Search

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό με τους “εξ απορρήτων” του Πρωθυπουργού

 

Γράφει ο Γιάννης Ευσταθίου

Εντείνονται οι προσπάθειες των Αυτοδιοικητικών της Λέσβου για οριστική επίλυση του προβλήματος, που αφορά στην εξεύρεση χώρου για την κατασκευή νέας κλειστής δομής.

Bασικός μοχλός πίεσης, η σημερινή  συνάντηση στο Μαξίμου του Δημάρχου Μυτιλήνης, με τον υπουργός Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον ειδικό  σύμβουλο του  πρωθυπουργού, Θανάση Νέζο.

Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης  και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης  και Δυτικής Λέσβου, Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος, αντίστοιχα με την επικεφαλής του Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπεάτε Γκμίντερ, παρατηρήθηκε αναδίπλωση των απόψεων που είχανε διατυπωθεί, όσον αφορά  στη δημιουργία νέας δομής, με  αποκορύφωμα τα όσα, μεταξύ των άλλων, δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, μετά τη συνάντηση με την Μπεάτε Γκμίντερ. «Είναι  χρέος μας να βρούμε δημιουργικούς τρόπους αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής, δουλεύοντας σκληρά για την ανοικοδόμηση του δήμου» υποστήριξε ο Στρατής Κύτελης.

Απόρροια της δήλωσης του  δημάρχου Μυτιλήνης, αλλά  και το πόσο σημαντικές  ήταν οι πρόσφατες συζητήσεις με την επικεφαλής της Task Force,  αποτέλεσε η σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου με την συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του στενού συνεργάτη του  πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και του βουλευτή Λέσβου,  Χαράλαμπου Αθανασίου. Η θεματολογία των συζητήσεων αφορούσε στο μεταναστευτικό, αλλά μεταξύ  των ζητημάτων συμπεριλαμβανόταν και τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ζήτησε ο δήμαρχος Μυτιλήνης και τα οποία  ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

 Τα εμφανή δεδομένα, καθώς πίσω από  τις κλειστές  πόρτες, πολλάκις  συζητούνται και  αποφασίζονται όσα δεν πρέπει  να γνωρίζουν οι πολίτες, φανερώνουν ότι  στην παρούσα χρονική περίοδο, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, μιας και  στην σύσκεψη  δεν είχαν προσκληθεί  ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο  δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, αναλαμβάνει σημαντική  πρωτοβουλία για την επίτευξη του στόχου, που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η  ελληνική  κυβέρνηση και αφορά στην επιλογή  της νέας  θέσης και στην κατασκευή της νέας κλειστής  δομής.

Τα νέα δεδομένα αναμένεται  να  σηματοδοτήσουν σημαντικές εξελίξεις. Αρχικά με την επιλογή  της θέσης και  αφετέρου με τον τρόπο  τον οποίο  θ΄  αντιδράσουν οι εκπρόσωποι  της αυτοδιοίκησης και των φορέων της Λέσβου.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου στην περιοχή της Καράβας, οι  εκπρόσωποι ίσως τελικά να αναθεωρήσουν την όποια άποψη εξέφραζαν και να αποδεχθούν τη νέα θέση που θ΄  αποφασισθεί καθώς σύμφωνα με τις απόψεις που  διατυπώνονται από  τους γνώστες του όλου ζητήματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνει ως μόνιμη δομή αυτή του Καρά Τεπέ, με ό,τι  αυτό  συνεπάγεται για τους κατοίκους της Λέσβου.

Εν κατακλείδι, συνδυάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα και τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, προκύπτει ότι η  επιλογή της Καράβας, ως μόνης  ενδεδειγμένης θέσης του  νέου Κ.Υ.Τ, θα λύσει τα σοβαρά προβλήματα και θα βάλει τέλος στο παιχνίδι της ανομίας και των αλλότριων  συμφερόντων, απ΄ όπου  και αν προέρχονται.