Search

REEM: Με γεύσεις από τη Συρία στη Μυτιλήνη

«Αποφάσισα να ανοίξω το Reem, για να μοιραστώ με τους Έλληνες τις γεύσεις της Συρίας», εξηγεί ο Μahmood, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Reem – Mytilene, στην πόλη της Μυτιλήνης.

Από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στο πλαίσιο του φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, o Μahmood μαζί με την Αγγελική και τη Νίνα, που εργάζονται στο Reem, θα μας μαγειρέψουν μια εναλλακτική Maqluba – ένα παραδοσιακό Συριακό πιάτο με ελληνικές πινελιές.

Η Maqluba μοιάζει στην όψη με κέικ, όπως εξηγούν, και αποτελείται από στρώσεις ρυζιού, κρέατος και λαχανικών. H συγκεκριμένη έκδοση του πιάτου, θα περιέχει φρέσκα ελληνικά κρέατα και λαχανικά και θα περιέχει επιπλέον μια στρώση τζατζίκι – «Δεν είναι απλά ένα φαγητό, είναι ένα νέο, πολύ-πολιτισμικό άρωμα, με νότες Δαμασκού και Μυτιλήνης!» λέει ο Μahmood, που έφτασε στη Λέσβο ως πρόσφυγας από τη Συρία πριν από οκτώ χρόνια.

Το 2018 ο Mahmood άνοιξε το Reem με πολλή όρεξη και δημιουργικότητα, αλλά και δυσκολίες. «Δεν ήταν εύκολο να δεχτεί αρχικά η τοπική κοινωνία να δοκιμάσει το φαγητό μου, αλλά με τον καιρό το αγάπησαν!», περιγράφει, προσθέτοντας ότι η αγάπη του για τη μαγειρική είναι αυτή που τον ένωσε με την Αγγελική και τη Νίνα, για τις οποίες ελπίζει το Reem να αποτελέσει μια στάση στο ταξίδι τους στη γνώση. Η Νίνα δηλώνει ενθουσιασμένη που μαθαίνει πολλά για τη μαγειρική και που είναι μέλος της ομάδας του Reem, ενώ η Αγγελική συμπληρώνει: «Εδώ, στο Reem, δεν υπάρχουν ρόλοι, όλοι μαζί δημιουργούμε και εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πελατών. Υπάρχει εξαιρετική κατανόηση και επικοινωνία, και για αυτό το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό».

📍Μη χάσετε την επόμενη εβδομάδα την εναλλακτική Maqluba με αρώματα Συρίας και Ελλάδας στο Reem, στη Μυτιλήνη!