Search

Στρατής Ζαφείρης-Απολογισμός: Αποχώρηση με αιχμές και το Αφεντέλι στο προσκήνιο.

Τον απολογισμό της έως τώρα δράσης του παρουσίασε ο Στρατής Ζαφείρης ο πρώην, πλέον Αντιδήμαρχος επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους του νησιού διαδικτυακά, όπως δυστυχώς επιβάλουν οι νέες συνθήκες. Ο κ.Ζαφείρης αναφέρθηκε στα αίτια που τον οδήγησαν στην ξαφνική αποχώρησή του από τη δημοτική αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου που κατά τα λεγόμενά του δεν ήταν τελικά και τόσο ξαφνική καθώς ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά και την αποχώρηση του κυρίου Ελευθερίου, βρέθηκε πολλές φορές να διαφωνεί ή να εμποδίζεται το έργο του όπως τόνισε με “δολιοφθορά”. Ο πρώην Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι είναι στη διάθεση να βοηθήσει όπου και όταν χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που εκείνος δρομολόγησε τα οποία κινδυνεύουν! Σχετικά με την υπόθεση Αφεντέλι και στο ζήτημα της επιχειρούμενης τσιμεντωποίησης της αμμουδιάς Σκάλας Ερεσού,  κ.Ζαφείρης ανάφερε ότι η απόφαση εκεί ήταν πρωτίστως πολιτική κα πως η αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα του δήμου Δυτικής Λέσβου Άρη ΕλευθερίουΕλευθερίου ήταν καταλυτική για τη δική του στάση. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να αποφασίσει τι είδους τουρισμό θέλει, υποστήριξε πως ο πλούτος της Ερεσού είναι η μοναδική παραλία της και δεν πρέπει να χτιστεί και πως ό,τι τουρισμός αναπτυχθεί πρέπει να γίνει στη βάση του πράσινου Δήμου .Επιπλέον ο κύριος Ζαφείρης έθιξε το ζήτημα του προϋπολογισμού του Δήμου που δεν έχει ακόμη τεθεί προς έγκριση αλλά και το θέμα ης περιουσίας του Δήμου που όπως υποστηρίζει δεν προστατεύεται “Σε μια ανακοίνωση που έβγαλα πρόσφατα ανέφερα ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κρίση. Αν κοπούν όπως έχουν κοπεί ήδη τα χρήματα για τη συντήρηση και την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου ο Δήμος θα καταρρεύσει. Επιπλέον εμείς όπως έκανε ο Δήμος Μυτιλήνης θα έπρεπε να περάσουμε τον προϋπολογισμό που δεν καταφέραμε να κλείσουμε έγκαιρα μέσα στη χρονιά  Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός σημαίνει ότι το σύστημα δεν είναι οργανωμένο και δεν τηρεί τους κανόνες”.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ.Ζαφείρης δήλωσε,ότι, θα είναι παρών στα πολιτικά πράγματα της αυτοδιοίκησης χωρίς να διευκρινίζει αν θα συμμετάσχει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Δυτικής Λέσβου

Αναλυτικά ο απολογισμός έργου του πρώην Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Δυτικής Λέσβου έχει ως εξής:

Για τον απολογισμό το Μέρος Ι, που αφορά στην ψηφιακή και εσωτερική οργάνωση του νεοσύστατου Δήμου ήταν αποκλειστική ευθύνη της Αντιδημαρχίας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, εκτός του προγράμματος ΙΡΙΔΑ, που έγινε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Διοικητικών Υπηρεσιών. Ακόμα ο ΟΕΥ του Δήμου μας έγινε σε στενή συνεργασία με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Άρη Ελευθερίου.

Από το Μέρος ΙΙ που αφορά σε προτάσεις χρηματοδότησης για έργα υποδομών, οι προτάσεις στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και «Αντώνης Τρίτσης» έγιναν σε στενή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος αν η πρόταση αφορούσε σε έργα προστασίας Περιβάλλοντος.

Ομοίως στο Μέρος ΙΙΙ οι προτάσεις στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου για το Κέντρο Κοινότητας και την επιδότηση ενοικίου ΡΟΜΑ σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής.

ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΡΓΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ

Α. ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

1. Δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου

Μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου πολύ γρήγορα δημιουργήσαμε Ιστοσελίδα υψηλών προδιαγραφών, η οποία έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης τις οποίες είμαστε σε πορεία αξιοποίησης

2. Υποβολή πρότασης και ένταξη στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου πράξης για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Η πρόταση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου με προϋπολογισμό 269.887,88 € και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης της. Με την πρόταση που θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης το καλοκαίρι του 2023 προβλέπονται : α) υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικών πληρωμών και υποδοχής αιτήσεων εναρμονισμένο με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) β) Ανάπτυξη και υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης στόλου απορριμματοφόρων και κάδων και γ) Ανάπτυξη και υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS)

3. Συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου υποβολή πρότασης και ένταξη στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου πράξης για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών του Επιμεληηρίου Λέσβου

Η πρόταση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου με προϋπολογισμό 225.680,00 € και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης της. Με την πρόταση που θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης το καλοκαίρι του 2023 προβλέπεται η παροχή από το Επιμελητήριο Λέσβου επιχειρηματικής πληροφόρησης και δεδομένων προς τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Λέσβου, καθώς επίσης και η λειτουργική διασύνδεση του με αυτές (υποδοχή και εξυπηρέτηση αιτημάτων, παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης).

4. Υποβολή πρότασης ψηφιακών εφαρμογών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Η πρόταση, ύψους 1.000.000 € έχει υποβληθεί και αναμένεται να εγκριθεί το Μάρτο του 2022 περιλαμβάνει ευφυείς εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημιουργία Κέντρου Έξυπνης Γεωργίας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

5. Δημιουργία 30 θέσεων ελεύθερου internet (free wi- fi) σε διάφορα σημεία των οικισμών του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Ήδη με χρήματα της Ε.Ε. έχουν εγκατασταθεί σε τριάντα σημεία του Δήμου μας modem για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. ¨ηταν η πρώτη πειραματική εφαρμογή ενός σχεδίου επέκτασης του ελεύθερου διαδικτύου που στις προθέσεις μας ήταν να επεκταθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

6. Εγκατάσταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ»

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (επαφή με ΥΠΕΣ, προετοιμασία ειδικού συμφωνητικού, εκπαίδευση, κλπ), προκειμένου να εγκατασταθεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ. Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο εκπαίδευσης του προσωπικού, προκειμένου να σταματήσει η φυσική διακίνηση των εγγράφων, να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων και να υπάρχει διαφάνεια στις ακολουθούμενες διαδικασίες. (Συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών)

Β. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Ο.Ε.Υ.) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ – ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή του, καταρτίστηκε νέος ΟΕΥ για το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Παράλληλα καταρτίστηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε πολύ γρήγορα το Μάρτιο του 2020, σχέδιο για την απόκτηση Διαχειριστικής Επάρκειας του Δήμου, ώστε να μπορεί να υποβάλλει προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα. (Συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου)

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η ιδέα για την αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανήκει σε μας. Τρέξαμε πολύ γρήγορα σε συνεργασία με τους Δήμους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και το Σεπτέμβριο του 2020 αναθέσαμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τις μελέτες ίδρυσής του. Η ίδρυση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο Οργανισμός παραμένει σχεδόν ανενεργός χωρίς τη δική μας ευθύνη.

Δ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Παραλάβαμε από το Δήμο Λέσβου το ηλεκτρονικό και φυσικό αρχείο της καταγραφής της περιουσίας του Δήμου μας και καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια να το επικαιροποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό:
α) Εντοπίσαμε αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις διευθέτησης της δημοτικής περιουσίας, που χρόνιζαν για πολλά χρόνια και θα πρέπει να ρυθμιστούν.
β) Καταγράψαμε αναλυτικά τα κληροδοτήματα του Δήμου και είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης της περιουσίας τους.
Είχαμε εντάξει στον προϋπολογισμό του 2021 την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της τακτοποίηση, αξιολόγησης και αξιοποίησης της περιουσίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής της. Μέχρι τώρα όμως, χωρίς τη δική μας ευθύνη, δεν έχει προχωρήσει η ανάθεση.

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το Φθινόπωρο του 2021 αναθέσαμε σε εξωτερικό συνεργάτη τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου μας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα για έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός είναι απαραίτητος ώστε να μπορεί ο Δήμος μας να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, στο οποίο να εντάσσονται και οι προτάσεις σε προγράμματα χρηματοδότησης την επόμενη προγραμματική περίοδο (αποτελεί πλέον προϋπόθεση).

ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Α. ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α) Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ – Εγκεκριμένες προτάσεις

1. Κατασκευή, ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 163.800,00 € (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)
2. Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 351.112.91 €. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)
3. Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των Δήμων της Χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης νέων Δήμων), προϋπολογισμού 2.000.000 €. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)
4. Εκπόνηση μελετών και υλοποίησης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας, προϋπολογισμού 243.945,00 €. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)

β) Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» – Εγκεκριμένες προτάσεις

5. Δράσεις Ηλεκτροκίνησης Δήμου Δυτικής Λέσβου, προύπολογισμού 1.494.038,00 €. Ήδη η προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ ταυτόχρονα θα ακολουθήσει και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης και φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)
6. Αγροτική Οδοποιία Δήμου Δυτικής Λέσβου. Πρόκειται για την ένταξη τεσσάρων αγορικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 5.404.680,00 €. α) Ασφαλτόστρωση οδού (Ποταμιά) από 4ο χλμ Επαρχιακής Οδού Καλλονής – Παρακοίλων έως τον οικισμό ”Ανεμότια” της Δ.Ε. Καλλονής β) Ασφαλτόστρωση οδού από δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου έως τον οικισμό Γενί Λιμάνι της Δ.Ε. Μανταμάδου, γ) Ασφαλτόστρωση δρόμου Λιώτα – Λάψαρνα και δ) Ασφαλτόστρωση δρόμου Ταβάρι – Χρούσος. Η έναρξη υλοποίησης των έργων αναμένεται τον Μάρτιο του 2022. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)

γ) Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» – Υποβολή προτάσεων

Υποβάλλαμε ακόμα και αναμένεται να εγκριθούν το επόμενο διάστημα τις παρακάτω προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» :
1. Μελέτες Ωρίμανσης Έργων και Δράσεων Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 1.014.678.46 €. Πρόκειται για τρεις σημαντικές μελέτες που αφορούν : α) την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτροπαραγωγή, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας β) την αναβάθμισης και αξιοποίηση των υγροτόπων περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής και γ) Ανακατασκευή του κτιρίου «Σπιταρόνα» στη Σκάλα Πολιχνίτου για την αξιοποίηση του ως κέντρου περιβαλλοντικών και λοιπών ερευνών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
7. Αξιοποίηση Κτιριακού Αποθέματος Δήμου Δυτικής Λέσβου, προϋπολογισμού 688.564,58 € για την κατασκευή αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου και για την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου Μολύβου. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών)

Β. ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

α) Διεκδικήσαμε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 2021 και θα πάρουμε ως Δήμος το Γεωθερμικό Πεδίο Πολιχνίτου, το οποίο μετά το 2015 είχε περάσει στο Δημόσιο. Ένας πόρος πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της περιοχής. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης του.
β) Υποβάλλαμε πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» και έχουμε ένταξη για τη μελέτη : «Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) Δήμου Δυτικής Λέσβου», προϋπολογισμού 39.800,00 €. Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο της μελέτης, η οποία υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022.
γ) Έχουμε ενταχθεί σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Δήμο Ανατολικής Σάμου σε πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Κύπρος για την ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Καλλονής και για τη δημιουργία μιας πρότυπης ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του 2022 και έχει προϋπολογισμό 330.000,00 €
δ) Συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγράμματος HYDROUSA που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Λέσβου για την πιλοτική αξιοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων της περιοχής στην υδρολίπανση καλλιεργειών και την παραγωγή βιοαερίου (καύσιμο γι ατην κίνηση οχημάτων) στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Άντισσας.

Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
α) Υποβάλλαμε πρόταση και έχουμε ένταξη στο «ΠΕΠ Β. Αιγαίου» για την εκπόνηση της Μελετών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην λεκάνη του Κόλπου Καλλονής, προϋπολογισμού 876.125,75 €. Ήδη ο διαγωνισμός για την ανάθεση των μελετών έχει προσδιοριστεί για το Φεβρουάριο του 2022. Οι μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023 και τα έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 10.000.000 € θα γίνουν με τη συγχρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
β) Υποβάλλαμε πρόταση και έχουμε ένταξη στο «Πράσινο Ταμείο» για το έργο: «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», προϋπολογισμού 237.325,80 €. Ήδη έχει υπογραφεί στις αρχές του χρόνου θα υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022. (Συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος)
γ) Υποβάλλαμε πρόταση και έχουμε ένταξη στο πρόγραμμα «LEADER» για το έργο : «Βελτίωση, Αναβάθμιση και Επέκταση του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών και Μονοπατιών Δήμου Δυτικής Λέσβου», προϋπολογισμού 286.300,00 €. Το έργο θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2022. (Συνεργασία με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηερσιών και την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος)
δ) Υποβάλλαμε πρόταση και έχουμε ένταξη στο «Πράσινο Ταμείο» για το έργο: «Αναβάθμιση παιδικών Χαρών στο Δήμο Δυτικής Λέσβου», προϋπολογισμού 183.196,80 €. . (Συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος)
ε) Είμαστε σε συνεννόηση με το δίκτυο «ΔΑΦΝΗ» για υποβολή πρότασης εκπόνησης μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης τεσσάρων αλιευτικών καταφυγίων σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
στ) Υποβάλλαμε πρόταση και αναμένουμε την ένταξη στο «Πράσινο Ταμείο» για την εκπόνηση «Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξασφάλισης Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων», ύψους 37.200 €. (Συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος)

Δ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Έχουμε εκπονήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο και τη Δ/νση Καθαριότητας), το οποίο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Παράλληλα έχουμε υποβάλλει τις παρακάτω προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα και αναμένουμε την έγκρισή τους.

Α) ΠΕΠ Β. Αιγαίου
1. Ανάπτυξη συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Λέσβου, προϋπολογισμού 639.168,96 €
2. Δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων (Πράσινα Σημεία, Γωνίες Ανακύκλωσης) Δήμου Δυτικής Λέσβου, προϋπολογισμού 2.909.171.60 €

Β) Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
1. Προμήθεια Εξοπλισμού Διαλογής στην Πηγή Ανακυκλώσιμων Αποβλήτων Δήμου Δυτικής Λέσβου, προϋπολογισμού 1.493.580,00 €

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Α. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έχουμε υποβάλλει και έχουν ενταχθεί οι παρακάτω προτάσεις στο πρόγραμμα LEADER Αλιείας (Συνεργασίας με Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιώων και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού) :

1. Προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, προϋπολογισμού 127.629,45 €
2. Προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες του Συνεδριακού Κέντρου Πέτρας, προϋπολογισμού 23.367,24 €
3. Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού των κοινοτήτων και των συλλόγων του Δήμου, προϋπολογισμού 49.600,00 €
και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
4. Διεθνές Κέντρο Μελέτης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμικού τραύματος με έδρα τη Λέσβο, προύπολογισμού 788.400,00 €, σε συνεργασία με το ΕΛΛΑΔΑ 1821 – 2021

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχουμε υποβάλλει και έχουμε πάρει έγκριση για τα παρακάτω έργα κοινωνικής πολιτικής στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου (Συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας) :

1. Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας, προϋπολογισμού 209.880,00 €
2. Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης Ρομά – Επιδότηση Ενοικίου στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, προύπολογσιμού 107.800,00 €

ΙV. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Α. Το καλοκαίρι του 2021, υποστηρίξαμε τη διοργάνωση του Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA 2021, στην Αγία Παρασκευή.
Β. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ήδη το καλοκαίρι του 2021, υποδεχτήκαμε τους πρώτους φοιτητές του για πρακτική άσκηση. Παράλληλα έχουμε στενή συνεργασία με τα Τμήματα Γεωργαφίας, Ωκεανογραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Γ. Συμμετείχαμε με ουσιαστικές προτάσεις στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ και ειδικότερα το Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο