Search

Στα Χύδηρα, στο Σίγρι και στα Λουτρά οι προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του ΔΙΦΕΜΜ

Για τρίτη χρονιά συνεχίζει τα σταθερά του βήματα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Φέτος το Φεστιβάλ με θεματική την “Κάθαρση” θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, 9-13 Αυγούστου, θα οργανωθούν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου.

To Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου διοργανώνει φέτος 4 προφεστιβαλικές δραστηριότητες σε 4 διαφορετικά μέρη της Λέσβου, με στόχο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ σε ακόμη περισσότερους κατοίκους του νησιού, αλλά και να αποκαλύψει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες όψεις του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξενάγηση στο χώρο και συναυλία μουσικής δωματίου. Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν οι μουσικοί του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΜΟ-TO Key, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το χειμώνα, Αρτούρ Ρουζανόφσκυ, Βασίλυ Γκεράσσιμεζ και Κυβέλη Ντέρκεν, εμθαθύνοντας έτσι τη σχέση τους με τους κατοίκους του νησιού, και ιδιαίτερα με τους νέους. Οι δραστηριότητες (10, 12 & 13.08) πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ώρα έναρξης: 19:45, η είσοδος είναι ελεύθερη. Η μετακίνηση προς τα σημεία είναι δωρεάν και γίνεται με λεωφορεία από διάφορα σημεία του νησιού.

 

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις τοποθεσίες που θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες, οι αφετηρίες των λεωφορείων και οι ώρες αναχώρησεις, και το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών

9 Αυγούστου | Χύδηρα |19:45

Με ονομασία προέλευσης: ένα απόγευμα

στο οινοποιείο «Μεθυμναίου».

Το λεσβιακό κρασοστάφυλο, η ποικιλία της Λέσβου, έδινε από την αρχαιότητα το δικό της ξακουστό κρασί. Αρχαίοι και Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρονται σε αυτό. Ο Αριστοτέλης, όταν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά κρασιά το καλύτερο, διάλεξε το λεσβιακό, λέγοντας τη γνωστή φράση «ἡδίων ο λέσβιος» που σημαίνει πως το πιο γλυκόπιοτο κρασί είναι της Λέσβου. Το οινοποιείο του «Μεθυμναίου» δημιουργήθηκε στον μικρό οικισμό των Χυδήρων το 1985. Συνδυάζοντας την αρχαία παράδοση με σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας, παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικό κρασί. Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου.

 

 

Σε συνεργασία με το οινοποιείο Methymnaeos

10 Αυγούστου | Θερμά Λουτρά Γέρας |19:45

Λάβα και νερό.

Ανάμεσα στους Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 17:30, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 18:30, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.

Σε συνεργασία με το Therma Spa Lesvos

 

12 Αυγούστου | Σίγρι |19:45

Ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο της φύσης

20.000.000 ετών.

Στη δυτική Λέσβο, εκεί που η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το Αιγαίο, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. Μεγάλα και μικρά, πολύχρωμα, σε αφάνταστο αριθμό και ποικιλία, όρθια ή ξαπλωμένα στη γη, με τις ρίζες και τα κλαδιά τους να διαπλέκονται αινιγματικά. Μένουν εκεί αμέτρητα χρόνια, μάρτυρες της ανεπανάληπτης δημιουργίας της φύσης. Αυτά τα δέντρα συγκροτούν ένα θέαμα μοναδικό, το ξακουστό Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Βορείου Αιγαίου πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό «βιβλίο» στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και, από το 2004, μέλος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Θα υπάρξει ξενάγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, με το ειδικό πλοιάριο με γυάλινο πάτο, και κατόπιν στο κτίριο του μουσείου.

Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μεσότοπο ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μεσοτόπου. /Από Ερεσσό, ώρα αναχώρησης 17:20, στάση ΚΤΕΛ Ερεσσού.

 

Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

13 Αυγούστου | Ιερό του Μέσσου |19:45

Στο «Κοινό των Λεσβίων».

Στα Μέσσα βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου και σπουδαίου ιερού της Λέσβου. Εκεί έδρευε το Κοινό των λεσβιακών πόλεων του 4ου αι. π.Χ., που ήταν αφιερωμένο στη λεσβιακή τριάδα: Δίας, Ήρα, Διόνυσος. Εκεί γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές κοινές, στις οποίες λάμβαναν μέρος οι κάτοικοι της Λέσβου και των λεσβιακών αποικιών στα παράλια της Μ. Ασίας, όπου λατρεύονταν οι θεοί της λεσβιακής τριάδας. Προς τιμήν της Ήρας μάλιστα, γίνονταν καλλιστεία στα οποία συναγωνίζονταν για την ομορφιά και το πνεύμα τους οι γυναίκες της Λέσβου. Στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο ιωνικός ψευδοδίπτερος ναός του 4ου αι. π.Χ., μοναδικό μνημείο αυτού του τύπου στον Ελλαδικό χώρο.

Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.

 

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικό πρόγραμμα συναυλιών

09.08 ΧΥΔΗΡΑ | 19:45

12.08 ΣΙΓΡΙ | 19:45

Georg Friederich Haendel / Johan Halvorsen

Πασακάλια για βιολί και βιολοντσέλο

Wolfgang Amadeus Mozart

Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα

César Franck

Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε λα μείζονα, Μ8

10.08 ΛΟΥΤΡΑ ΓΈΡΑΣ | 19:45

13.08 ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΟΥ | 19:45

Franz Schubert

Τρία κομμάτια για πιάνο, D 946

Henryk Wieniawski

Λαμπερή πολωνέζα, έργο 21

Wassily Gerassimez

Μια νύχτα στην Ανατολή

Astor Piazolla

Tέσσερις εποχές

Arthur Rusanovsky βιολί violin

Wassily Gerassimez βιολοντσέλο violoncello

Kiveli Dörken πιάνο pianο

Για συμμετοχές: Τουριστικό Γραφείο Μολύβου δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.

Το γραφείο θα είναι ανοιχτό από Τρίτη 1η Αυγούστου έως την Τρίτη 8 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι. τηλ. 22530 71347

——————————–

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμβάλλει, με την ευγενική της υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν με τις δωρεές τους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου “The Other Aegean”.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα https://www.molyvosfestival.com/πρόγραμμα και τους φετινούς καλλιτέχνες https://www.molyvosfestival.com/καλλιτέχνες