Σμυρνέικα-Πολίτικα τραγούδια στα Τσαμάκια με τη Vasiliki

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
 Η Βασιλική Παπαγεωργίου που χρόνια τώρα ζει και δημιουργεί ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ερμηνεύτρια και στιχουργός του γνωστού συγκροτήματος “Βόσπορος”, έρχεται με την Πολίτικη παρέα της για μια μοναδική εμφάνιση στην πλαζ «Τσαμάκια» της Μυτιλήνης, την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 10:00μ.μ
Η Βασιλική, γεννημένη στην Αθήνα μα με ρίζες από τη Σμύρνη και την Ερεσσό της Λέσβου, σπούδασε βιολογία μα σύντομα αφοσιώθηκε στην κλήση της για τη μουσική και το τραγούδι. Αναζητώντας τις μουσικές της ρίζες ανέπτυξε μια βαθιά ευαισθησία για τα παραδοσιακά όργανα και τα ηχοχρώματα της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου και εμπνευσμένη από τη μοναδικότητα της Κωνσταντινούπολης και την πλούσια μουσική της παράδοση μετοίκησε στη Χάλκη Πριγκηποννήσων όπου έζησε πολλά χρόνια. Συνεργάστηκε με επιφανείς Έλληνες και Τούρκους δημιουργούς τραγουδώντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανάμεσα στο νέϋ, το κανονάκι και την πολίτικη λύρα, εμπλουτίζοντας βιωματικά το ιωνικό χρώμα της φωνής της με ανεκτίμητες χροιές και αρμονίες. Ηχογράφησε πολλά μουσικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα και Τουρκία, κι επίσης περιόδευσε σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη τραγουδώντας ελληνικά και τουρκικά σε επίλεκτα κέντρα πολιτισμού συμβάλλοντας δυναμικά σε μια ουσιαστική ανταλλαγή ανάμεσα στους δυο πολιτισμούς.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με δεξιοτέχνες νέους Έλληνες μουσικούς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά Πολίτικα και Σμυρναίικα τραγούδια κι ένα αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ σε πολιτιστικούς και συναυλιακούς χώρους της Πόλης. Το πρόγραμμα αυτό, που κερδίζει το Τουρκικό κοινό αναβιώνοντας μια λησμονημένη παλιά παράδοση της Πόλης, βρίσκει τον χώρο του στην πόλη της Μυτιλήνης, στο Ανατολικό Αιγαίο, μια ανάσα δρόμο με το καραβάκι απ’το πατροπαράδοτο Αϊβαλί, ενώνοντας τις δύο πόλεις μ’ ένα αλησμόνητο μουσικό νήμα που αντέχει στο χρόνο, τέρποντας πάντα τη ρωμαίικη ψυχή. Αυτή τη φορά η Πολίτικη παρέα της Βασιλικής με την μόνιμη συνεργάτιδά της στο ούτι Ελένη Κοκκάλα εμπλουτίζεται με τα ηχοχρώματα του εξαίρετου κανουνί Μανώλη Χριστοδούλου για μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

 

Προηγουμενο αρθρο

Φεστιβάλ Cineμάθεια με πολλές διακρίσεις για τα σχολεία της Λέσβου!

Επομενο αρθρο

Νάσος Γιακαλής : Θα είμαστε ο καταλύτης των μετεκλογικών εξελίξεων