“Οι άνθρωποι κουβαλούν το σπίτι τους”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Οι άνθρωποι κουβαλούν το σπίτι τους» χρόνια τώρα, το κουβαλούν για μέρες ή για μήνες ακόμα, ώσπου να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Βαδίζοντας στο ταξίδι της προσφυγιάς σηκώνουν στις πλάτες τους τις αναμνήσεις τους από την πατρίδα, την ελπίδα ή ό,τι απέμεινε από αυτή, τα όνειρά τους για το μέλλον σε έναν νέο τόπο και κάποιοι κουβαλούν μαζί την παιδική τους ηλικία. Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε ξανά μάρτυρες ενός νέου ξεριζωμού ανθρώπων από τα σπίτια τους στην Ουκρανία με τις εικόνες απελπισμένων ανθρώπων, που κουβαλούν τα λιγοστά τους πράγματα στον ώμο τα μωρά και τα κατοικίδιά τους, να πλημμυρίζουν τις ειδήσεις. Την ίδια στιγμή θρηνούμε ακόμη μια φορά τα θύματα του θαλάσσιου περάσματος από την Τουρκία στην Ελλάδα καθώς ο κατάλογος ενός διαρκή κι απάνθρωπου πολέμου ενάντια σε κάθε ανθρώπινη αξία, μεγαλώνει. Εμπόλεμες ζώνες δεν είναι μόνο εκεί όπου κάθε φορά στρέφεται η κάμερα και οι τηλεοράσεις κι εδώ στη Λέσβο το γνωρίζουμε καλά αυτό. Καθώς «οι άνθρωποι που κουβαλούν το σπίτι τους» έρχονται εδώ αναζητώντας έναν φιλόξενο τόπο για να «χτίσουν» ένα νέο σπίτι και καθώς καθημερινά όλοι νιώθουμε περισσότερο ασταθείς κι ευάλωτοι σε φυσικές ή μη καταστροφές που θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν ξαφνικά από την εστία μας.

Το “People carrying their home” ξεκίνησε ως μέρος του project «Art in PIKPA», μιας δράσης για την στήριξη της συνέχισης της λειτουργίας της κατασκήνωσης του PIKPA που φιλοξενούσε εκτοπισμένους από την χώρα τους ανθρώπους, από το 2012 ως το 2020. Με την καθοδήγηση του Humade Crafts Workshop του Lesvos Solidarity – Pikpa το ταξίδι του ξεκίνα σύντομα, σαν έναν σύγχρονο κινούμενο installation που αντικατοπτρίζει μια πλευρά της πραγματικότητας η οποία μας αφορά όλους.

Το έργο της φωτογραφίας είναι ένα συμμετοχικό έργο -με επαναχρησιμοποίηση και ύφανση στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 150 άτομα, πρόσφυγες, ντόπιοι, μέτοικοι, καλλιτέχνες και τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί τους τελευταίους μήνες και πέρασαν από το @Lesvos Solidarity – Mosaik Support Center.

Προηγουμενο αρθρο

Τρία χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπεχράκη: Για να μην πει κανείς πως δεν ήξερε…

Επομενο αρθρο

Ζητούν παράβολο 100 ευρώ από τη 2η αίτηση ασύλου-