Τα Μουσεία της Λέσβου αφηγούνται” Μουσειακές αποθήκες – Αρχαιολογικός χώρος Θερμής

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Η Θερμή είναι η μόνη προϊστορική θέση στη Λέσβο που ανασκάφτηκε συστηματικά. Ο προϊστορικός οικισμός χωροθετείται στην ανατολική ακτή του νησιού της Λέσβου, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Εντοπίστηκε και ανασκάφηκε από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών κατά τα έτη 1929-1933. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, ο χώρος επιχωματώθηκε για την προστασία των καταλοίπων και παρέμεινε ουσιαστικά απροσπέλαστος στους ειδικούς επιστήμονες και άγνωστος στους απλούς επισκέπτες για πολλές δεκαετίες μέχρι την ανάδειξη του.

Η συστηματική ανασκαφή έχει φέρει στο φως μια πόλη πρώιμου αστικού χαρακτήρα σε επτά διαδοχικές οικοδομικές φάσεις της Πρώιμης (Θερμή Ι – IV, 3200 – 2400 π.Χ.), Μέσης και Ύστερης Χαλκοκρατίας (2000- 1300 π.Χ.). Σε αυτές της διαφορετικές περιόδου άλλαζε και η συγκρότηση του παραθαλάσσιου οικισμού ενώ διακρίνεται η επανάληψη του βασικού αρχιτεκτονικού τύπου που συνεχίστηκε αναλοίωτος σε όλη τη διάρκεια ζωής του οικισμού. Ορθογώνια στενόμακρα οικοδομήματα με κλειστό, ενίοτε ανοιχτό, προθάλαμο και θάλαμο και με είσοδο στη μια στενή πλευρά. Οι τοίχοι ήταν κτισμένοι με πέτρες και λάσπη, τα δάπεδα των σπιτιών και οι δρόμοι στρωμένοι συνήθως με θαλασσινά βοτσαλάκια και οι στέγες επίπεδες με κλαδιά και καλάμια πάνω σε δοκάρια, με επικάλυψη από πηλόχωμα. Αναλόγως των συνθηκών ο οικισμός αποκτούσε σταδιακά πιο αμυντικό χαρακτήρα και πολεοδομικό σχέδιο συγκριτικά με οικοδομικές φάσεις που είχαν προηγηθεί. Στην εποχή της ακμής της η Θερμή θα είχε περίπου 1200 κατοίκους.

Σήμερα ο ανασκαμμένος χώρος καλύπτει περίπου 8 στρέμματα, υπολογίζεται όμως ότι σχεδόν άλλο τόσο χάθηκε από τη θαλάσσια διάβρωση. Μετά τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης, ο χώρος κατέστη επισκέψιμος για το κοινό. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, πέραν των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για την πλήρη αποκάλυψη του οικισμού και τη στερέωση – αποκατάσταση των οικιστικών καταλοίπων, κατασκευάστηκε συγκρότημα δυο κτηρίων εξυπηρέτησης κοινού. Οι δύο ισόγειες μουσειακές αποθήκες κάλυψαν τόσο την ανάγκη για χώρους αποθήκευσης και μελέτης των ποικίλων κινητών ευρημάτων από την ανασκαφή όσο και τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση του κοινού με μακέτες του προϊστορικού οικισμού και το αντίστοιχο πληροφοριακό υλικό.

Πύργοι Θερμής | 811 00 Λέσβος | Τηλ. : 22510-71705
E-mail: efales@culture.gr

#LesvosMuseumsNetwork #ArchaeologicalSiteofThermi #PrehistoricSettlementofThermi #lesvosgeopark #LesvosislandUNESCOGlobalGeopark #UnescoGlobalGeoparks

Προηγουμενο αρθρο

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Επομενο αρθρο

MIGRIMAGE: 4-28 Ιουλίου στη Λέσβο: Εικόνες Μετανάστευσης στα Νότια Σύνορα της Ευρώπης