“Σειρήνιες γεύσεις” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Σειρήνων και παραβρέθηκε στον χώρο του Νέου Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης για τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Σειρήνιες Γεύσεις: η Γαστρονομία στην Αρχαιότητα», η οποία θα εκτίθεται στον ισόγειο χώρο του Μουσείου. Στην εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία,  παρευρέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μήθυμνας, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Λέσβου, κ. Ευστράτιος Τζιμής, ο Ταξίαρχος της 98ηςΑΔΤΕ, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου , ο καθηγητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Νίκος Ζούρος και πλήθος κόσμου.

Η νέα έκθεση αντικαθιστά την παλαιότερη περιοδική έκθεση που είχε υλοποιηθεί το 2001 «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα» με τη φροντίδα των επίτιμων Εφόρων Αρχαιοτήτων, κ.κ. Αγλαΐας Αρχοντίδου και Λίλια Αχειλαρά, καθώς τότε είχε παρουσιασθεί το ανασκαφικό σύνολο των πήλινων αγγείων χρηστικού χαρακτήρα που βρέθηκαν στη ρωμαϊκή ιχθυοδεξαμενή στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, στο πλαίσιο των έργων του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης της Μυτιλήνης.

Η έκθεση «Σειρήνιες Γεύσεις» δεν διαγράφει την παλαιότερη έκθεση, αντιθέτως τη συμπληρώνει και την εμπλουτίζει με νέο εποπτικό υλικό, αναπτύσσοντας θεματικά πτυχές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γαστρονομίας και παράλληλα με αφαιρετική τάση ως προς την παρουσίαση των πήλινων αγγείων, αποσκοπεί να τονίσει την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για τη διατροφή στον οίκο, καθώς αυτή είχε μετατραπεί στην αρχαιότητα σε κεντρικό γεγονός της ζωής του με περαιτέρω κοινωνικές προεκτάσεις, όπως τη συναναστροφή στα δείπνα και τα συμπόσια, ικανοποιώντας σαρκικές απολαύσεις, αλλά και πνευματικές αναζητήσεις.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε μικρή δεξίωση με παράθεση αρχαίων συνταγών μαγειρικής, υπό την επίβλεψη των Σεφ κ.κ. Αντώνη Πετρέλλη και Μαρίας Δεληγιώργη.

Περιγραφή: logo EFA Lesvou Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου Σαπφούς 22, 811 31 Μυτιλήνη Τηλ: 2251 0 22087, 42589, 40135-6 Fax: 22510 37414 e-mail: efales@culture.gr

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου εγκαινίασε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, την περιοδική έκθεση που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, με τίτλο: «Σειρήνιες γεύσεις: Η γαστρονομία στην αρχαιότητα».

Η Περιφερειάρχης εξήρε την πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων τονίζοντας ότι «η οργάνωση μίας έκθεσης για την αρχαία γαστρονομία και ενός γεύματος αρχαίας διατροφής αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, έναν πολύ καλό τρόπο γνωριμίας και επικοινωνίας και προσέγγισης της αρχαίας και σύγχρονης παραδοσιακής διατροφής που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναδείξει».

Η κα. Καλογήρου είπε ότι αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές, αλλά και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα, το πώς σκεπτόμαστε, πώς αντιδρούμε και τι τρώμε.

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή της επεσήμανε: “Ιστορία σημαίνει γνώση και θεωρώ βέβαιο ότι η γνώση αυτή αντανακλάται στον παραδοσιακό νεοελληνικό τρόπο διατροφής που διασώζει ακόμη τις «συνταγές» και τη δίαιτα των αρχαίων και συνεπώς όταν συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και την αξία αυτής της παράδοσης και της κληρονομιάς βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας”.

Προηγουμενο αρθρο

Έρχονται οι “γηραιές κυρίες”: Το 15o classic Endurance στη Μυτιλήνη!

Επομενο αρθρο

Φρου Φρου και Ντορεμί στην Αγία Παρασκευή