Search

Στον … ορίζοντα, ορίζουν και ερίζουν.

Γράφει ο Γιάννης Ευσταθίου

Δεν μας φτάνει ο εγκλεισμός στον οποίο μας έχουν βάλει εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τους θερινούς μήνες, δεν μας φτάνουν τα … μύρια όσα οικονομικά  προβλήματα που  χρόνια μας έχουν ζώσει σαν φίδια κολοβά, έχουμε και μας … περισσεύει και η διχόνοια των τοπικών  παραγόντων για την χωροθέτηση  του νέου ΚΥΤ.

Με αφορμή  την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη στη Λέσβο της επικεφαλής  της Task Force Μπεάτε Γκμίντερ, άρχισαν πάλι τα … τροπάρια των αρμοδίων, για το τις πταίει και λύση δε βρίσκεται. Λες και είναι  βαλτοί να μας …  φεσώσουν τον πρόχειρο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ για κάποια χρόνια, απλά και  μόνο  για να κάνουν το κομμάτι τους, που δεν είναι  άλλο από μια …σπιθαμή γης στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου. Δεν ξέρω όμως αν αυτή  η σπιθαμή είναι … ανοιχτή ή κλειστή.

Επί της ουσίας, στην κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο  διάστημα, διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι για λόγους που μόνο οι υπεύθυνοι γνωρίζουν, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν στην άμεση χωροθέτηση. Αναλύοντας τα δεδομένα αλλά και τις αιτίες που  επικρατεί αυτή η αντίληψη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον καθ΄ ύλην  αρμόδιο  υπουργό, Νότη Μηταράκη.

Πριν λίγο χρονικό  διάστημα κήρυξε το νομό  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εν μία  νυκτί, κυριολεκτικά, αποφάσισαν κι έστησαν ένα γιγάντιο καταυλισμό στις παρυφές της πόλης. Δε ρώτησαν κανένα  αυτοδιοικητικό. Δε ρώτησαν τους κατοίκους της Μυτιλήνης και  των γύρω χωριών αν επιθυμούν την ύπαρξη του πρόχειρου καταυλισμού. Αλλά, νοιάζονται τώρα, μέσω της επικεφαλής  της Task Force για το τι θα  πει  ο  κάθε  κοινοτάρχης, επειδή στα όρια της κοινότητας του έχει προταθεί να κατασκευαστεί το νέο ΚΥΤ. Ποιον πάτε να κοροϊδέψετε; Τους πολίτες της Λέσβου, τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ή τον εαυτό σας;

Μετά  τα όσα έχουν γραφτεί, ειπωθεί και φανεί στον … ορίζοντα των συμφερόντων, εγχώριων και διεθνών, μόνο ντροπή  σας πρέπει για την απαξιωτική  και  ανάλγητη στάση που τηρείται ως κυβέρνηση, στο μείζον θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους της  Λέσβου. Η τακτική  που  ακολούθησαν οι προγενέστεροι κυβερνώντες, του διαίρει και … εξουσίαζε, αλλά και η  σημερινή αντίληψη των εκλεγμένων, για να θυμηθούμε  τι έλεγαν … προεκλογικά, δεν βοηθάει.

Τουναντίον, προκαλεί και  προκαλεί τη μήνη των πολιτών, ακόμη  περισσότερο. Μπορεί  να σιώπησαν οι … επαναστάτες της χωροθέτησης και να βολεύτηκαν με  τις όποιες  υποσχέσεις ή τ΄  ανταλλάγματα, να μαράθηκαν  οι πολίτες που  εκδήλωσαν δυναμικά την αντίδραση τους και να μην τολμούν,  λόγω της πανδημίας να κάνουν ένα … βήμα. Όμως, οι πολίτες περιμένουν, σα φυσαλίδες που βράζουν στο καζάνι  των προβλημάτων και  είναι έτοιμες να ξεχυθούν καυτές και να κάψουν όποιον τυχόν τις ακουμπήσει και περιμένουν τη λύση που οφείλεται  να δώσετε. Κι εσείς, αντί  να προχωρήσετε, κάνετε βήματα … σημειωτόν, μήπως  και στρώσει το έδαφος που  πατάτε σ΄ εκείνους που βολεύονται από την επικρατούσα κατάσταση. Είναι πολλά τα  λεφτά, Άρη. Και ο θεός του πολέμου ξέρει πως όταν γίνει ειρήνη θα χάσει τα προνόμια. Κι αυτά τη σήμερον ημέρα έχουν όνομα. Ξένο ή ελληνικό. Μόνο που τέτοια προνόμια δεν είναι για τους κατοίκους της Λέσβου.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να βρείτε θέση να το κάνετε  …χθες. Και ξέρετε και το σημείο. Μέχρι και ΦΕΚ έτοιμο  έχετε. Αλλά μη μας πρήζεται άλλο το … συκώτι με το δήθεν ενδιαφέρον σας.  Εξαφανίζεται κι αυτό  στον ορίζοντα της ανικανότητά  σας, μιας και Καράβ(ι)α χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν.