Search

“Ψάχνοντας φως στη Λέσβο” : Η Ομάδα της Μετακίνησης για την ακύρωση της παράστασης της

Είμαστε η Ομάδα της Μετακίνησης που πέρυσι παρουσιάσαμε την παράσταση “Μετακίνηση Τσέχωφ” στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2021 στο Θέατρο Κάστρου της Μυτιλήνης 23 και 24 Αυγούστου.

Η περσινή στήριξη του κόσμου, των χορηγών μας και οι θετικές κριτικές που λάβαμε μας ώθησαν τον περασμένο Μάρτη να καταθέσουμε μία νέα πρόταση για την συμμετοχή μας στο Λεσβιακό Καλοκαίρι 2022 με την παράσταση “Μετακίνηση Γελώντας Άγρια”. Σε αρχική  τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού μας έγινε γνωστό ότι η πρόταση μας εγκρίνεται και ότι θα ενταχθεί στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2022  στο Θέατρο Κάστρου της Μυτιλήνης και θα παρουσιαστεί στις 24,25 και 26 Αυγούστου, με όμοιες συνθήκες όπως πέρυσι (οι οποίες περιλαμβάνουν παραχώρηση του Θεάτρου του Κάστρου στις προαναφερόμενες ημερομηνίες για την παρουσίαση της παράστασης και κάλυψη των αναγκών για φως και ήχο – όπως συμβαίνει στις περισσότερες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ). Ωστόσο σε μεταγενέστερο χρόνο ερχόμενοι και πάλι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος δεν θα έχει τελικά την οικονομική δυνατότητα να μας καλύψει τις ανάγκες για φως και ήχο. Να σημειωθεί ότι η ομάδα μας από πάντα επιδίωκε γραπτή επικοινωνία για όλα τα θέματα σχετικά, αλλά ουδέποτε είχαμε πάρει γραπτή απάντηση από την αντιδημαρχία πολιτισμού.

Προσπαθώντας να μείνουμε πιστοί στο ραντεβού μας με τον κόσμο και στο όραμα της ομάδας μας για την δραστηριοποίηση στο νησί (εφόσον είχε ήδη ανακοινωθεί και δημοσιευθεί η παράσταση στο πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2022) ψάξαμε πολύ για να βρούμε μία προσφορά σε λογικά οικονομικά πλαίσια για την κάλυψη ήχου και φωτός (έχοντας ως μέτρο την εμπειρία μας από παραγωγές και παραστάσεις που έχουμε συμμετάσχει ανά την Ελλάδα). Δεν τα καταφέραμε, διότι δεν είμαστε μία μεγάλη παραγωγή που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσφορές που λάβαμε. Είμαστε μία ομάδα όπου όλα περνάνε από τα χέρια μας. Από την σκηνή, τα κοστούμια, το γράψιμο φωτισμών, μέχρι τον διαμοιρασμό των φυλλαδίων της παράστασης και το κόψιμο των εισιτηρίων. Γνώμονας μας ήταν η αγάπη μας για την τέχνη μας και η ανάγκη να προσφέρουμε ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στο νησί της Λέσβου (να αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντελεστών μας έχουν καταγωγή από το νησί της Λέσβου) .

Αντιμέτωποι λοιπόν με αυτό το αδιέξοδο επικοινωνήσαμε και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης οι οποίοι δεν ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Μην έχοντας άλλη επιλογή, επισκεφθήκαμε (μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας και καθώς τα e-mail μας δεν λαμβάνουν ποτέ απάντηση) τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για να του ανακοινώσουμε ότι θα ακυρώσουμε την παράσταση μας, καθώς ήταν αδύνατο να καλύψουμε το οικονομικό κόστος των προσφορών για φως και ήχο. Ο ίδιος, επιμένοντας να μην ακυρωθεί ακόμα μία εκδήλωση του φετινού Λεσβιακού Καλοκαιριού, μας επιβεβαίωσε ότι θα επανεξετάσει τη δυνατότητα να μας στηρίξει εν τέλη σε αυτό μας το εγχείρημα, καλύπτοντας τα έξοδα ήχου και φωτός. Παρόλο που είχαμε ήδη ξεκινήσει τις πρόβες μας για την παράσταση, ο χρόνος που μας απέμενε για την υλοποίηση επικοινωνιακών και οργανωτικών θεμάτων ήταν πολύ περιορισμένος, κάτι το οποίο και εκφράσαμε στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για να μας δώσει μία απάντηση το συντομότερο δυνατόν. Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι θα μας απαντούσε σε συγκεκριμένο σύντομο χρονικό διάστημα. Απάντηση δεν πήραμε. Οπότε περάσαμε από το γραφείο του για να δούμε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Η συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπιστήκαμε ήταν άκρως προσβλητική και ανάρμοστη. Κανένας καλλιτέχνης, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να υφίσταται τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν, πόσο μάλλον από ανθρώπους που βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις κλειδιά για τον πολιτισμό. Σε αυτή την συνάντηση (Παρασκευή 15 Ιουλίου) μας έδωσε το λόγο του ότι θα πάρουμε απάντηση αν όχι την ίδια μέρα τότε την επόμενη. Απάντηση δεν πήραμε. Καθώς λοιπόν θεωρούμε ότι ο εμπαιγμός αυτός και η συμπεριφορά αυτή προσβάλει την καλλιτεχνική μας και επαγγελματική μας υπόσταση, σας ενημερώνουμε μετά λύπης μας ότι η παράσταση μας ακυρώνεται.

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε θερμά τις επιχειρήσεις που είχαν την πρόθεση να μας υποστηρίξουν σε αυτό μας το εγχείρημα καθώς και όλο τον κόσμο που μέχρι και τώρα μας ρωτάει και περιμένει την παράσταση μας.

Μπορεί να μην μας δείτε λοιπόν φέτος στο Λεσβιακό Καλοκαίρι 2022, αλλά σύντομα θα έχετε νέα μας. Εις το επανιδείν.

Για περισσότερα ακολουθήστε μας στο Instagram προφίλ μας _metakinisi_ .

 

Με εκτίμηση,

 

Η Ομάδα της Μετακίνησης