάνει ένα μικρό διάλλειμα από την Διεθνή Μουσική Σκηνή θέλοντας να προσφέρει στα μικρά προσφυγόπουλα.
Η μουσική τους κάνει να πιστεύουν στον εαυτό τους
Η ίδια μιλώντας στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όταν ξεκίνησε το πρότζεκτ και άρχισα να βλέπω το θάρρος αλλά κυρίως το θράσος με το οποίο άρχισαν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά – μαθητές μου την καθημερινότητα τους στο καμπ του Καρά Τεπέ, είπα ότι αυτό που κάνω αξίζει τον κόπο. Το να εμφανίζονται μπροστά σε δεκάδες οικογένειες για να παρουσιάσουμε όλοι μαζί αυτά που έχουμε μάθει δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί κυρίως θράσος. Αυτό που αποκτάνε με τη μουσική είναι ότι μαθαίνουν σταδιακά να πιστεύουν στον εαυτό τους.
Η μουσική για αυτές τις αθώες ψυχές είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο αυτοθεραπείας, ένας τρόπος να δουν τη ζωή μέσα από άλλα μάτια και να λυτρωθούν από τις μνήμες.
Σας περιγράφω μόνο την ιστορία της μικρής Σύριας από το Αλέπο που η ίδια έπεσε θύμα βομβαρδισμού και έχει καεί όλο της το πρόσωπο και το σώμα της. Η μικρή αυτή στην αρχή ντρεπόταν να βγει έξω από το λυόμενο που τους είχε παραχωρηθεί γιατί όλοι την έβλεπαν με οίκτο, κάποιοι άλλοι την κορόιδευαν και γενικά ξέρετε πως είναι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία που η ειλικρίνεια τους μπορεί να τους δημιουργήσει τραύματα για όλη τους τη ζωή. Η μικρή μου μαθήτρια μετά από μερικούς μήνες είναι τόσο χαρούμενη με το βιολί που έμαθε να παίζει, και αποδέχτηκε τον εαυτό της γιατί πίστεψε σε αυτόν.
Σήμερα δεν διστάζει να δει το πρόσωπό της στον καθρέφτη αλλά και να παίξει μαζί με την ομάδα που την έχει αποδεχτεί όπως είναι. Για ακόμη μια φορά το ότι τα ερεθίσματα της μουσικής έφεραν κοντά αυτά τα περιπλανώμενα παιδιά που τους έχει υποβάλλει όλη η ιστορία της προσφυγιάς είναι κάτι πολύ μεγάλο και χαίρομαι πολύ που αποφάσισα να δοθώ σε αυτό»…
Και με την τοπική κοινωνία
Μέσα στα σχέδια της ομάδας ART Angels Relief Team και της Μαρίας Φραντζέσκας είναι να έρθει σε επαφή με δασκάλους μουσικής ή ακόμη και με το Μουσικό Σχολείο της πόλης προκειμένου να διοργανωθεί από κοινού μια εκδήλωση με μαθητές αλλά και με τα προσφυγόπουλα ώστε να αισθανθούν και αυτά ότι δεν είναι ανεπιθύμητα αλλά και για να μπορέσουν να παίξουν μπροστά σε ένα άλλο κοινό εκτός του καμπ που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητά τους .
Στο Καμπ του Καρά Τεπέ που ζουν σήμερα περίπου 300 παιδιά, το ότι ο διευθυντής του Σταύρος Μυρογιάννης πίστεψε σε αυτό το πρόγραμμα και επέτρεψε να πραγματοποιηθεί δίνει ελπίδα, αφού κάποιοι άνθρωποι μέσα σε όλη αυτή τη σκληρή δοκιμασία του προσφυγικού δίνουν βάση και σε άλλα πράγματα εκτός του φαγητού, της ένδυσης και της ιατρικής περίθαλψης. Υπάρχουν και άλλα άυλα – ίσως για κάποιους – πράγματα τα οποία γεμίζουν με εφόδια αυτά τα παιδιά που το μέλλον τους είναι τόσο αβέβαιο.
Η νεαρή και ταλαντούχα Μαρία Φραντζέσκα δεν ζητάει πολλά πράγματα για να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε.
Πιστεύει ότι όμως ότι αν της χορηγηθούν από δωρητές κάποια βιολιά θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πρότζεκτ καλύτερα και μαζικότερα.
Να μάθει σε όσα περισσότερα παιδιά μπορέσει την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.
Ας τη βοηθήσουμε ….
Δείτε το βίντεο: