Search

“Το Β.Αιγαίο αργοσβήνει περιμένοντας την Π.Α. Μουτζούρη να ξεπεράσουν πολιτικές του προηγούμενο αιώνα”.

Σε γενικές γραμμές η Περιφέρεια ‘’λειτούργησε ‘’

 

Στη φράση αυτή με την οποία ξεκίνησε ο απολογισμός Μουτζούρη για τους 19 μήνες θητείας της Περιφερειακής Αρχής, καταγράφεται η αντίληψη που υπάρχει στην διευρυμένη πλέον Περιφερειακή Αρχή για το ποιος είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

 

Ας είμαστε ευχαριστημένοι λοιπόν!! Θα μπορούσε να είναι χειρότερα με τις, επιεικώς αψυχολόγητες, συνεχείς αλλαγές προσώπων από υπηρεσία σε υπηρεσία, με τοποθετήσεις προϊσταμένων που ανατρέπονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά και με τις άμεσες παρεμβάσεις στη καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών της. Γνωστά σε όλους τα προβλήματα από τις παραπάνω πρακτικές στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, αλλά και σε αυτή της Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρώτα και άμεσα θύματα τους συναλλασσόμενους πολίτες και ευρύτερα τη κοινωνία των νησιών που δεν βλέπει να παράγεται ουσιαστικό έργο (πχ. Νοσοκομείο Λήμνου, διαχείριση αποθεμάτων κόλπου Καλλονής, διαχείριση υδάτων σε Λήμνο, Χίο, Σάμο, τη προβληματική δακοκτονία κλπ),.

Το εντελώς αρνητικό ενδοϋπηρεσιακό κλίμα, με πρακτικές-κληρονομιά απ την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Καλογήρου, έχει οδηγήσει σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε μετατάξεις, σε παραιτήσεις επιβαρύνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση που υπάρχει λόγω μείωσης και γήρανσης του προσωπικού. Την εικόνα συμπληρώνουν παραιτήσεις ή απαλλαγή από τα καθήκοντα ειδικών συνεργατών, αλλά και τα ενδοπαραταξιακά καρφιά.

 

Κατά τα άλλα, ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής βασίστηκε κυρίως στον απολογισμό των πολύπαθων υπηρεσιών για το διοικητικό τους έργο με ελάχιστες «πολιτικές πινελιές» να αφορούν στη βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αναφορές για εντάξεις σκόρπιων μελετών και έργων, κυρίως οδοποιίας, και μέχρι εκεί. Άλλωστε είναι προφανές ότι ΚΑΙ αυτή η περιφερειακή Αρχή- παρότι τώρα τελευταία η παράταξη Καλογήρου ανακάλυψε όψιμα την έλλειψη σχεδιασμού- θεωρεί ότι οι οδικοί άξονες αποτελούν τα μόνα αναπτυξιακά έργα.

 

Η γύμνια σε ότι αφορά το αναπτυξιακό όραμα αλλά και το σχέδιο για ουσιαστική αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που χρονίζουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στην αλιεία, στον τουρισμό, στην υγεία, στη πολιτική προστασία κλπ ήταν φανερή τόσο στη διαδικασία του απολογισμού, όσο και στη διαδικασία διαβούλευσης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ που είχε προηγηθεί.

 

Υποσχέσεις βέβαια για απ’ευθείας χρηματοδοτήσεις προς κάθε κατεύθυνση υπάρχουν πολλές. Αυτό είναι το εύκολο και δεν χρειάζεται ούτε σχέδιο, ούτε πολύ δουλειά, ενώ χαϊδεύουν αυτιά. Και κυρίως δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματα.

 

Έτσι φτάσαμε στους 19 μήνες της θητείας της Περιφερειακής Αρχής και δεν έχουμε δει κάποιο σχέδιο της. Το επιχειρησιακό σχέδιο που έπρεπε να έχει εκπονηθεί στο πρώτο εξάμηνο αγνοείται, η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ αγνοείται, η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αγνοείται, το ίδιο και η πρόταση σας για το Εθνικό Πρόγραμμα. Περιμένουμε μάταια να μάθουμε το σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, το σχεδιασμό προληπτικών παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου των νησιών, τις προτάσεις για τη κοινωνική πολιτική τώρα που το ΕΣΠΑ έχει τεράστιους πόρους από το Κοινωνικό Ταμείο, τι σκέφτονται για τον τουρισμό των νησιών πέρα από τη προκλητική διασπάθιση χρημάτων σε «κολλητούς» για δράσεις που έχουν εκ των προτέρων εξασφαλισμένη την αποτυχία. Το ίδιο και η αντιμετώπιση της πανδημίας που γίνεται με προσλήψεις δημοσιογράφων τοπικών ΜΜΕ και άλλων φίλων για να παίξουν το ρόλο των ιχνηλατών ψήφων!!!

Μηδενική είναι και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων της Περιφέρειας:

αγνοείται ακόμη η τύχη της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ που θα έπρεπε να είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στη σήμανση και προώθηση των τοπικών προϊόντων έτσι ώστε να μην βιώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί μας τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγουν.

αγνοούνται, οι δύο αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας (η ΕΛΟΡΙΣ και το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου), όταν δεν εμποδίζονται στο έργο τους, που θα έπρεπε να έχουν ενεργό ρόλο τόσο στην ουσιαστική επιμόρφωση στα πλαίσια της δια βίου μάθησης  που αποτελεί αίτημα όλων των κλάδων σε όλα τα νησιά, όσο και στην υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στον τουρισμό, στη καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική οικονομία, στην ενέργεια.

το Περιφερειακό Ταμείο- του οποίου τη λειτουργία και τη χρησιμότητα φαίνεται να αγνοεί ο Περιφερειάρχης με βάση τη δήλωση του κατά τη διάρκεια του απολογισμού- παραμένει απλός διαχειριστής πληρωμών των έργων, την ώρα που θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης.

 

Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει όραμα και σχέδιο.

 

Όμως η Περιφερειακή αρχή δεν αφουγκράζεται καν τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις ώστε να προωθήσει προτάσεις τους που αφορούν:

  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου των προτάσεων επενδύσεων ειδικά για το Β. Αιγαίο και όχι με κοινά κριτήρια για όλη τη χώρα.
  • Τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Ανάπτυξης με χρήματα της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας όπως προχώρησε η Π.Δ. Μακεδονίας για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα (ειδικά μετά τις τρεις οικονομικές κρίσεις) και η καινοτομία.
  • Την εκπόνηση σχεδίου για τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του πολιτιστικού πλούτου (πχ. οικιστικό απόθεμα χωριών, μνημεία, μονοπάτια, βιομηχανικά κτίρια κλπ) όσο και των περιβαλλοντικών πόρων (χερσαίες και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ιαματικά νερά κλπ) για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και αναζωογόνηση της υπαίθρου των νησιών που καταρρέει παραγωγικά και δημογραφικά.
  • Τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων των νησιών μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα δώσει θέσεις εργασίας στη δύσκολη περίοδο που ζούμε.
  • Την υποστήριξη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση των νησιών όχι με «φυτεμένες» ξένες ΒΑΠΕ αλλά με ήπια ανάπτυξης ΑΠΕ και άμεσο οικονομικό όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  • Τη εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου πολιτικής προστασίας με δράσεις που θα δίνουν έμφαση στη πρόληψη ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις από πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και σεισμούς.
  • Τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μεγαλύτερης αναπτυξιακής επένδυσης των νησιών τη τελευταία 40ετία.
  • Την άσκηση πίεσης προς τη κεντρική Κυβέρνηση για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνδυασμένων μεταφορών και επενδύσεων logistics που θα εξασφαλίζουν και τη μεταφορά εμπορευμάτων από νησί σε νησί.
  • Τη πίεση προς τη Κυβέρνηση για υλοποίηση της «ρήτρας νησιωτικότητας» με ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τις προβληματικές νησιωτικές περιοχές, για γενικευμένη εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, για βελτίωση του μεταφορικού ισοδύναμου κυρίως στον τομέα των καυσίμων κλπ.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει προκαλέσει πάρα πολλές φορές τη Περιφερειακή Αρχή να υπερβεί την αντικειμενική αδυναμία της, καταθέτοντας δημόσια σειρά προτάσεων που αφορούν στον τουρισμό, την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη πανδημία, τον σχεδιασμό του πρωτογενή τομέα, τη πολιτική προστασία, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού αποκλεισμού. Μάταια.

 

Ίσως βέβαια δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη όλα τούτα. Μας είχε ενημερώσει ο κ Περιφερειάρχης απ την μέρα της ορκωμοσίας για τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής: ήταν το μεταναστευτικό και για τα υπόλοιπα βλέποντας και κάνοντας. Έτσι βλέποντας μεν, αλλά μην κάνοντας είναι φυσιολογική η παραμονή του Βόρειου Αιγαίου στη τελευταία θέση των ελληνικών και ευρωπαϊκών περιφερειών.

 

Το Β.Αιγαίο αργοσβήνει περιμένοντας την Π.Α. Μουτζούρη αλλά και των προκατόχων να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και πολιτικές του προηγούμενο αιώνα. Όμως οι νέοι άνθρωποι που παίρνουν τα μάτια τους και φεύγουν από τα νησιά και οι επενδύσεις που δεν έρχονται αφήνοντας αναξιοποίητο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, η ίδια η ζωή μας δεν μπορούν να περιμένουν στο Β.Αιγαίο. Καταλάβετε το και αλλάξτε ρότα.

Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής

 

Προσφυγικό:

Η βασική ενασχόληση της Περιφερειακής Αρχήςήταν το προσφυγικό όπως την εξαγγείλατε από το βράδυ της ορκωμοσίας σας. Οι τοποθετήσεις σας ήταν όπως και προεκλογικά εμπρηστικές μιλώντας για επιδρομή, μουσουλμανοποίηση, εθνικό κίνδυνο και άλλα παρόμοια για να ξεσηκώσετε το ήδη κουρασμένο και φοβισμένο ακροατήριο των νησιών μας με τη βοήθεια των ακροδεξιών πραιτοριανών της ΧΑ, της ελληνικής Λύσης ή όποιας άλλης ομάδας, με τους οποίους έχετε διαύλους επικοινωνίας. Πολλά τα επεισόδια όλη τη προηγούμενη περίοδο που έφτασαν μέχρι τη χειροδικία επί της εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας, τον πετροβολισμό των ιατρείων των ΓΧΣ, τον ξυλοδαρμό ΜΚΟ, τον εκφοβισμό δημοσιογράφων κλπ. Και σε όλα άμεσα ή έμμεσα ακόμα και δια της σιωπής  τους υπερασπιστήκατε.

Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες των νησιών με τους οποίους συμπορευθήκατε και κερδίσατε τις εκλογές, αλλά και ήταν στο πλάι σας στις μεγάλες συγκεντρώσεις των νησιών όπως ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος Χίου και ο Δήμαρχος Α.Σάμου, αλλά και ο κ.Χατζηκομνηνός, σας έχουν εγκαταλείψει έχοντας προσχωρήσει στην ατζέντα της Κυβέρνησης. Ατζέντα που υποστηρίζει και ο άλλος θεσμικός υποστηρικτής σας, ο κ.Αθανασίου, που πηγαίνει ακόμη πιο μακριά μιλώντας ανοιχτά για εγκατάσταση των μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά.

Οι προοδευτικοί πολίτες των νησιών μας  ξεκινώντας από εντελώς διαφορετική βάση από σας, είναι αυτοί που σήμερα στηρίζουν την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, την μετεγκατάσταση όσων έχουν πάρει άσυλο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης το ότι δεν χρειάζονται νέες μεγάλες δομές-φυλακές, ότι δεν χρειάζονται γκέτο στα νησιά μας, ότι δεν θέλουμε μια η αναγκαστική διαχείριση του προσφυγικού να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που απορρέουν από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες αλλά και τις αξίες του ανθρωπισμού. ‘Οτι δεν θέλουμε το προσφυγικό- μεταναστευτικό να καταντήσει η «αναπτυξιακή πολιτική» των νησιών μέσα από ένα πακτωλό χρημάτων των «αλληλέγγυων» χωρών που δεν θέλουν να δεχτούν και να διαχειριστούν τους πρόσφυγες. Δηλαδή όλα αυτά που ευχαρίστως δέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αυτοδιοικητικοί που συμφωνούν μαζί της με αντάλλαγμα να παίξει η παραμεθόριος ζώνη το ρόλο της ασπίδας της ΕΕμε τη δημιουργία γκρίζων ζωνών.

Η υποστήριξη που παρείχαμε και στη τελευταία συνεδρίαση του ΠΣ, καθοριστική για να βγει το ψήφισμα, μετά απ την αποδοχή κ μέρους σας για την αφαίρεση όλων των ρατσιστικών αιχμών αλλά και την προσθήκη του διεκδικητικού πλαισίου που εμείς ως παράταξη υποστηρίζουμε εξ αρχής, μας κάνει να σας καλωσορίσουμε σε πιο προοδευτικές θέσεις , όμως δεν πρέπει να σας κάνει αισιόδοξους για μελλοντική υποστήριξη.

Κατά συνέπεια για να συνεχίσει να υπάρξει στήριξη και στο μέλλον θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ατζέντα και ένας τρόπος λεκτικής προσέγγισης του θέματος μακριά από ξενοφοβικές και ρατσιστικές εκφράσεις, αλλά που θα σκύβει τόσο πάνω στο δικαίωμα των κατοίκων για μια φυσιολογική καθημερινότητα χωρίς φόβο όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.

Όμως αν δεν ξεφύγετε από τους ακροδεξιούς συνομιλητές σας, η υποστήριξη αυτή θα είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση και δεν μπορείτε να βασίζεστε απλά στο γεγονός ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια της Κυβέρνησης της ΝΔ για τα νησιά μας αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Οι μέρες που ακολούθησαν μετά την τελευταία συνεδρίαση μας και την επίσκεψη της κ. Γιόχανσον μας βάζει μπροστά σε νέους αγώνες. Πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό  κατ αρχήν απ την Κυβέρνηση ότι ο ρόλος τον οποίον επιφυλάσσουν για το Βόρειο Αιγαίο δεν γίνεται αποδεκτός απ τους κατοίκους του. Γιατί είναι εκείνη- δηλαδή η Κυβέρνηση – που με κάθε τρόπο, ακόμα και με άσκηση βέτο , πρέπει να αρνηθεί αυτόν το ρόλο στην ΕΕ. Είναι εύκολο να μιλάμε για την κακή Ευρώπη και τον Ορμπανισμό αλλά να βλέπουμε και ποιος ευθύνεται στα του οίκου μας.

 

 

Η Αναπτυξιακή Στρατηγική απουσιάζει

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι η βασική αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και το εργαλείο που έχει μια Περιφέρεια για να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Μέχρι τώρα έχετε αρνηθεί θα ασχοληθείτε συστηματικά και με τη σοβαρότητα που αρμόζει στο θέμα παρά τις πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ από την αρχή της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής. Έχετε την πεποίθηση ότι ανάπτυξη είναι μόνο τα έργα και το κύριο μέλημα σας ήταν πως δεν θα υλοποιήσετε ή και θα απεντάξετε τα έργα είχε εντάξει η Περιφερειακή Αρχή Καλογήρου -που λειτουργούσε με τις ίδιες πελατειακές πρακτικές όπως και εσείς- για να βάλετε τα δικά σας. Ετσι δράσεις όπως αυτή της μελέτης των αποθεμάτων του Κόλπου της Καλλονής αγνοείται μετά από 3 χρόνια, ενώ άλλες που έτρεχαν από πριν δεν τις αξιοποιείτε. Λειτουργείτε αποσπασματικά και ευκαιριακά με βάση τα όσα σας λένε οι συνομιλητές που επιλέγετε και δεν είναι αποτέλεσμα ενός οργανωμένου διαλόγου.

Βρισκόμαστε στους 19 μήνες της θητείας σας και δεν έχουμε δει κάποιο σχέδιο σας. Το επιχειρησιακό σχέδιο που έπρεπε να έχει εκπονηθεί στο πρώτο εξάμηνο αγνοείται, η πρόταση σας για το νέο ΕΣΠΑ αγνοείται, η πρόταση σας για το Ταμείο Ανάκαμψης αγνοείται, το ίδιο και η πρόταση σας για το Εθνικό Πρόγραμμα. Περιμένουμε μάταια να μάθουμε το σχέδιο σας για την αγροτική ανάπτυξη, πως σχεδιάζετε τις παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου των νησιών, τις προτάσεις σας για τη κοινωνική πολιτική τώρα που το ΕΣΠΑ έχει τεράστιους πόρους από το Κοινωνικό Ταμείο,τι σκέφτεστε για τον τουρισμό των νησιών. Εκτός αν θεωρείτε ότι η χρηματοδότηση στον κ.Σινάνη ή στα ΜΜΕ αρκεί για να έχουμε αποτελέσματα.

Μηδενική και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων της Περιφέρειας: αγνοείται η τύχη της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ. Την ΕΛΟΡΙΣ αντί να την βοηθάτε της βάζετε εμπόδια, αμφιβάλουμε αν γνωρίζετε την ύπαρξη του ΚΑΕΚ Σάμου που ούτε εμείς γνωρίζουμε με τι ασχολείται, ενώ το Περιφερειακό Ταμείο παραμένει απλός διαχειριστής πληρωμών των έργων την ώρα που θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας έχει προκαλέσει πάρα πολλές φορές ώστε να υπερβείτε αυτή την αντικειμενική αδυναμία της παράταξης σας με σειρά προτάσεων είτε αυτές αφορούν στον τουρισμό, είτε αφορούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη πανδημία, είτε τον σχεδιασμό του πρωτογενή τομέα, τη πολιτική προστασία, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού αποκλεισμού. Μάταια. Δεν σας απασχολεί εσάς και τους συνεργάτες σας παρά μόνο να χαϊδεύετε αυτιά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της επικαιρότητας. Αλλά και αυτό το κάνετε με τρόπο που βάζετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όμως θα επανέλθουν αύριο με μεγαλύτερη ένταση. Και το Βόρειο Αιγαίο παραμένει στη τελευταία θέση των ελληνικών και ευρωπαϊκών περιφερειών, προφανώς όχι αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.

 

Δεν υπάρχει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, δεν υπάρχει θεσμική λειτουργία,δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση συνεργασίας, δεν υπάρχει αυτοδιοικητική κουλτούρα

Αξιοποιήσατε το θεσμικό πλαίσιο της ΝΔ και ελέγχοντας την ΟΕ που λαμβάνει τη μεγάλη πλειοψηφία των ουσιαστικών αποφάσεων και ειδικά αυτών που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, επιδοθήκατε σε μια άκρως πελατειακή πολιτική. Μια πολιτική που έχουμε καταγγείλει κάθε φορά που έρχεται στη αντίληψη μας μια απόφαση όπως αυτές για τις προσλήψεις που αφορούν στην ιχνηλάτηση, την ανάθεση στην οικογένεια Σινάνη τη τουριστική προβολή των νησιών μας, ή τα χωρίς κριτήρια δωράκια στα τοπικά ΜΜΕ για να αλληλοδιαφημίζουν τα νησιά με τα γνωστά από πέρσι αποτελέσματα.

Έχετε υποβαθμίσει το ΠΣ αφού μόνο μετά από πιέσεις έρχονται τα σημαντικά θέματα που αφορούν στη Περιφέρεια όπως είναι το θέμα του σεισμού της Σάμου, ενώ άλλα θέματα όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν έχουν έρθει ακόμη. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε εγκαταλείψει πρόωρα τη συνεδρίαση του ΠΣ, όπως συνέβη και στη τελευταία συνεδρίαση, ενώ υπάρχουν θέματα για τα οποία χρειάζεται η τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής.

Άλλωστε πολλές από τις αποφάσεις σας δεν τις φέρνετε στα θεσμικά όργανα ούτε ακολουθείτε τη θεσμική οδό, αλλά πιέζετε για την υλοποίηση τους υπαλλήλους οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποδιοργάνωση και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, που όλοι ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένες. Οι αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις στη διοίκηση που συνεχίζονται από την εποχή διακυβέρνησης Καλογήρου έχουν οδηγήσει πολλούς υπαλλήλους σε μετάταξη, σε πρόωρη συνταξιοδότηση, σε παραίτηση από θέση ευθύνης ή απλά σε προσπάθεια αποφυγής εμπλοκής σε θέματα πέρα από τα τρέχοντα. Μην πιστεύετε ότι δεν γνωρίζουμε όλοι την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη ΓΔ Μεταφορών και την αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών μετά από τις δικές σας παρεμβάσεις.

Παρά τις αρχικές δηλώσεις ότι από τη θητεία σας ως πρύτανης έχετε εμπειρία από διαβούλευση, προτιμάτε να συνδιαλέγεστε κατά τις επισκέψεις σας με τους φίλους σας ή επιλεκτικά και κατ’ιδίαν με εκπροσώπους των θεσμών «τάζοντας». Αντίθετα το κύριο θεσμικό όργανο διαβούλευσης όπως η είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης μόλις σήμερα για πρώτη φορά ενεργοποιείται.

Αγνοείτε πλήρως ότι αυτοδιοίκηση σημαίνει συνεχή διεκδίκηση προς τη κυβέρνηση με τεκμηριωμένες προτάσεις βασισμένες στη συνεχή συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς.  Ετσι οι προτάσεις σας στηρίζονται μόνο στο κατά πόσο τις υποστηρίζει ο Βουλευτής Λέσβου που έχει άλλα κριτήρια και σίγουρα δεν καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας. Επομένως τίποτα δεν έγινε για να καλυφθεί ο υψηλός αριθμός αιτήσεων για επενδύσεις, καμία παρέμβαση για να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά στην νέα Αγροτική Πολιτική, καμία παρέμβαση για τη Σάμο όπου δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη όλα βαίνουν καλώς.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται από τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ως αντίθετα προς τις αρχές της διαφάνειας και της θεσμικής λειτουργίας όπως τις αντιλαμβανόμαστε, γι αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που τις έχουμε καυτηριάσει δημόσια. Η στάση μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο, αν αυτό που προτείνετε πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των συμπολιτών μας όμως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε και το τεκμηριώνουμε κάθε φορά.  Το ίδιο και οι προτάσεις μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι εδώ για να υποστηρίξει οτιδήποτε θετικό για τα νησιά και τους νησιώτες, είναι εδώ και εργάζεται συστηματικά για να καταθέτει προτάσεις και να συμβάλλει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και για την ανάπτυξη του τόπου, αλλά για να καυτηριάσει , να κριτικάρει και να καταψηφίσει οτιδήποτε κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Γι αυτό και καταψηφίζουμε τον απολογισμό της ΠΑ