Search

SOS από τα τμήματα ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι: Μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικών

“Τα Ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού δεν είναι κρίσιμα μόνο για τη διατήρηση της γλώσσας μας στην ομογένεια και τις επόμενες γενιές αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Είμαστε πλάι τους, και θα συνεχίζουμε να τους υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, με προσωπικό, με διδακτικό υλικό”.

Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο όπως αναφέρουν οι Έλληνες του Παρισιού, η πραγματικότητα τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες είναι εντελώς διαφορετική.

Οι Ελληνες του Παρισιού αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το ζήτημα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους αφού οι εκπαιδευτικοί είναι πια πολύ λίγοι και οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται.

Τουλάχιστον προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λειτουργία των τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας τα τελευταία δύο χρόνια στο Παρίσι.

Η έλλειψη καθηγητών, η οποία προκύπτει από τη μη αντικατάσταση όσων η θητεία τελειώνει, προκαλεί την εφαρμογή πλάνων όπως η συνδιδασκαλία και το κυλιόμενο ωράριο τα οποία δεν ευνοούν τη σωστή εκμάθηση της γλώσσας αλλά αντιθέτως φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μικρούς μαθητές.

Πριν από μέρες, η ελληνική κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων σε συνεργασία με πέντε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ενημέρωσαν με αναλυτική επιστολή το Υπουργείο Παιδείας (που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο), το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών καθώς και τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη απάντηση πέρα από το αόριστο “έχετε δίκιο” το οποίο φυσικά δεν μπορεί να ανακουφίσει τους γονείς οι οποίοι βλέπουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να διδαχθούν όπως θα έπρεπε τη γλώσσα της χώρας από την οποία κατάγονται (και στην οποία μερικά από αυτά γεννήθηκαν πριν οι γονείς τους μεταναστεύσουν στη Γαλλία).

Αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε με έμφαση στο NEWS 24/7 κάποια παιδιά να έχουν σταματήσει ήδη την εκμάθηση της ελληνικής και να περιορίζονται σε ότι μπορούν να μάθουν από τους γονείς τους στο σπίτι.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό (και προκύπτει ρητά από την επιστολή) ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 7 εκπαιδευτικοί για 500 μαθητές (!) ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απαιτούνται έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται απρόσκοπτα είναι 18.

Κατά την περσινή σεζόν τα ελληνικά σχολεία υπολειτούργησαν με μόλις 11 εκπαιδευτικούς. Καταβλήθηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες αλλά όπως ήταν λογικό οι ώρες μειώθηκαν γιατί πολύ απλά οι αριθμοί δεν έβγαιναν.

Για την εφετινή σχολική σεζόν ζητήθηκε η απόσπαση ακόμα 8 εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία (τα οποία διδάσκουν μόνο την ελληνική γλώσσα) με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Δυστυχώς οι αποσπάσεις αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα σύμπτηξης των ωρών και των μαθημάτων.

Για παράδειγμα, το οποίο καταγράφηκε πέρυσι, νήπιο που έπρεπε να παρακολουθήσει τέσσερις ώρες την εβδομάδα μάθημα, τελικά έκανε μόλις δύο ώρες εβδομοδιαίως.

Όπως γίνεται κατανοητό, το μπαλάκι της κύριας ευθύνης πέφτει στο Υπουργείο Παιδείας του οποίου οι κινήσεις αναμένονται.