Search

Στο Backstage του TEDxLesvos με την Κατερίνα Γκαγκάκη!

Όλα είναι έτοιμα για το αυριανό TEDxLesvos που αναμένεται να είναι sold -out. Ήδη οι πρώτοι ομιλητές της φετινής εκδήλωσης έχουν φτάσει στο νησί για την γενική πρόβα που συνεχίζεται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Θέατρο. Μια μικρή διακοπή για…καραγκιόζη “έκοψε”την πρόβα στα δύο αφού τα υπέροχα σκηνικά από ανακυκλώσιμα υλικά που στήθηκαν από τους εθελοντές το πρωί, έπρεπε να κατέβουν άρον άρον ώστε να ανέβει η παράσταση του Θεάτρου Σκιών! Τα Πολιτικά “τρύπωσαν” στο backstage του φετινού TED και παρακολούθησαν από κοντά την πρώτη πρόβα ενώ βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν και με την παρουσιάστρια του TEDxLesvos Κατερίνα Γκαγκάκη που  μας μετέφερε τον ενθουσιασμό της: “Όλοι οι ομιλητές είναι εξαιρετικοί, περιμένω με αγωνία τον αυριανό μαραθώνιο συζητήσεων. Σας περιμένουμε όλους για ένα μοναδικό νοητικό ταξίδι στην “Ιθάκη”  μέσα από την περιπέτεια της ζωής που λέγεται “Οδύσσεια”…

_dsc7138

Ο Μαρσέλλος Ραλλίδης, επιμελητής της βραδιάς και η ψυχή του TEDx Lesvos μαζί με τον Κλεομένη Τζαννέτο των Αστέγων είχαν το γενικό πρόσταγμα της πρόβας τζενεράλε για την αυριανή εκδήλωση ενώ τον ρυθμό , το κέφι και τη ζωντάνια μετέδιδαν οι εθελοντές της διοργάνωσης. Η Ρεββέκα Παιδή, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Μικρών Κρατών ήταν η πρώτη που ανέβηκε στην εκπληκτική σκηνή του TEDxLesvos που όπως και όλη η διοργάνωση χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία.

Oι κατασκευές, που θα δείτε τόσο στην κεντρική σκηνή, όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου, έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τα ίδια τα μέλη της Ομάδας Δημιουργικού, τα οποία διέθεσαν αμέτρητες ώρες από τον ελεύθερο τους χρόνο, προκειμένου να καταφέρουν να υποστηρίξουν τη συνολική σκηνογραφική τους πρόταση, από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι και την υλοποίησή της. Μιας ιδέας, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανέφικτη λόγω υψηλού κόστους.

Xαρτί, χάρτινοι κύλινδροι, πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όλα για πέταμα, αξιοποιήθηκαν με μια μικρή δόση φαντασίας. Έτσι αυξήθηκε ο «χρόνος ζωής» τους, συνεισφέροντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών και συμβάλλοντας – σε ένα μικρό βαθμό έστω – στην μείωση των αστικών αποβλήτων. 

15311604_1154583977943985_497614584_o

 

“Ήταν πέρυσι θα είναι και φέτος, ελπίζουμε να είναι και στο μέλλον. Και αυτό, γιατί πίσω από την εικόνα μιας λιγότερο ή περισσότερο εντυπωσιακής «σκηνογραφίας», η ομάδα Δημιουργικού του TEDxLesvos ακολουθεί μια αξία (στο μέτρο του εφικτού): τo Do it yourself and do it green!”, μας λένε οι διοργανωτές του TEDxLesvos.

_dsc7108

Αύριο λοιπόν από τις 10 το πρωί μπορείτε να ανακαλύψετε:

Τι δουλειά μπορεί να έχουν μαζί μια πολιτικός επιστήμονας (Ρεβέκκα Παιδή), μία αρχαιολόγος (Νένα Γαλανίδου), ένας CEO (Ιωάννης Μανδάλας), ένας οικονομολόγος, μια ακτιβίστρια (Ιωάννα Γκέρτσου ) και ένας οικολόγος σε μία ημέρα αφιερωμένη στις Οδύσσειες και στις Ιθάκες;

Για να μην μιλήσουμε για τον φωτογράφο (Βασίλης Γεροντάκος), τον γιατρό (Αλέξανδρος Λουπασάκης), τον ποδηλάτη (Steffen Streich), τον στατιστικό (Νίκος Τζαβίδης) και τον εργοθεραπευτή (Ευστράτιος Αλεξάνδρου)!

15322381_1154594231276293_1091210577_o

Τα δρώμενα που πλαισιώνουν τους ομιλητές του φετινού TEDxLesvos είναι απολύτως τοπικά και ερασιτεχνικά. Κάτοικοι του νησιού από διαφορετικές αφετηρίες, επαγγέλματα, πορείες, διαφορετικές Οδύσσειες και Ιθάκες εν τέλει, συνθέτουν την πρότασή μας για τα δρώμενα του 2016. Μικρά παιδιά, μαθητές, επαγγελματίες από κάθε χώρο με μόνο τους κοινό στοιχείο, την τέχνη ως μεράκι και μόνο.

«Ιθάκη»: η φωτογραφία του Δημήτρη Φωτίου μας ταξιδεύει μέσα από τοπία και πρόσωπα. Εικόνες που ο αρτοποιός στην επαγγελματική του ζωή Δημήτρης, έχει αιχμαλωτίσει περπατώντας την Λέσβο.

«Πηνελόπη»: η Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι» διασκευάζει και παρουσιάζει ως μονόπρακτο μια ανατρεπτική αφήγηση από την συλλογή «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΥΘΟΥ» του Σπύρου Συρόπουλου.

 «Καινούργια βήματα»: παιδική ομάδα δοκιμάζει τα «βήματά» της σε παραδοσιακούς χορούς.

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»: το δίδυμο Βαγγέλης Φραγκουλάκης και Βαγγέλης Ντάβας παρουσιάζουν απολαυστική σκηνή από το περίφημο έργο του Charlie Chaplin.

«Strumfunkya»: μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης,αποφάσισαν κάποια στιγμή να ασχοληθούν με τον χορό και συγκεκριμένα με το break dance ( Breaking). Mέσα από αυτό, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους. Με τον καιρό γίνανε παρέα και φτιάξανε την δική τους χορευτική ομάδα τα Strumfunkya. Είναι άτομα γεμάτα αισιοδοξία και ενέργεια! Σκοπός τους είναι, μέσα απ’ την ομάδα να περνάνε καλά και να γίνονται κάθε μέρα καλύτεροι, βάζοντας στόχους τους οποίους ακολουθούν μέχρι να τους πετύχουν! Φιλοδοξία τους είναι να προσελκύσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην κουλτούρα του Hip- Hop! Για αυτούς, το break dance δεν είναι απλά ένα χόμπυ για τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι κάτι που τους εκφράζει και τους ενώνει γιατί αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής τους ! Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Νικόλας Κούνιας(16 ετών), Σέρτζιο Λίκα (17 ετών), Μίτι Αφροδίτη(15 ετών), Μίτοβ Μπράϊαν (16 ετών), Τοντίσκο Κώστας (17 ετών) αναζητούν διεξόδους έκφρασης απέναντι σε Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες, Σειρήνες και Κίρκες του παρόντος και του μέλλοντός τους.


15310771_1154583341277382_85481587_o