«Σπάμε τη σιωπή»: Μαθητές της Μυτιλήνης στέλνουν μήνυμα κατά της κακοποίησης

Μια βραδιά όπου η τέχνη, η νεολαία και η κοινωνία ένωσαν φωνές ενάντια στην έμφυλη βία

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης πλημμύρισε το βράδυ της Τετάρτης από κόσμο, συγκίνηση και δυνατές φωνές νέων ανθρώπων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση που στόχο είχε –και πέτυχε– να «ανοίξει» ξανά τη συζήτηση γύρω από την έμφυλη βία.

Στη σκηνή ανέβηκαν οι ομάδες του Θεατρικού Εργαστηρίου «πασπARTου Youth», παρουσιάζοντας ποιήματα και θεατρικές μικροϊστορίες που απέδειξαν ότι οι έφηβοι όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά και θέλουν να ακουστούν. Με χιούμορ, ευαισθησία και δύναμη, τα παιδιά απέδωσαν στιγμές καθημερινής βίας που συχνά περνούν απαρατήρητες, προκαλώντας έντονη συναισθηματική αντίδραση στο κοινό.

Τη βραδιά έντυσε μουσικά η Χορωδία Animato «Youth & Voices», δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας και δύναμης, σε ένα θέμα που συχνά συνοδεύεται από φόβο και σιωπή.

Σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο «Εικόνες και λόγια που σπάνε τη σιωπή». Οι δουλειές των παιδιών παρουσιάστηκαν στο φουαγιέ του Θεάτρου, μετατρέποντας τον χώρο σε μια μικρή έκθεση ευαισθητοποίησης για το πώς η νέα γενιά βλέπει τη βία και την ανάγκη για βοήθεια, αλληλεγγύη και όρια.

Ταυτόχρονα, το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών ενημέρωσαν το κοινό για τις διαθέσιμες δομές υποστήριξης του Δήμου. Φυλλάδια, συζητήσεις και πληροφορίες έδωσαν το μήνυμα πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της, αρκεί να βρει το θάρρος να ζητήσει βοήθεια.

Η εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι αρχών και φορέων, δείχνοντας ότι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτεί συλλογική στάση, διαρκή εκπαίδευση και συνέργειες — όχι απλώς συμβολικές δηλώσεις.

Ήταν μια βραδιά που δεν περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει την 25η Νοεμβρίου. Ήταν μια υπενθύμιση ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχίζεται κάθε μέρα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολείο, σε κάθε υπηρεσία. Γιατί η βία δεν είναι «προσωπική υπόθεση» — είναι κοινωνικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai