Σφουγγάτο Μυτιλήνης: Η… πίτσα των Μυτιληνιών

Από το LesvosKitchen – Παραδοσιακές συνταγές του νησιού μας με γεύση, ιστορία και μνήμες

Το σφουγγάτο ή όπως το λέμε στα χωριά μας, σφιγγάτο, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φαγητά της λεσβιακής κουζίνας. Με απλά υλικά από τον κήπο – κολοκύθια, μυρωδικά, αυγά και λίγο τυράκι – φτιάχνουμε ένα φαγητό που μοιάζει με πίτα χωρίς φύλλο, αλλά έχει δική του ταυτότητα: αφράτο, αρωματικό και ιδανικό να τρώγεται κρύο.

Το σφουγγάτο έχει τις ρίζες του στα αγροτόσπιτα της Λέσβου, όπου τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και τα φρέσκα κολοκύθια του καλοκαιριού μεταμορφώνονταν σε πεντανόστιμους μεζέδες..

Υλικά για σφουγγάτο (για 1 ταψί)

  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα στον χοντρό τρίφτη, καλά στραγγισμένα)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 🧂Αλάτι & πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι (περίπου 3-4 κ.σ.)
  • 3 αυγά
  • Τριμμένο τυρί της επιλογής σας (φέτα, κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγη φρυγανιά για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για να στραγγίσουν καλά.
  2. Αχνίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
  4. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (κολοκύθια, κρεμμύδια, μυρωδικά, αυγά, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι). Θέλουμε να προκύψει ένας μέτριος χυλός, ούτε πολύ αραιός ούτε σφιχτός.
  5. Πασπαλίζουμε το ταψί με φρυγανιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε στους 180°C για 25-35 λεπτά, μέχρι να δέσει το αυγό και να πάρει χρυσαφί χρώμα από πάνω.

Σερβίρεται κρύο – είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα!


Tip από τη Λέσβο:

Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, προσθέστε λίγο τριμμένο κασέρι Μυτιλήνης ή λίγη ρίγανη από τον Ολυμπο Λέσβου για παραπάνω άρωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ