Ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις, τη μουσική και την παράδοση του νησιού ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα της Γιορτής της Σαρδέλας, του φεστιβάλ της Δυτικής Λέσβου, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη εκδήλωση.
Οι 8χρονες δίδυμες Μαρία και Αναστασία Καλελέ από την Αρίσβη Καλλονής με το σαντούρι τους, μετέφεραν νοητά το κοινό σε μια άλλη εποχή, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη του τριήμερου γλεντιού με τον πιο γλυκό τρόπο.
Ο παρουσιαστής του φεστιβάλ, Θεόφιλος Μυζίκας, καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό και έδωςε τον λόγο στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δυτικής Λέσβου, Ζαχαρώ Ιωακείμ:
«Για άλλη μια χρονιά ανεβάζουμε τον πήχη, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αλλά και με καλεσμένους που έχουν μεγάλη διαδρομή στον τομέα της μαγειρικής, τιμώντας έτσι το μοναδικό αυτό προϊόν της θάλασσάς μας».
Ακολούθως, η πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμίου, Σοφία Ιωάννου, τόνισε τη σημασία αυτής της μεγάλης γιορτής του Δήμου Δυτικής Λέσβου (που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ) για την Κοινότητα, αλλά και για τον τουρισμό της περιοχής.
Ακολούθησε η παρουσίαση της γεωπόνου και olive oil tasting expert Αννίτας Ζάχου και η δράση της γευσιγνωσίας λαδιού με τη συμμετοχή πάνω από πενήντα επισκεπτών που δοκίμασαν τις εξαιρετικές ποικιλίες του λεσβιακού ελαιόλαδου.
Η Μαρία Σεϊτανίδου με την υπέροχη φωνή της και οι ταλαντούχοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Λέσβου άνοιξαν το μουσικό μέρος του φεστιβάλ συνδέοντάς το με τις ρίζες του νησιώτικου πανηγυριού. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός του «πιάτου της νοικοκυράς», του οποίου ο νικητής/νικήτρια θα ανακοινωθεί την Κυριακή.
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς απο το χορευτικό συγκρότημα AXOX bodylab και με πλούσιο πρόγραμμα από τους Ελεάνα Κουρλή, Ορφέα Βουγιούκα, Κική Καρπύζη και Μαρία Τραχείλου.
Ο καταξιωμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, αποκάλυψε την έκπληξη που ετοίμασε για τους αποψινούς επισκέπτες του φεστιβάλ, καθώς θα μαγειρέψει 500 μερίδες κριθαράκι με σαρδέλα Καλλονής, την μανέστρα των οικογενειακών τραπεζιών, όπως δήλωσε. Τη ίδια ώρα η φιναλιστ του Master Chef 2022 Καλλιόπη Μπεζαντέ θα μαγειρέψει και αυτή με πρώτο υλικό τη σαρδέλα Καλλονής, ενώ την Κυριακή τη μαγειρική σκυτάλη παίρνουν η Μαρία Εκμετσίογλου με τον οικοδεσπότη σεφ του φεστιβάλ Στρατή Ιωσηφέλλη.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα

Sardine Festival – Σκάλα Καλλονής 2025
Σάββατο, 2 Αυγούστου 2025
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης ημέρας, το φεστιβάλ σαρδέλας συνεχίζεται δυναμικά στη Σκάλα Καλλονής το Σάββατο 2 Αυγούστου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για τους επισκέπτες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας:

21:00
Έναρξη της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ με 38 περίπτερα να περιμένουν τους επισκέπτες και να τους προσφέρουν δωρεάν κεράσματα.

21:00
Ο καταξιωμένος ΣΕΦ Λευτέρης Λαζάρου θα μαγειρέψει με βασικό υλικό τη σαρδέλα Καλλονής, στην υπαίθρια κουζίνα του φεστιβάλ, για τους παρευρισκόμενους.

21:00
Η φιναλίστ του MasterChef 2022 Καλλιόπη Μπεζαντέ θα διαχειριστεί τη σαρδέλα Καλλονής για να μοιραστεί μαζί της σπάνιες γεύσεις στους επισκέπτες.

21:00
Ντόπιες νοικοκυρές βάζουν τηγάνια στη φωτιά και κερνούν παραδοσιακή τηγανητή σαρδέλα.

21:00
Το 5άστερο ξενοδοχείο “Mythical Coast” προσφέρει μοναδικές αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις με άρωμα κόλπου Καλλονής, ειδικά για την ημέρα του φεστιβάλ.

21:30
Το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Σαραντίδη και της Κατερίνας Τσιρίδου ξεκινά τη βραδινή μουσική διασκέδαση του φεστιβάλ.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει ο Χορευτικός Όμιλος Καλλονής.

Sardine Festival – Σκάλα Καλλονής 2025
Κυριακή, 3 Αυγούστου 2025
Τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ
Η αυλαία του τριήμερου Sardine Festival στη Σκάλα Καλλονής πέφτει πανηγυρικά την Κυριακή 3 Αυγούστου, με πλούσιες δράσεις, εξαιρετικές γεύσεις και μοναδική μουσική και χορευτική βραδιά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας:

21:00
Έναρξη της τρίτης και τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ με 38 περίπτερα που προσφέρουν στους επισκέπτες δωρεάν κεράσματα.

21:00
Η καταξιωμένη μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου θα μαγειρέψει με βασικό υλικό τη σαρδέλα Καλλονής, στην υπαίθρια κουζίνα του φεστιβάλ.

21:00
Ο “οικοδεσπότης” σεφ του φεστιβάλ, Στρατής Ιωσηφέλλης, μαγειρεύει σαρδέλα Καλλονής και προσφέρει φρέσκια γεύση στους επισκέπτες.

21:00
Ντόπιοι ψήστες ανάβουν κάρβουνα και προσφέρουν δωρεάν ψητή σαρδέλα.

21:00
Το 5άστερο ξενοδοχείο “Mythical Coast” προσφέρει μοναδικές αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις με άρωμα κόλπου Καλλονής.

21:30
Το μουσικό συγκρότημα των Πάνου Βέρρου, Νίκου Οικονομίδη και Κυριακής Σπανού κλείνει μουσικά το φεστιβάλ με ένα τεράστιο “Γλέντι”.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει η ROZ δύναμη και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “Ο Μόλυβος”.