Search

Στην Ευρωβουλή η Σεμίνα Διγενή με το ΚΚΕ

Τελικά το come back της Σεμίνας ήταν πιο δυνατό απ΄ όσο  περιμέναμε. Όταν πριν από λίγες μέρες τη συναντήσαμε εδώ στο νησί με αφορμή την παρουσίαση στο Book and Art, του πρώτου της βιβλίου  με τίτλο «Κίτρινο υποβρύχιο» θυμηθήκαμε ξανά την υπέροχη Σεμίνα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ενώ γνωρίσαμε και μια άλλη πιο μαχητική πλευρά της, αυτή που δεν ξέχασε ποτέ η ίδια. Το κίτρινο υποβρύχιο στο οποίο επιβιβαστήκαμε κι εμείς ήταν η αφορμή για να ξαναθυμηθούμε την γνωστή δημοσιογράφο των εφηβικών μας χρόνων που άφησε πίσω της τη σφραγίδα των ποιοτικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως εύστοχα γράφει ο. Μήλας, “η Σεμίνα δεν είναι η κόρη του μπαμπά της, ούτε η κόρη της μαμάς της. Δεν είναι η ανιψιά του θείου της, ούτε νικήτρια σε ριάλιτι. Από το master chef δεν πέρασε ούτε απ’ έξω, ενώ δεν έχει βγει ούτε για ένα 5λεπτο στην κυβερνητική τηλεόραση”. Επομένως με ποια προσόντα θα κατέβαινε ως υποψήφια και μάλιστα με το ΚΚΕ;

-Τελικά είναι αλήθεια; Θα είσαι με το ΚΚΕ; Και αν «ναι» γιατί με το ΚΚΕ;

*Αν με μια κουβέντα έπρεπε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα έλεγα πολύ απλά, επιστρέφω εκεί, από όπου ξεκίνησα, γιατί ξεκίνησα από την ΚΝΕ.

-Πιστεύεις ότι μπορεί ο κόσμος να αλλάξει;

*Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, γιατί θέλω να είμαι μαζί μ’ αυτούς που πάντα μ’ έκαναν να πιστεύω ότι «αφού το δίκιο είναι με το μέρος μας, αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

-Πιστεύεις ότι δεν είναι όλοι ίδιοι;

*Επιλέγω να είμαι μ’ αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα στον λαό, δεν μπλέχτηκαν ποτέ σε οτιδήποτε σκοτεινό και βρώμικο.

-Μόνο γι’ αυτό;

Επιλέγω να είμαι με τους τίμιους.

-Υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος;

*Πιστεύω πως είναι η μόνη φωνή αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος. Το ΚΚΕ δεν το έχουν στο χέρι, όπως τα άλλα κόμματα κι όταν αποφασίζει να ηγηθεί σε αγώνες συγκρουσιακούς, αυτές οι συγκρούσεις είναι πραγματικές και όχι δήθεν ή πολιτικοί λεονταρισμοί.

– Σχετικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα. Τι πιστεύεις;

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά θέματα για τα οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, είναι και ένα ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του Πολιτισμού: το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Μ’ ενδιαφέρει, το ξέρω και γνωρίζω πόσο πονάει αυτή η πληγή. Όχι μόνο τους δημιουργούς. Τον ίδιο τον Πολιτισμό!

-Υπάρχει φως σε αυτό το θέμα;

Η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, στο οποίο τη μετατρέπει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται έρμαιο κι απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους.

-Όμως όπως ξέρεις πολύ καλά, και από την κόρη σου και από τους νέους ανθρώπους του Πολιτισμού και των επιστημών, σήμερα οι πειρασμοί είναι πολλοί. Πολλές και οι προκλήσεις, πολλές και οι προσκλήσεις για ξενιτεμό…

*Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της τεράστιας παραγωγικής δύναμης των νέων ανθρώπων, που προέρχονται από τα σπλάχνα αυτού του λαού και θέλουν να προσφέρουν στην Τέχνη, στην Επιστήμη, στον Πολιτισμό και αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Έχουμε τις λύσεις. Κι αυτές δεν είναι τα ευχολόγια και η υποκρισία των ψευτοθόδωρων πολιτικών. Αλλά θα έρθει η ώρα και θα μιλήσουμε εκτενέστερα γι’ αυτά.

-Τώρα που μίλησε για «ψευτοθόδωρους» μου θύμισε αρκετούς δήθεν ευαίσθητους που μιλούν με λόγια τρυφερά περί παντός του επιστητού αλλά όταν έρθει η στιγμή της δράσης, έστω δια της ψήφου τους, «στρίβουν δια του αρραβώνος»…

*Θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις (και τη γνώση ύστερα από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ) και στον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των γυναικών. Των θυμάτων του τράφικινγκ. Των κακοποιημένων γυναικών (περίπου 15.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Επτά στα 10 θύματα είναι γυναίκες). Της καθαρίστριας που φυλακίζεται, γιατί πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού για να θρέψει τα παιδιά της. Της προσφυγοπούλας που κυριολεκτικά πέρασε από σαράντα κύματα για να βρει ένα λιμάνι. Της μητρότητας που στοχοποιείται από την εργοδοσία. Της κάθε γυναίκας, που σ’ αυτό το απάνθρωπο σύστημα, πουλιέται κι αγοράζεται, γίνεται κι αυτή εμπόρευμα.

-Τελικά τι έγινε με το περίφημο Άρθρο 24;

*Υπενθυμίζω – και υπογραμμίζω – πως μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε στο σύνολό του, το Άρθρο 24 για την προστασία των ζώων, στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μάλιστα, οι φιλοζωικοί φορείς σε ανοιχτή επιστολή τους, χαρακτήρισαν «όνειδος του Εθνικού Κοινοβουλίου, τη μη προστασία των ζώων και τη μη ευημερία τους μέσα από το θεμελιώδες νομοθέτημα του Συντάγματος».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη Σεμίνα Διγενή.

 Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις;

*Τη Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6), εδώ που είμαστε τώρα. Σε αυτή την αίθουσα θα γίνει η εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή για να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.