Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας σοβαρές και διαρκείς ελλείψεις ασφαλείας στον πολυαναμενόμενο νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο, έναν χρόνο σχεδόν μετά την προεκλογικού χαρακτήρα φιέστα των εγκαινίων, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού.
Παρά τις εξαγγελίες και τους πανηγυρισμούς, ο δρόμος –που κατασκευαζόταν επί 11 χρόνια– παραμένει ημιτελής και επικίνδυνος, με χαρακτηριστική περίπτωση την κατολίσθηση στο τμήμα Μονής Λειμώνος – Φίλια, η οποία προκάλεσε ατύχημα και είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου. Η προθεσμία αποκατάστασης έχει παραταθεί ήδη τέσσερις φορές, με τελευταία ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2025.
Η βουλευτής αναφέρεται και στις πολλές ελλείψεις ασφαλείας, όπως η απουσία ηλεκτροφωτισμού σε κρίσιμους κόμβους (π.χ. Ανεμώτιας), η ελλιπής σήμανση, η παντελής έλλειψη κρασπεδορείθρων για την απορροή των ομβρίων, αλλά και το ελάχιστο πάχος του ασφαλτοτάπητα, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τις τεχνικές προδιαγραφές και την ανθεκτικότητα του έργου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κα Κομνηνάκα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αρνήθηκε να παραλάβει το έργο, έως ότου διορθωθούν οι κακοτεχνίες, ενώ σημειώνει πως η πλειοψηφία των 585 ιδιοκτητών των απαλλοτριωθέντων ακινήτων δεν έχει αποζημιωθεί στο 100%, με ορισμένους να μην αποζημιώνονται καθόλου λόγω νομικών παραλείψεων του Υπουργείου.
Η βουλευτής καταγγέλλει πως η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια των πολιτών ως “κόστος” και να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Η ερώτηση καταλήγει με την απαίτηση να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε:
- Να αποκατασταθούν οι ελλείψεις και επικινδυνότητες και να δοθεί ο δρόμος πλήρως και με ασφάλεια στην κυκλοφορία.
- Να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι απαλλοτρίωσης στο 100% για τις ιδιοκτησίες τους.