Search

Tα πρώτα «Καταδυτικά Πάρκα» στην Ελλάδα

Της Αγγελικής Κώττη

«Η Ίδρυση των Εναλίων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων με συνοδευόμενη κατάδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης και προβολής του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας, μέσω του καταδυτικού τουρισμού και προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού» τόνισε η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι.

 Η δρ Σίμωσι αναφέρθηκε στο έργο της εφορείας κατά το 2016, χρονιά- σταθμό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς κλείνει τα 40 χρόνια της, σε ημερίδα που έγινε την Παρασκευή στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Οπως σημείωσε, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που μπορεί να λειτουργήσει είναι της Κέας, όπου μπορεί να κατεβεί και σκάφος. Εκεί βρίσκονται δύο διάσημα ναυάγια, του Βρετανικού και του Μπουρντιγκαλά.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων «εκτιμά τη σπουδαιότητα των 2 ναυαγίων, τα οποία σηματοδοτούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και αποτελούν πόλο έλξης τεχνικών καταδύσεων παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό, στοχεύει να τα αναδείξει με τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων ιστορικών τόπων (υποβρύχιων μουσείων), μαζί με το ναυάγιο του πλοίου Πατρίς».

Εναλλακτική μορφή
Τα δύο πρώτα «Καταδυτικά Πάρκα» (Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι) στην Ελλάδα, στην Πύλο και στη Μεθώνη, αναμένεται να πλουτίσουν σημαντικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα με ένα προϊόν (καταδυτικός τουρισμός), που διεθνώς αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Και τα δύο βρίσκονται στη Μεσσηνία και ειδικότερα στη νησίδα Σαπιέντζα, απέναντι από τη Μεθώνη, και στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Το πρώτο έχει πολυάριθμα ναυάγια αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται σε ένα πλοίο που μετέφερε μεταξύ άλλων τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγους του 2ου-3ου αι. μ.Χ. από «τιτανιούχο λίθο», που προερχόταν από την πόλη Ασσος της Τρωάδας (Μικρά Ασία), και σε ένα άλλο από την περίοδο της Δ’ Σταυροφορίας (αρχές 13ου αιώνα) που περιείχε δώδεκα γρανιτένιες κολόνες από το Μεγάλο Περιστύλιο που είχε κτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Στον κόλπο του Ναβαρίνου, το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Irene Serenade», που βρίσκεται σε βάθος 50 μ., είναι σύγχρονο, του 1980, αλλά το κατάστρωμά του σε βάθος 25 μ. λόγω του μήκους του (282 μ.), αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου καταδυτικού πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει την περιοχή από το νησιωτικό σύμπλεγμα των βόρειων Σποράδων έως τον δυτικό Παγασητικό κόλπο, στη Μαγνησία. Επίσης εκεί υπάρχουν ένα ναυάγιο κλασικής εποχής στην Αλόννησο (στη νήσο Περιστέρα) και άλλα τρία ρωμαϊκά και βυζαντινά ναυάγια στον Παγασητικό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Είχε σχεδιαστεί στην ακτή του Πειραιά, όμως ο χώρος παραχωρήθηκε στην Cosco.

Πηγή : Έθνος