Όταν το χόμπι γίνεται επάγγελμα!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

AlternativeSailing Γιώργος Μαλακός – Κώστας Αθηνιώτης

Η AlternativeSailing (Εναλλακτική Ιστιοπλοΐα) είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε πριν δυο χρόνια στη Λέσβο. Αντικείμενό της ο αρμονικός συνδυασμός της ιστιοπλοΐας με τη φύση και τον πολιτισμό. Ταξίδια με ιστιοφόρα σκάφη λοιπόν κατά τη διάρκεια των οποίων ξεδιπλώνεται το πλούσιο χαλί της ομορφιάς του νησιού μας με όλα του τα χρώματα, τις γεύσεις, τα αρώματα, τους ήχους και τα συναισθήματα. Οι ξένοι, ως επί το πλείστον, τουρίστες γνωρίζουν τη Λέσβο με ένα τρόπο μοναδικό. Θάλασσα και βουνό, κοσμικές και απόκρυφες παραλίες, ηρεμία και δράση εναλλάσσονται συνεχώς χαρίζοντάς τους αξέχαστες αναμνήσεις.

“Είμαστε τυχεροί, θα μας πουν ο Γιώργος Μαλακός και ο Κώστας Αθηνιώτης, γιατί έχουμε να μοιραστούμε ένα τόσο πλούσιο υλικό. Γεννηθήκαμε, και ζούμε στη Λέσβο εδώ και πολλά χρόνια, όμως καθημερινά ξέρει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Να μας φανερώνει συνεχώς νέες άγνωστες πτυχές της και να μας προσκαλεί να την γνωρίσουμε πιο βαθιά, ώστε να μπορέσουμε να την προβάλλουμε καλύτερα με τα ταξίδια μας”.DSC_0182

 

–         Ιστιοπλόοι και οι δυο τους με πολλά χρόνια ασχολίας με το άθλημα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ναυτικό τουρισμό με πιο επαγγελματικό τρόπο. Τους συναντήσαμε και ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την προσπάθειά τους.

“Αρκετοί μας λένε τυχερούς που κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα, άλλοι πάλι το θεωρούν προδοσία. Μπορεί να είναι το ένα ή το άλλο, ανάλογα με το πώς το κάνεις. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 2-3 σκάφη, να τα “ρίξουμε” στις Κυκλάδες ή ένα άλλο τουριστικά καταξιωμένο προορισμό και να “κόβουμε μονέδα”. Αντίθετα, διαλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε στη Λέσβο και να ξεκινήσουμε σχεδόν από μηδενική βάση την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στο νησί.

Στην επιλογή μας αυτή έπαιξε ρόλο το γεγονός πως για μας η ιστιοπλοΐα δεν είναι  απλά ένα άθλημα ή ένας ακόμα τρόπος ευχάριστων διακοπών, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να προσεγγίσεις τη φύση και τη θάλασσα, να ανακαλύψεις, να αναμετρηθείς, να γνωρίσεις.

Το βλέπουμε και στους πελάτες μας οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι ιστιοπλόοι ή μπαίνουν για πρώτη φορά σε σκάφος. Ακόμα κι όσοι έρχονται συχνά στη Λέσβο ή την Ελλάδα (και είναι αρκετοί), μένουν ενθουσιασμένοι από την νέα αυτή οπτική γωνία που την ανακαλύπτουν”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

–         Τί παραπάνω από θαλάσσιο τουρισμό θέλει να προσφέρει η AlternativeSailing;

“Η AlternativeSailing δεν μένει μόνο στα όμορφα τοπία και τις δυνατότητες που προσφέρει η εκδρομή με το ιστιοφόρο σε αυτονομία και ελευθερία επιλογών. Η ιδέα της AlternativeSailing είναι η συνεργασία και με όσους δραστηριοποιούνται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Λέσβο και στα γύρω νησιά, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δράσεων με στόχο να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος για όλους. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ονομάσαμε έτσι την εταιρεία μας, γιατί αυτό που προσφέρουμε είναι μία διαφορετική μορφή της ιστιοπλοΐας, μια εναλλακτική ιστιοπλοΐα, δηλαδή.

 

Η ιστιοπλοΐα συνδυάζεται με τις καταδύσεις, το περπάτημα, το ποδήλατο, το καγιάκ, το ψάρεμα, την έρευνα (παρατήρηση πουλιών, γεωλογία, λαογραφία), τη  φωτογραφία και φυσικά τη γαστρονομία. Ακόμα και πιο ήπιες δράσεις όπως η χαλάρωση, γιόγκα, ψυχολογική στήριξη κλπ. συνδυάζονται αρμονικά με την ιστιοπλοΐα και τη γαλήνη που αυτή μπορεί να προσφέρει.

Αμφίδρομα λοιπόν, η ιστιοπλοΐα είναι ο συνδετικός κρίκος σε μια σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ και οι πελάτες που ενδιαφέρονται και έρχονται στη Λέσβο για την ιστιοπλοΐα, ανακαλύπτουν πως στη Λέσβο δεν υπάρχει μόνο το τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-άνεμος αλλά είναι ένας πολυδιάστατος προορισμός, αστείρευτος, όσο βαθιά κι αν θέλει να εισχωρήσει κανείς μέσα στη φύση και τον πολιτισμό του.

mytilene_3

–         Δεν ήταν ριψοκίνδυνο να ξεκινά κανείς το 2012 σε μια εποχή κρίσης και αβεβαιότητας;

“Ίσως να έπαιξε ρόλο και η κρίση όταν αποφασίσαμε πως θέλουμε να αντιδράσουμε σε ό,τι μας σπρώχνει στο να παραιτηθούμε από την ελπίδα και την πίστη στις δυνάμεις μας, ίσως να ήταν κι άλλες συγκυρίες που μας έκαναν να τολμήσουμε. Μεταξύ μας υπάρχει μια χημεία κι αυτό που αναπτύσσεις πάνω σε ένα σκάφος, να μπορείς δηλαδή, με μια ματιά, να καταλαβαίνεις και να συντονίζεσαι με τον άλλο. Αγοράσαμε δυο νέα σκάφη τη SELANA και την IMERTI ύστερα από πολύ ψάξιμο και προβληματισμό μια και θα ήμασταν εμείς που θα κάναμε το πρώτο βήμα σε μια άγνωστη αγορά. Παρακολουθήσαμε τη ναυπήγησή τους βήμα προς βήμα και με επεμβάσεις σε αρκετά σημεία τα προσαρμόσαμε στη συγκεκριμένη μορφή θαλάσσιου τουρισμού που θέλαμε να αναπτύξουμε στη Λέσβο. Ήμασταν προκλητικά τολμηροί, επιλέξαμε σκάφη γρήγορα, που να προσφέρουν συγκινήσεις στο ταξίδεμά τους και δεν πέσαμε έξω. Όσο και να φαίνεται περίεργο, άνθρωποι κάθε ηλικίας και δεξιότητας συμμετέχουν και δεν μένουν απαθείς και αμέτοχοι επιβάτες. Σηκώνουν πανιά, τιμονεύουν, χαίρονται σαν μικρά παιδιά όταν συναγωνιζόμαστε με τα δελφίνια που πηδάνε στην πλώρη μας.fishing

Επιλέξαμε σαν βάση μας τη Μυτιλήνη και τον Μόλυβο απ’ όπου ξεκινάμε για ημερήσια ή μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια. Οι πελάτες μας, μας βρίσκουν είτε από την ιστοσελίδα μας www.alternativesailing.gr και

https://www.facebook.com/pages/Alternative-Sailing-Lesvos-island-Aegean-sea-Greece/489804597722168?ref=hl

είτε μέσω πρακτορείων, ξενοδοχείων και άλλων, τουριστικών κυρίως, καταστημάτων. Φέτος είχαμε και πελάτες που τους σύστησαν, περυσινοί μας πελάτες κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Είχαμε την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε τις αρχικές δυσκολίες μια και είχαμε και οι δυο ασχοληθεί με τον ναυτικό τουρισμό για αρκετά χρόνια πριν και γνωρίζαμε τους εξωγενείς κυρίως παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα μειονεκτήματα ευκαιρίες και να βλέπουμε τη θετική πλευρά όπου βέβαια είναι αυτό δυνατό.

Για την έλλειψη αεροπορικών κυρίως δρομολογίων και τη δυσκολία να έρθει κανείς στη Λέσβο λέμε “τουλάχιστον έρχονται αυτοί που μας αγαπάνε”.

Για την έλλειψη υποδομών στα λιμάνια μας, λέμε “τουλάχιστον θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς να ξεκινήσει κάτι τώρα”.

Για τις αδέξιες σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφορές προς τους τουρίστες προσπαθούμε να δείξουμε, να συμβουλέψουμε, να ενθαρρύνουμε.sailing_01

Αυτή άλλωστε είναι και η κεντρική ιδέα του χρηματοδοτικού προγράμματος “Λέσβος, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη σε Οικολογικά Ευαίσθητες Αλιευτικές Περιοχές” (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, 2007-2013, Άξονας 4, Μέτρο 4.1, Δράση 4.1.1. Ιδιωτικές Επενδύσεις για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αλιευτικών Περιοχών) της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ ΑΕ), το οποίο μας στήριξε στο στήσιμο της επιχείρησης: Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος όχι μόνο με την ναύλωση των σκαφών, αλλά αναπτύσσοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν γύρω από τη δική μας δράση ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, ασχολίες και επαγγέλματα. Προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα όχι μόνο με τα φαγητά και τα ποτά που προσφέρουμε στα σκάφη μας, αλλά και, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, προσφέρουμε ενημερωτικό υλικό, οργανώνουμε επισκέψεις στους τόπους παραγωγής, μουσεία ελιάς και ούζου, κεραμικά εργαστήρια κλπ.

Ενθαρρύνουμε κάποιον που ζει στο μικρό λιμανάκι όπου θα πιάσουμε, στο να ασχοληθεί με την υποδοχή των τουριστών, την παροχή υπηρεσιών (νερό, πάγος, τοπικά προϊόντα, φιλοξενία), όχι μόνο προς στα δικά μας σκάφη, αλλά προς τα άλλα ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη που θα προσεγγίσουν και θα συνεχίζουν να προσεγγίζουν τη Λέσβο με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.photo

Θα επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο πως από μια άποψη η Λέσβος είναι τυχερή που τώρα μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά αποφεύγοντας τα λάθη που έκαναν άλλοι. Όμως θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό, αλλά και όσοι ζούμε στη Λέσβο να συνεργαστούμε για το καλό όλων μας. Το χρωστάμε σε αυτό το νησί που μας δίνεται τόσο απλόχερα.

 

–         Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

“Είχαμε μια καλή χρονιά το 2014 και ήδη αρκετές αιτήσεις για το 2015. Για το 2015 και τα επόμενα χρόνια η AlternativeSailing σχεδιάζει να συμπεριλάβει κι άλλα λιμάνια εκκίνησης των ταξιδιών της όπως το Σίγρι και το Πλωμάρι, δημιουργώντας αντίστοιχα προγράμματα ταξιδιών που να αναδεικνύουν τα μέρη αυτά. Σχεδιάζει επίσης την ακόμα πιο στενή συνεργασία με όλους όσους ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό, την προβολή της Λέσβου σε συνεργασία με φορείς όπως η Περιφέρεια, ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας κλπ. και τέλος την καλύτερη προβολή των τοπικών προϊόντων μέσω των ταξιδιών μας ή και με συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δρώμενα.

Οφείλουμε να πούμε πως την προσπάθειά μας την αγκάλιασαν πολλοί, μας συμπαραστάθηκαν και εξακολουθούν να μας στηρίζουν και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ιδιαίτερα στο θέμα του συνδυασμού της ιστιοπλοΐας με τις άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού μάς συμβουλεύει η Λένα Βαγιάννη, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα ειδικών τουριστικών προϊόντων και φυσικά …έμπειρη ιστιοπλόος.

poster

–         Και μια τελευταία ερώτηση: “Τώρα που κάνατε την ιστιοπλοΐα επάγγελμα ποιο είναι το χόμπι σας”;

“Μα πάλι η ιστιοπλοΐα… Αυτή τη φορά σαν μέλη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης όπου με κάθε ευκαιρία και μαζί με τα άλλα σκάφη και τα μέλη του Ομίλου οργανώνουμε εκδρομές, αγώνες, ταξίδια στα γύρω νησιά καθώς και το παιδικό Τμήμα Ιστιοπλοΐας, το φυτώριό απ’ όπου σε λίγα χρόνια θα ξεπηδήσουν οι νέοι ιστιοπλόοι της Λέσβου ”.

Αδιόρθωτοι…

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974 792050

 

Προηγουμενο αρθρο

 Σίλια Αγγελοπούλου: Ενα κορίτσι της ΠΑΕ Καλλονή

Επομενο αρθρο

Η βιονική γυναίκα και η θέση της στην σημερινή κοινωνία