Search

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο

Σύμφωνα με την έρευνα της RSA τα ασυνόδευτα ανήλικα στη Σάμο αναγκάζονταν να κοιμούνται εναλλάξ λόγω έλλειψη στρωμάτων στο hotspot. Αυτές οι τραγικές συνθήκες περιμένουν πολλά παιδιά προσφύγων που ζουν στη χώρα μας.

Από τους φροντιστές στους ξενώνες των ανηλίκων, τους δασκάλους σε διάφορα κέντρα υποστήριξης, τους γιατρούς που φροντίζουν την ψυχική και σωματικη υγεία των παιδιών της Μόριας και των άλλων δομων, τους ανθρώπους του λιμενικού και τους διασώστες που βγάζουν τα “μωρελια” από τις βάρκες, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους εκεί εξω που βάζουν το λιθαράκι τους για να δουν έστω και ενα χαμόγελο, “ανήκει” αυτή η ζωγραφιά.

Γιατι είναι χρέος μας να φροντίσουμε τα παιδιά που περνούν αυτή τη βαναυσότητα και τη βία στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι καθήκον μας να δώσουμε την αγκαλιά μας όπως έκανε η γιάγια Μαρίτσα, το ψωμί μας όπως ο Διονύσης, ο φούρναρης από την Κω που έφυγε προχθές στα 77 του χρόνια.

Ο τοίχος με τα αποτυπώματα των παιδιών που πέρασαν από εδω, βρίσκεται κοντά στη Μόρια, σε έναν παιδότοπο που λειτουργεί απο το καλοκαίρι. Ωστόσο σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης οι συνθήκες κράτησηε των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα οφείλουν να αλλάξουν.

Ειδικά για τα παιδιά, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των προηγούμενων συστάσεων της CPT όσον αφορά στην κράτησή τους και ζητά από τις αρχές να προβούν σε ουσιαστική αναθεώρηση της πολιτικής τους σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών τόσο για σκοπούς υποδοχής και ταυτοποίησης όσο και για την «προστατευτική φύλαξή τους». Ακόμα και για τα παιδιά που κρατούνται με τους γονείς τους υπενθυμίζει ότι η κράτηση μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ευημερία.