Το φθινόπωρο στη Λέσβο έχει άρωμα βροχής, γης και παράδοσης — κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του δεν είναι άλλο από τους σαλιγκάρια με ντομάτα.
Ένα παραδοσιακό φαγητό που δεν το τρώνε πολλοί αλλά μερικοί ξετρελαίνονται…
Μόλις ρίξει τις πρώτες ψιχάλες, οι πιο παλιοί ξέρουν: ήρθε η ώρα για «σαλιάγκ». Μετά τη βροχή, βγαίνουν στους αγρούς και στα χόρτα, και ξεκινά μια διαδικασία σχεδόν τελετουργική.
Επίσης είναι έθιμο την ημέρα του Ταξιάρχη στις 8 Νοεμβρίου που συμπίπτει με την απελευθέρωση της Λέσβου από την Τουρκοκρατία, να το μοιράζουν στον κόσμο μετά την εκκλησία αν και τώρα πλέον έχει εξαφανιστεί αυτή η παράδοση.
Συνταγή για σαλιγκάρια με ντομάτα
Υλικά:
- 50 σαλιγκάρια (3 ημερών με πίτουρο και αλεύρι)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 ώριμες φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε τα σαλιγκάρια από το πίτουρο και το αλεύρι, τα πλένουμε καλά και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε για μία ώρα σκεπασμένα και τα ξαναπλένουμε. Στη συνέχεια τα βράζουμε σε νερό για λίγα λεπτά — είναι έτοιμα όταν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εύκολα το σώμα από το κέλυφος με μια οδοντογλυφίδα.
Αφαιρούμε το εντεράκι τους, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να μαλακώσουν.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Μόλις είναι έτοιμη, περιχύνουμε με αυτή τα σαλιγκάρια και αφήνουμε να πάρουν μία τελευταία βράση μαζί.
Αφού πιουν το ζουμάκι τους και μελώσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.






