Search

«Με τη συνεργασία όλων μπορεί να παραχθεί αποτελεσματικότερο  έργο»

 Αγγελική Σαραντινού –  Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς.

  • ” Είναι μεγάλη χαρά να βλέπει κανείς ανθρώπους να δίνονται με πάθος και ενθουσιασμό, χωρίς να περιμένουν υλική ανταμοιβή, για να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο”

 Η Αγγελική Σαραντινού γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Είναι κόρη του Νικολάου και της Βασιλικής Σαραντινού το γένος Ευστρατίου Τουραμάνη. Αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2002 διορίστηκε  στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και τώρα εργάζεται  στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έχει  πλούσια εμπειρία στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων.
Το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν. Α. Λέσβου. Από το 2007 εκλέγεται  στο Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ν. Λέσβου και σήμερα διατελεί  Πρόεδρος της. Από το 2010 είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Τον Νοέμβριο του 2013, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, εκλέχτηκε  στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, εκπρόσωπος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου.
Το 2011 υπήρξε μέλος της Τοπικής Επιτροπής της κίνησης Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» στη Λέσβο που είχε στόχο την στήριξη της προσπάθειας για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Το 2012 με μια παρέα φίλων με κοινή την ανάγκη  για τη διάδοση και προώθηση της ιστιοπλοΐας στη Λέσβο δημιούργησαν  τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης (Ι.Ο.Μ.) όπου η κ. Σαραντινού  είναι Αντιπρόεδρος του ομίλου.
Παράλληλα από το 2014 είναι Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς.

 

Σε μια εποχή που ο εθελοντισμός έχει λύσει πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, η Περιφέρεια ενέταξε στο σχήμα της γραφείο εθελοντισμού. Πως μπορεί  λοιπόν ο εθελοντισμός να συνεισφέρει στα νησιά μας  κάτω από τη σκεπή ενός δημόσιου φορέα;

 

Α. Σ: Ας ξεκινήσω λέγοντας τι σημαίνει η λέξη εθελοντής. Ο εθελοντής προέρχεται από τη λέξη θέλω (αρχαίο εθέλω). Δηλαδή έχω θέληση, θέλω να προσφέρω απλόχερα τη γνώση μου, κομμάτι από το χρόνο μου, στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία χωρίς να προσμένω ανταλλάγματα. Ο εθελοντισμός αναδεικνύει αξίες αλληλεγγύης, κοινωνικής συμμετοχής και δικαίωσης με πολλαπλά οφέλη όπως αναγνώριση προσφοράς, ηθική ικανοποίηση, απόκτηση εμπειρίας, νέες γνωριμίες.

Η έννοια του εθελοντισμού δεν είναι άγνωστη στον τόπο μας, υπάρχει από τα παλιά χρόνια.  Οι άνθρωποι τότε, εξ’ ιδίων, δημιούργησαν υποδομές στα μέρη τους όπως δρόμοι, εκκλησίες και προστατευτικά έργα. Για να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα θυμίζω το κοινοτικό ελαιοτριβείο Μανταμάδου, δηλαδή το σημερινό Πολύκεντρο, το μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαθύ της Σάμου, την εκκλησία στους Αγίους Θεοδώρους στο Καρλόβασι και πολλά ξωκλήσια σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Στη σημερινή εποχή ο εθελοντισμός έχει εξελιχθεί, έχει αναπτυχθεί και έχει μια πιο οργανωμένη μορφή, αυτή των σωματείων και συλλόγων. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπάρχει μεγάλος αριθμός ομάδων με αξιέπαινο έργο.

Η Περιφέρεια λοιπόν αναγνωρίζοντας την αξία και τα οφέλη του εθελοντισμού, δημιούργησε τον Τομέα Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς, τον οποίο μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί και να μου αναθέσει η κα Χριστιάνα Καλογήρου, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ο Τομέας Εθελοντισμού λειτουργεί ως δομή στήριξης και στρατηγικός κόμβος συντονισμού, οργάνωσης και διαχείρισης, με σκοπό να διαδώσει και να προωθήσει ισότιμα τον εθελοντισμό σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και να ευαισθητοποιήσει, να ενεργοποιήσει και να ενθαρρύνει τις εθελοντικές οργανώσεις, σωματεία, συλλόγους και φυσικά πρόσωπα αναπτύσσοντας δράσεις σε τομείς που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

 

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχεις θέσεις ώστε να μπορέσουν όλες οι εθελοντικές ομάδες να συνεισφέρουν ισότιμα;

 

 

Α.Σ: Η κυριότερη προτεραιότητα για να μπορέσουν να γίνουν πράξη όσα προανέφερα, είναι η δημιουργία του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων. Το δίκτυο αυτό θα λειτουργεί συντονιστικά για όλες τις οργανώσεις που θέλουν να γίνουν μέλη, με κύριους άξονες τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Θα έχει κανόνες λειτουργίας με τους οποίους θα προβλέπονται θέματα διαχείρισης, σχεδιασμού και συντονισμού των ομάδων.

Ανάμεσα στους στόχους του δικτύου θα είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, η συμμετοχή σε προγράμματα, η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς, η κατάρτιση και υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δράσεων εθελοντισμού.

Θέλω να τονίσω, ότι οι συμμετέχουσες εθελοντικές οργανώσεις του Δικτύου θα είναι ανεξάρτητες καθώς θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά και την αυτονομία τους.

Τέλος να σημειώσω ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την τεχνογνωσία που διαθέτει μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τις ομάδες εκείνες που θέλουν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

Ποιες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιες οργανώνονται για το μέλλον;

 

Α.Σ: Για συμβολικούς λόγους, η πρώτη δράση μας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού. Γι’ αυτό επιλέξαμε τον καθαρισμό ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος με μεγάλη περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική αξία, στο οποίο, κατά την άποψή μου, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη και ανάδειξή του και αναφέρομαι στον ποταμό του Σεδούντα στο Πλωμάρι.

Η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων του Πλωμαρίου αλλά και της Μυτιλήνης ήταν συγκινητική αν λάβουμε υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κυρίως τις πρωινές ώρες . Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες με πείσμα δούλεψαν ώστε το έργο να φθάσει εις πέρας. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπει κανείς ανθρώπους να δίνονται με πάθος και ενθουσιασμό, χωρίς να περιμένουν υλική ανταμοιβή, για να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο.

Βλέποντας λοιπόν τέτοιους ανθρώπους με αυξημένη συναίσθηση ανιδιοτελούς προσφοράς, σου δίνει όρεξη, κουράγιο και σε γεμίζει δύναμη να δουλέψεις για αυτόν το σκοπό.

Οι επόμενες δράσεις που προγραμματίζουμε αφορούν στους τομείς πρόληψης υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής προστασίας. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

 

 

Υπάρχει συμμετοχή εθελοντών και πως σχολίασαν τη δημιουργία του νέου αυτού τομέα;

 

Α.Σ: Στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια στις 16 Δεκέμβρη η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων ήταν μεγάλη. Έγινε μια πρώτη παρουσίαση του έργου τους, εκτέθηκαν τα προβλήματα, οι ανάγκες της κάθε ομάδας και τέθηκαν οι βάσεις για παραπέρα συνεργασία.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να παραχθεί έργο αποτελεσματικότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λήμνο όπου και εκεί διαπίστωσα την εντυπωσιακή κοινωνική δράση και διάθεση για προσφορά στο μέλλον. Αντίστοιχες συναντήσεις προσδοκούμε να γίνουν και στα άλλα νησιά.

Οι ομάδες ανταποκρίνονται θετικά απέναντι στο εγχείρημα και περιμένουν από τον Τομέα Εθελοντισμού να τις υποστηρίξει στο έργο τους.

Τελικά διαπιστώνω ότι η έννοια του εθελοντισμού έχει καθολικό χαρακτήρα με παγκόσμια μορφή που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να αποφέρει στην κοινωνία.