Tα Δρίματα: οι αποφράδες μέρες του καλοκαιριού στο Παλαιοχώρι Λέσβου

παραδοσιακές δοξασίες γύρω από τις «δΔρίμες» που ξεκινούν στις 25 Ιουλίου – Τι απέφευγαν να κάνουν οι ντόπιοι και γιατί θεωρούνταν γρουσούζικες

Στο Παλαιοχώρι της Λέσβου, οι “δρίμες” ή “δρίματα” ξεκινούσαν στις 25 Ιουλίου και διαρκούσαν έως και την 6η Αυγούστου, προκαλώντας φόβο και αποφυγή σε πολλές καθημερινές συνήθειες.

Οι μέρες αυτές θεωρούνταν δυσοίωνες και γρουσούζικες. Κατά την τοπική παράδοση, όποιος λουζόταν ή έπλενε ρούχα εκείνες τις μέρες, κινδύνευε να του πέσουν τα μαλλιά ή να “δριμιάσουν” τα ρούχα, δηλαδή να φθαρούν ή να λυώσουν. Αν χρειαζόταν οπωσδήποτε να γίνει μπουγάδα, τότε οι γυναίκες έριχναν μέσα στο καζάνι ένα σιδερένιο αντικείμενο, ώστε τα ρούχα να “γίνουν σιδερένια”.

Επίσης, δεν πότιζαν τα φυτά ούτε έκοβαν ξύλα, γιατί πίστευαν ότι τα φυτά θα ξεραίνονταν και τα ξύλα θα σαράκιζαν. Ακόμα και το κολύμπι απαγορευόταν, καθώς φοβούνταν πως το σώμα θα γεμίσει “κουκούδια”, δηλαδή εξανθήματα ή σπυριά.

Το σύνολο αυτών των αποτρεπτικών δοξασιών έχει βαθιές ρίζες στη λαϊκή παράδοση και στην ανάγκη των ανθρώπων να ερμηνεύσουν τη φύση και την αβεβαιότητα των καιρών. Αν και σήμερα οι περισσότεροι τις αντιμετωπίζουν ως λαογραφικά κατάλοιπα, παραμένουν ένα ζωντανό κομμάτι της μνήμης του τόπου.

✍️ Γιάννης Δημ. Χρυσάφης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ