Search

Συνάντηση για τη δημιουργία Δικτύου Μουσείων της Λέσβου

Εκπρόσωποι των φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής του Π.Ι.Ο.Π. καθώς και εκπρόσωποι του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης»  του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου και του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση για την δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Η συνάντηση για την δημιουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ είναι μια πρωτοβουλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014.

Στην εκδήλωση-συνάντηση για τη δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετείχαν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η κα. Κοκώνα Ρούγγου, Προϊσταμένη της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Γιάννης Κουρτζέλλης Αρχαιολόγος της Κ’ ΕΠΚΑ, η κα. Μαρία Παπαγεωργίου και η κα. Ισμήνη Παρασχάκη, Αρχαιολόγοι της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Πάτερ Αντώνιος Κοντοπός, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου Προϊσταμένη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, ο κ. Ηλίας Βαλιάκος και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Επίσης δήλωσαν την συμφωνία τους με τους σκοπούς της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου και της Εταιρείας Αρχιπέλαγος για το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά

Το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) για το 2014 «Οι συλλογές των Μουσείων μάς ενώνουν» ήταν η αφορμή για την πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται Μουσεία στη Λέσβο προκειμένου να  δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Λέσβου και ιδιαίτερα τους νέους για την κληρονομιά μας, να προβάλουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και να γνωρίσουν σε όλους τους επισκέπτες του νησιού τα Μουσεία της Λέσβου. Παράλληλα, βασικός στόχος είναι το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου να ενδυναμώνει το έργο τους και να αποτελέσει ένα ισχυρό και δημιουργικό εργαλείο για την προβολή της Λέσβου.

Βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι η δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης, η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός του πλαισίου λειτουργίας του Δικτύου εξασφαλίζει την ελεύθερη συνεργασία, χωρίς ανταγωνισμούς και βασίζεται στις αρχές της ανεξάρτητης και ισότιμης έκφρασης απόψεων και προτάσεων.

Η δημιουργία του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου εκφράζει την πεποίθηση ότι ενώνοντας τις δυνάμεις τους, τα Μουσεία της Λέσβου μπορούν να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα τους επισκέπτες της Λέσβου μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής και εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στις πρώτες δράσεις συνεργασίας που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται:

ü   Συντονισμός της παροχής πληροφοριών προς το κοινό και τους φορείς του τουρισμού για τις δράσεις των Μουσείων και τα ωράρια λειτουργίας με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

ü  Δημιουργία κοινού ενημερωτικού εντύπου (ελληνικά – αγγλικά)

ü  Δημιουργία κοινού stand στο οποίο θα υπάρχουν έντυπα όλων των φορέων και θα τοποθετηθεί στους χώρους όλων των Μουσείων

ü  Δημιουργία ενημερωτικής πινακίδας – μπάνερ με το χάρτη των Μουσείων το οποίο θα τοποθετηθεί στους χώρους όλων των Μουσείων για την ενημέρωση των επισκεπτών

ü  Οργάνωση κοινών εκδήλωσεων και εκθέσεων

ü  Συντονισμός εορτασμού γεγονότων (Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Μνημείων κλπ)

ü  Δράσεις συνεργασίας για την προβολή των μουσείων .

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 2 Ιουνίου 2014 για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για την συγκρότηση και την λειτουργία του Δικτύου των Μουσείων ώστε να δρομολογηθούν οι πρώτες δράσεις εντός του Ιουνίου.

Βασικός στόχος είναι το Δίκτυο να εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο τόσο για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Μουσείων και γενικότερα της Λέσβου.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα διεύρυνσης του Δικτύου και με άλλους φορείς που διαχειρίζονται Μουσεία.

Τα Μουσεία άλλωστε είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος, αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.