Σουφλέλ : Η ανταρτομάνα της Αγιάσου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σε μια εποχή που  μοιάζει να μην έχουμε μνήμη, το Θέατρο έρχεται να γεμίσει  το ουσιώδες υστέρημα. Κυρίως επειδή η μνήμη διδάσκει και συντηρεί την αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο του 30ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη θα παρουσιαστεί θεατρικό απόσπασμα από τον ηρωικό αγώνα μιας οικογένειας Ανταρτών από την Αγιάσο της Λέσβου

Μέσα από το βιβλίο του Ηλία Βουλβούλη με τίτλο  «ΣΟΥΦΛΕΛ Η ΑΝΤΑΡΤΟΜΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ», μεταφέρεται στη σκηνή.

Η ζωή και η δράση της θρυλικής οικογένειας του Νίκου και της Σοφίας Αγρίτη, και των παιδιών τους, την δεκαετία 1940- 1950. Μια βαθιά ανθρώπινη  ιστορία μνήμης γραμμένη με το αίμα και τον ηρωισμό των λαϊκών αυτών αγωνιστών που μέσα από τις τάξεις του ΔΣΕ του ΕΑΜ επέλεξαν τον ένοπλο αγώνα από τις αλυσίδες του ξένου και ντόπιου  κατακτητή, Επέλεξαν τον δρόμο του βουνού, τον σκληρό  αγώνα του αντάρτικου  για μια  ελεύθερη ζωή

Μια τέτοια γυναίκα ήταν το Σουφλέλ’, η ανταρτομάνα από την Αγιάσο. Πρόσφερε στο βωμό του αγώνα τα παιδιά της, ενώ η ίδια και ο άντρας της, όπως και τα εγγόνια της, πέρασαν πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Ποτέ της όμως δε λύγισε, ούτε όταν της σκότωσαν τα παιδιά της. Στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος της ζωής της, κρατώντας ψηλά την τιμή του λαού της.

Μέσα από έναν ανεπιτήδευτο θεατρικό λόγο, η ”απλοική” φωνή της Ανταρτομάνας Αγιασώτισας, θα καταδείξει, πόση προδοσία και προσδοκία εισπράξαμε, από δήθεν ”συμμάχους” και δήθεν ”φίλους”

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Η Λέσβος… αλλιώς! Η 3η έκδοση του χάρτη των περιπατητικών διαδρομών είναι εδώ!

Επομενο αρθρο

Η Σαπφώ και ο Καρούζος συναντιούνται στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου- @Κ-Gold