Συνταγή του σεφ Στράτου Ιωσηφέλλη
Το Ρατατούι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με καταγωγή από τη γαλλική Προβηγκία, που αγαπήθηκε και στην Ελλάδα για τα απλά, φρέσκα υλικά του. Σε αυτή την ελληνική εκδοχή στο φούρνο, τα λαχανικά συνδυάζονται με σάλτσα ντομάτας και φρέσκα μυρωδικά, δημιουργώντας ένα πιάτο υγιεινό, γευστικό και εντυπωσιακό στην εμφάνιση.
Προετοιμασία: 20’ | Ψήσιμο: 75’ | Μερίδες: 2–4
Υλικά
Για τα λαχανικά του Ρατατούι:
- 3 μελιτζάνες (μέτριες) για το Ρατατούι.
- 6 ώριμες ντομάτες
- 3 μακρουλά κολοκύθια
- 100 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα του Ρατατούι:
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 20 γρ. τριμμένο σκόρδο
- 100 γρ. κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
- 500 γρ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες για το Ρατατούι.
- 5 γρ. φρέσκος βασιλικός
- 10 γρ. μαϊντανός
- 5 γρ. θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160–180°C και ετοιμάζουμε το Ρατατούι.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές ροδέλες ίδιου πάχους. Για ομοιομορφία, προτιμήστε μαντολίνο.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά με 40 γρ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το Ρατατούι αλατοπιπερώνοντας και σιγοβράζουμε 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τη σάλτσα σε ταψί και τοποθετούμε επάνω εναλλάξ τις ροδέλες μελιτζάνας, κολοκυθιού και ντομάτας σε σχήμα σπείρας.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ρίχνουμε τα 100 γρ. ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 60 λεπτά. Ακολουθούμε τις οδηγίες πιστά, ώστε να ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20–30 λεπτά μέχρι να γίνει το Ρατατούι.
- Σερβίρουμε ζεστό, με φέτα ή φρέσκο ψωμί.