SOS Ερεσός: Στα σκαριά η καταστροφή της Ερεσού όπως την ξέραμε.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Κοροϊδία από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Δήμαρχο καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης Παραλίας – Αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού.

 

Για το θέατρο του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, τι παρατηρούμε και τι ζητάμε:

Σήμερα 22-10-21 συνχωριανοί μας ανέδειξαν δημόσια, ένα μεγάλο επιχειρηματικό πλάνο συγκεκριμένου ιδιώτη, που προορίζεται να υλοποιηθεί στο μέρος, που εξαιτίας του εγκληματικού ΦΕΚ36 του 2012, αυτή την στιγμή από τον ψαροποταμό μέχρι την αρχή του φοινικόδασους, και από το κύμα μέχρι το δρόμο του Aeolian, έχει μετατρέψει την παραλία σε οικόπεδο.

Ένα ΦΕΚ για το οποίο ο Δήμος Λέσβου έκανε ένσταση στο συμβούλιο της επικρατείας, με την απόφαση να εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, ακριβώς επειδή καταπατά το μισό νομικό οπλοστάσιο που υπερασπίζει τους αιγιαλούς. Ένσταση την οποία με απόφαση του έδειχνε να στηρίζει και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Στο σχέδιο γίνεται λόγος για 4 τουριστικές κατοικίες, 1 πισίνα, 1 γήπεδο beach volley, και χώρο για εστιατόριο και bar. Όλα αυτά πάνω στην παραλία και μέσα στο οικόπεδο για το οποίο ακόμη εκκρεμεί επίσης απόφαση του ΣΤΕ όπως και για τον χώρο του θεματικού πάρκου. Το σχέδιο αυτό με εμβαδό οικοπέδου 13.264 τμ έχει πάρει προέγκριση από την Υπηρεσία Δόμησης Δυτικής Λέσβου ήδη από τις 18/12/20 και έχει διάρκεια ενός έτους, δηλαδή μέχρι τις 18/12/21.

 

 

Εδώ ξεκινάνε μία σειρά από ερωτήματα για την στάση του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Πρώτο και κυριότερο το εξής. Πως είναι δυνατόν να έχεις βγάλει απόφαση ως Δήμος επίσημα ότι στηρίζεις την ένσταση στο ΣΤΕ, που μοναδικό στόχο έχει την επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, και άρα την στοχευμένη συρρίκνωση ενός ιδιωτικού οικοπέδου για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας, και αμέσως μετά η υπηρεσία δόμησης του ίδιου Δήμου να δίνει προέγκριση για το πρότζεκτ στο οικόπεδο το οποίο και αμφισβητείς. Στην προ έγκριση επίσης αναγράφεται ότι το πρότζεκτ έχει πάρει έγκριση οριοθέτησης Αιγιαλού. Πως είναι αυτό δυνατόν όταν οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας είναι στον αέρα βάση της ένστασης στο ΣΤΕ και εν αναμονή της απόφασης του που πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε επαναχάραξη τους; Μετά είναι και άλλα όπως το πως δίνεις προ έγκριση να χτιστεί κάτι με τόσο πολύ τσιμέντο, πάρα πολύ τσιμέντο πάνω στην παραλία, ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει προστατευόμενος νησιωτικός υγρότοπος, και την ίδια στιγμή η περιοχή είναι natura. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πρώτα απ’ όλα ότι ο δήμος στηρίζει την ένσταση στο ΣΤΕ μόνο για τους τύπους. Ότι δεν είναι καν ουδέτερος, ότι βοηθάει κανονικότατα τα πλάνα εκμετάλλευσης της παραλίας μας από συμφέροντα. Μετά το θεματικό πάρκο λοιπόν που επιχειρείται να γίνει και να δώσει πάσα για έγκριση οικοδομικών αδειών με εκκρεμή απόφαση ΣΤΕ, ένα θεματικό πάρκο το οποίο και επιλέχθηκε ως έργο αγνοώντας ένα κάρο βασικά προβλήματα του χωριού, τώρα βρήκαμε και το παραπάνω που τα κάνει όλα ξεκάθαρα και στον πιο άπιστο Θωμά.

Τι απαιτούμε να κάνει ο Δήμος άμεσα, τώρα, χωρίς σάλια μπάλια.

Να πάρει επίσημα θέση. Να κινήσει τις διαδικασίες με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και αποφάσεις των υπηρεσιών του ώστε:

1. Να ακυρώσει την προ έγκριση για το εν λόγω επιχειρηματικό πλάνο. 2.

Να πάει άμεσα και να διαλύσει το παράνομο τσιμεντάκι με οπλισμένο σκυρόδεμα που υπάρχει πάνω στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.

3. Να πάρει σαφή θέση με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού όπως είναι σήμερα.

4. Να διεκδικήσει τα στρέμματα αυτά δικαστικά όπως έκανε στο παρελθόν, μετά την επαναχάραξη του ΣΤΕ, και να τα κατοχυρώσει ως κοινοτική περιουσία που ανήκει στους Ερεσιώτες και τις Ερεσιώτισσες. Μόνο έτσι θα λήξει η ιστορία οριστικά υπέρ της Ερεσού και για την Ερεσό. Κάθε άρνηση στα 4 παραπάνω, κάθε άλλη κίνηση δεν είναι παρά η συνενοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο έγκλημα χωρίς επιστροφή για τον τόπο μας. Στο ίδιο μήκος κύματος ζητάμε να κινηθούν και οι αποφάσεις ψηφίσματα του τοπικού συμβουλίου του χωριού μας. Αν όντως είστε εκεί για το καλό του χωριού, δείξτε το με πράξεις, ή αλλιώς παραιτηθείτε. —- Γιατί είναι έγκλημα χωρίς επιστροφή: Αυτό που κατανοεί και ένα μικρό παιδάκι, είναι ότι αυτό το πρότζεκτ, και παρέα με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν μόλις γίνει η αρχή με τα χτισίματα, θα αλλάξει ριζικά την Σκάλα Ερεσού όπως την βιώσαμε και την ξέρουμε όλα τα χρόνια. Η παραλία της κοινότητας μας που αποτελεί το σημαντικότερο «περιουσιακό» στοιχείο της, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, θα υποστεί μία ανεπανόρθωτη καταστροφή αν γίνει το πρότζεκτ αυτό. Το μέγεθος της θα συρρικνωθεί δραματικά, η φυσική της ομορφιά θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Όλα αυτά θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του τόπου μας που μετά βίας παλεύει να κρατήσει τους λίγους νέους στο χωριό μέσω κυρίως του τουρισμού. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος της παραλίας θα μετατραπεί από ελεύθερο και προσβάσιμο χώρο για όλους, για τους Ερεσιώτες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για τους φίλους της Ερεσού, σε ένα κλειστό και περιφραγμένο ιδιωτικό χώρο όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο μας, δεν υπάρχει προηγούμενο. Υπάρχει όμως σε άλλα μέρη της χώρας, όπου πανέμορφα μέρη έχουν γίνει βίαια και με τις πλάτες δήμων και άλλων άκρων σε κομματικούς μηχανισμούς, ιδιωτικοί χώροι για να γλεντάνε οι ζάμπλουτοι και να κερδίζουν 1-2 άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τα μέρη αυτά, τα οποία την ίδια στιγμή έχουν επιβαρυνθεί με την αυθαίρετη δόμηση, την ρύπανση και άλλα αρνητικά παράγωγα αυτού του είδους της ανάπτυξης, χωρίς φυσικά να μένει κάτι για τους ντόπιους.


Πρωτοβουλία Υπεράσπισης Παραλίας – Αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού.

Προηγουμενο αρθρο

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά- Πάλεψε γενναία για 2η φορά με τον καρκίνο

Επομενο αρθρο

“Δεν με πιστεύει το άσυλο που ‘μαι κυνηγημένος”: Τα ρεμπέτικα της Μόριας