Search

Τα εγκαίνια του Τeriade επισημοποιούν τη νέα πολιτική του Μουσείου

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 στις 19:15, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου θα εγκαινιάσει στη Βαρειά Μυτιλήνης, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού Δρ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τη νέα πτέρυγα του Μουσείου – Bιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, καθώς και την επανέκθεση της συλλογής Teriade.

Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade (1899-1983) πήγε στη Γαλλία από τη γενέτειρά του Μυτιλήνη για να σπουδάσει νομικά, αλλά τελικά καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς και εκδότες της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά και της Μεταπολεμικής εποχής. Στο τέλος της δεκαετίας του 1930 εξέδωσε το περιοδικό VERVE (Οίστρος) με το οποίο επιδίωκε και κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους (εικαστικούς) καλλιτέχνες και στους συγγραφείς. Τα τεύχη του φέρουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών, όπως των Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ. Παράλληλα εξέδωσε 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» (Μεγάλα Βιβλία), με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη VERVE είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand’s Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade ανέλαβε επίσης την επιμέλεια της ανατύπωσης μεσαιωνικών χειρογράφων διανθισμένων με εικονογραφήσεις.

Τέλος, ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade καθιέρωσε τον εμβληματικό λαΊκό ζωγράφο Θεόφιλο (Χατζημιχαήλ), αφού τον αξιολόγησε σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης. Είναι πιθανόν ότι ο Teriade διέκρινε στο Θεόφιλο, που χαρακτηρίζεται ως “λαϊκός ζωγράφος”, στοιχεία που έβλεπε (και) σε πίνακες “μοντέρνων” ζωγραφων της εποχής στο Παρίσι (Πικάσο, Λεζε, Ματίς, κ.ά.), όπως το γρήγορο σχέδιο, τη χρήση του χρώματος, επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, κ.ο.κ., τα οποία υιοθέτησε στη συνέχεια στην Ελλάδα και η λεγόμενη “γενιά του ’30” (Μαλέας, Γουναρόπουλος, Παρθένης). Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade συναντήθηκε με το Θεόφιλο στη Μυτιλήνη και του ανέθεσε να δημιουργήσει μια σειρά από πίνακες που αποτυπώνουν την ώριμη εκφραστική παρακαταθήκη του ζωγράφου.

Στο σύνολο του εκδοτικού και συλλεκτικού του έργου, ο Teriade εστίασε στην αναπαράσταση όψεων και εκδοχών αυτής της «φοβερής» και «περίεργης» και (τελικά) ενδιαφέρουσας μετάβασης από το 19ο στον 20ο αιώνα, που «γέννησε» και συνδύασε καινοτόμες μορφές και εκφράσεις σε διάφορα πεδία, όπως στις εικαστικές τέχνες, στη λογοτεχνία, στη φιλοσοφία, κ.ο.κ. Σ’ αυτά τα ιστορικά συμφραζόμενα, ο Teriade συνδέεται (ουσιαστικά και συμβολικά) με τη Γαλλία, ένα πανευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής και προώθησης νέων μορφών τέχνης και ευρύτερων πολιτιστικών προτύπων της εποχής του Μεσοπολέμου και της Μεταπολεμικής εποχής, αλλά, παράλληλα, εκπροσωπεί και μια υπερτοπική κουλτούρα, η οποία συνδυάζεται (και) με αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη δεκαετία του 1960, ο Teriade επέλεξε να δημιουργήσει το Μουσείο Θεοφίλου (1964 – που δώρισε στo Δήμο Μυτιλήνης το 1965), ενώ αργότερα και το Μουσείο Teriade (1979) στην εξοχική περιοχή της Βαρειάς, κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, σε ένα χώρο δικής του ιδιοκτησίας, μέσα στους ελαιώνες, που ο Teriade αγαπούσε ιδιαίτερα. Με τη δημιουργία τους ολοκλήρωσε το δικό του όραμα: μετέφερε μια συλλογή σημαντικών έργων Τέχνης, καθιερωμένων καλλιτεχνών, που χάρισε στα αντίστοιχα Μουσεία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια πολιτιστική εστία στο χώρο της Λέσβου.

 

Σήμερα, σε ακολουθία αυτής της πολιτικής του Teriade, επιβάλλεται η συνάντηση του Μουσείου Teriade με τα σύγχρονα ρεύματα της Τέχνης που αναπτύσσονται σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινότητα. Το Μουσείο δεν θα υποκύψει στην εσωστρέφεια, αλλά αντίθετα θα εντείνει την προσπαθειά του να ενταχθεί στο πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας όχι μόνο τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, αλλά διοργανώνοντας και περιοδικές εκθέσεις ή ευρύτερα πολιτιστικά δρώμενα, με τη συνδρομή (και) της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου – Bιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, καθώς και της επανέκθεσης της συλλογής Teriade, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού Δρ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, σηματοδοτούν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πολιτική.

Είσοδος Ελεύθερη

Facebook event. https://www.facebook.com/events/1694979650805082 Ιστοσελίδα: www.museumteriade.gr

[ Χορηγοί ] Διεθνές φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Ποτοποιία ΕΒΑ Michael Meimaroglou Creative Studio Μουσικό Καφενείο Ωδείο Σκαλκώτα Οινόφορος Πανελλήνιον Καφέ Κοσμηματοπωλείο Αρχάγγελος [ Χορηγοί Επικοινωνίας ] Εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης Εφημερίδα Πολιτικά Lesvosnews.net E-Radio.gr E-Daily.gr Ράδιο Αίολος