Σαλάτα με ψητά λαχανικά και τοπικά προϊόντα Λέσβου

Συνταγή της σεφ Μαρίας Καζάνη με βιολογικά υλικά από τον Μεσότοπο, θυμαρίσιο μέλι, ξύδι τριαντάφυλλο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου

Μια εποχική, υγιεινή συνταγή με βιολογικά λαχανικά και τοπικά προϊόντα από τη Λέσβο.

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 25–30 λεπτά

Μερίδες: 2–4


Υλικά

Για τα ψητά λαχανικά:

  • 80 γρ. IERA GOLD Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Αγρ. Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου)
  • 250 γρ. Γλυκοπατάτα, σε κύβους
  • 200 γρ. Μελιτζάνα (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 200 γρ. Καρότο (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 150 γρ. Ξερό Κρεμμύδι (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 20 γρ. Σκόρδο (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 180 γρ. Κόκκινη Πιπεριά (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 180 γρ. Κίτρινη Πιπεριά (Καξηρής Μεσότοπος)
  • 5 γρ. Ανθός Αλατιού (myaegean foods)
  • 2 γρ. Κόκκοι Πιπεριού (myaegean foods)
  • Φρέσκος Βασιλικός

Για το dressing:

  • 30 γρ. Ξύδι από Τριαντάφυλλο Filia Rose
  • 90 γρ. IERA GOLD Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 30 γρ. Μέλι από Αγριολούλουδα & Θυμάρι (Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προθέρμανση και προετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (αέρας).
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Βήμα 2: Ψήσιμο

Απλώνουμε τα λαχανικά σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 25–30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Βήμα 3: Ετοιμασία dressing

Σε μικρό μπολ χτυπάμε με σύρμα το ξύδι, το μέλι και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4: Τελικό σερβίρισμα

Βγάζουμε τα λαχανικά από τον φούρνο και περιχύνουμε με το dressing.
Προσθέτουμε φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρισμα – Tips

Η σαλάτα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ταιριάζει ιδανικά με φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ψημένο ψωμί ή κινόα για πλήρες πιάτο.

Σημείωση: Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον φούρνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ