Σήμα κινδύνου από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ των νησιών του Αιγαίου – Καταγγέλλουν υποστελέχωση και εργασιακή εξουθένωση

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των νησιών του Αιγαίου εκφράζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, κάνοντας λόγο για σοβαρή υποστελέχωση, συνεχή επιβάρυνση με νέες αρμοδιότητες και πλήρη έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΕΠ Νήσων Αιγαίου (Σ.Ε.Κ.Ε.Π.Ν.Α.) επισημαίνει ότι τα ΚΕΠ αποτελούν το βασικό σημείο επαφής των πολιτών με το Δημόσιο, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, ωστόσο σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Το Σωματείο προωθεί παράλληλα το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.), το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αναδεικνύει την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους για τα προβλήματα του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η συνεχής ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων χωρίς επαρκή εκπαίδευση και σχεδιασμό έχει οδηγήσει σε συνθήκες έντονης εργασιακής πίεσης, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Το Σ.Ε.Κ.Ε.Π.Ν.Α. ζητά την ανάδειξη του ζητήματος από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπηρεσίες των ΚΕΠ και να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και στήριξή τους.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ είναι κρίσιμη για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου συχνά αποτελούν τη μοναδική άμεση δημόσια υπηρεσία στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι κάτοικοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ