Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου 2ου Γυμνασίου στην Ήπειρο.Ήταν το αποκορύφωμα της υλοποίησης των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης: Ιστορία και εξέλιξη , (Περιβαλλοντικό πρόγραμμα) και «Το σχολείο μας αναζητεί την ιστορία του » (πολιτιστικό πρόγραμμα).
Ο βασικός στόχος της εκδρομής ήταν η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας, της τέχνης, της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τα μνημεία, τα μουσεία και τις τοπικές κοινότητες της περιοχής. Το Σάββατο 5 Απριλίου και ώρα 8.15, μαθητές του σχολείου μας με την πτήση Sky express και με συνοδούς – καθηγητές, τους: Δουμούζη Ευστράτιο (αρχηγό – υπεύθυνο του προγράμματος), Μολυβιάτου Κλειώ, Γιομηλά Ευστράτιο και Βάσσου Ασπασία (μέλη της παιδαγωγικής ομάδας) αναχωρήσαμε από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα και στη συνέχεια μας περίμενε ένα λεωφορείο για να ξεκινήσει το ταξίδι μας προς τα Ιωάννινα, με ενδιάμεση στάση τα Μέγαρα για φαγητό και λίγη ξεκούραση.
Πρώτος μας σταθμός την ίδια μέρα ήταν το Σπήλαιο Περάματος, ένας από τους σημαντικότερους σπηλαιολογικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα. Η περιήγηση στους υπόγειους θαλάμους μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη γεωλογική ιστορία της περιοχής και να θαυμάσουμε φυσικούς σχηματισμούς εκατομμυρίων ετών. Η εμπειρία αυτή συνδέθηκε άμεσα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας, καθώς αναδείχθηκε η σημασία της προστασίας της φύσης και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου με σεβασμό.



Την επόμενη μέρα, στις 6 Απριλίου, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στο οποίο ξεναγηθήκαμε σε εκθέματα που αναπαριστούν σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Η ρεαλιστική απόδοση των μορφών και των σκηνών από την Επανάσταση του 1821 έως και τους αγώνες του 20ού αιώνα μάς μετέφερε με μοναδικό τρόπο στο ιστορικό παρελθόν και ενίσχυσε τη σύνδεση του πολιτιστικού μας προγράμματος με τις ρίζες της εθνικής ταυτότητας.

Έπειτα, επισκεφθήκαμε τα Ζαγοροχώρια, με έμφαση στο γραφικό Μονοδένδρι. Η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο και η παραδοσιακή ζωή της κοινότητας αποτέλεσαν αντικείμενο παρατήρησης και συζήτησης, ενισχύοντας τη σύνδεση των επισκεπτών με την έννοια της αειφορίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της παραμονής μας στα Ζαγοροχώρια, πραγματοποιήσαμε πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας και από τα βαθύτερα φαράγγια παγκοσμίως σε αναλογία βάθους-πλάτους. Η διαδρομή ξεκίνησε από το Μονοδένδρι και ακολούθησε μονοπάτια που προσφέρουν μαγευτική θέα στο φαράγγι και στη γύρω περιοχή.

Η επαφή μας με το φυσικό τοπίο ανέδειξε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσε την κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς το φαράγγι αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η εμπειρία της πεζοπορίας αποτέλεσε έναν μοναδικό τρόπο να συνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον και να το γνωρίσουμε μέσα από άμεση και ενεργή συμμετοχή.
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής. Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Αργά το απόγευμα φθάσαμε στο ξενοδοχείο, ξεκουραστήκαμε και βγήκαμε για φαγητό και χορό σε ένα μαγαζί στο κέντρο των Ιωαννίνων.


Το πρωί της Δευτέρας 7 Απριλίου ακολούθησε η μετάβαση με καραβάκι στο θρυλικό νησάκι της Κυρά Φροσύνης, το μόνο νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη και δεν έχει όνομα, στη λίμνη Παμβώτιδα. Το νησί εκτός από το Μουσείο του Αλή Πασά είναι γνωστό και για τα σοκάκια με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αλή Πασά, το οποίο στεγάζεται στο Νησί της λίμνης. Η έκθεση φωτίζει πτυχές της οθωμανικής περιόδου στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπικότητα του Αλή Πασά, στη σχέση του με την πόλη και στη σύνθετη ιστορική πραγματικότητα της εποχής. Η επίσκεψη αυτή βοήθησε στην κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της περιοχής και της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας.






Μία από τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες της εκδρομής υπήρξε η συμμετοχή μας σε εργαστήριο παραδοσιακών γιαννιώτικων εδεσμάτων στο νησί των Ιωαννίνων. Μέσα από την παρασκευή τοπικών γλυκισμάτων , ήρθαμε σε επαφή με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική γαστρονομία, βιώνοντας ενεργά την παράδοση.


Ακολούθησε η επίσκεψη στη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, η οποία αποτελεί λαμπρό δείγμα βυζαντινής τέχνης. Το καθολικό της μονής, με τις εξαιρετικές αγιογραφίες και την ιστορική του αξία, μας έφερε σε επαφή με το πνευματικό και εκπαιδευτικό έργο της εποχής.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη, υπήρξε και ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στο ιστορικό κέντρο.
Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Πολιούχου Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου επί της πλατείας Πάργης. Προσκυνήσαμε τη Σεπτή Λάρνακα των Ιερών Λειψάνων καθώς και την Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος .

Περπατήσαμε στα καλντερίμια του Κάστρου των Ιωαννίνων, απολαμβάνοντας το μοναδικό του αρχιτεκτονικό ύφος και την ατμόσφαιρα που συνδυάζει την οθωμανική και βυζαντινή παράδοση. Η θέα προς τη λίμνη και το Νησί πρόσφερε μια ξεχωριστή εμπειρία. Υπήρχε στη συνέχεια χρόνος για φαγητό για ένα ευχάριστο κλείσιμο της ημέρας μας.




Τελευταίος σταθμός της εκδρομής την ημέρα της επιστροφής μας, στις 8 Απριλίου, ήταν η επίσκεψή μας στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα θέατρα της Ελλάδας. Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο ανέδειξε τη σύνδεση του μνημείου με το φυσικό περιβάλλον και την πνευματικότητα της αρχαιότητας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πεδίο μελέτης για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου, καθώς και γέφυρα σύνδεσης με το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, στο οποίο επικεντρώνεται το θεωρητικό μας σκέλος. Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας έφτασε η ώρα της επιστροφής προς την Αθήνα.

Εκεί επισκεφθήκαμε το “The Mall Athens”, στο οποίο οι μαθητές ψυχαγωγήθηκαν, έφαγαν και ψώνισαν. Στις 20:15 μ.μ. αναχωρήσαμε με τη Sky Express και 21:15 μ.μ. φθάσαμε στη Μυτιλήνη με μια ευχάριστη κούραση, αλλά γεμάτοι εντυπώσεις και αισιόδοξοι ότι θα επαναλάβουμε την εκδρομή σε κάποιο άλλο μέρος της πατρίδας μας.

Tα παιδιά χαρούμενα και ενθουσιασμένα από την εκδρομή στην Ήπειρο αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πατρίδας τους.
Το συμπέρασμα που απορρέει από την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής εκδρομής είναι η ικανοποίηση του εκπαιδευτικού ότι πρόσφερε με έναν εναλλακτικό τρόπο εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα, τα οποία συνέβαλαν στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής των μαθητών.
Συνολικά, η εκπαιδευτική εκδρομή αποτέλεσε μια πλούσια εμπειρία γνώσης, αισθητικής απόλαυσης και πολιτιστικής εγρήγορσης. Μέσα από την επαφή μας με τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις, ενισχύθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία και προωθήθηκε η ολιστική προσέγγιση της μάθησης. Τα Ιωάννινα και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου μας προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία να “αγγίξουμε” την ιστορία και να κατανοήσουμε τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο και την σχολική επίδοση έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Ανέπτυξαν την κρίση, την συνεργατικότητα, την αυτονομία και το αίσθημα της ευθύνης.
Επομένως, οι εντυπώσεις από αυτήν την εκδρομή είναι πολλές, αφού γυρίσαμε σοφότεροι, ανανεωμένοι, πιο δεμένοι και γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες. Η εκδρομή αυτή είχε ως κύριο στόχο την επαφή των παιδιών με τις ρίζες και την πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, τη συνειδητοποίηση της αξίας και του ρόλου τους στη σύγχρονη ζωή, τη σύνδεση τους με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, την αισθητική τους καλλιέργεια, καθώς και την εξοικείωση των μαθητών με την έρευνα, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την ενεργοποίηση των ψυχοκινητικών τους δυνατοτήτων με την ομαδική συνεργασία, καθώς και με τη δημιουργική συμμετοχή τους στα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά δρώμενα. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους και συνειδητοποίησαν τις ιδιαιτερότητες και την αξία του. Με την παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη το ταξίδι στην ιστορία τη φύση και τον πολιτισμό της χώρας μας, για φέτος, έφτασε στο τέλος του, έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης.