“Ό,τι η φωτιά κατέστρεψε, θα το ξαναφτιάξουν καλύτερο”…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Πριν μερικές ημέρες  ο συνεταιρισμός παρήγαγε το πρώτο συνεταιριστικό παγωτό το οποίο και διανέμει σε όλη την Ελλάδα .

Σχεδόν ολοσχερής είναι η καταστροφή στον αγροτικό συνεταιρισμό στον Μεσότοπο, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 04:30 την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο με τις ζωοτροφές, γραφεία, αλλά και μηχανήματα, παλιά και καινούρια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε μία νέα μονάδα του συνεταιρισμού.

Η ζημιά εκτιμάται κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται η έρευνα του ανακριτικού για τις αιτίες της φωτιάς, ωστόσο τα μέλη του πρότυπου και υγιούς συνεταιρισμού μιλούν ξεκάθαρα για ανθρώπινο παράγοντα που προκάλεσε την καταστροφή. Όπως είπαν στην κρατική τηλεόραση, μέχρι τις 12 το βράδυ στο κτίριο υπήρχε προσωπικό. «Σε κάποιους δεν άρεσε το εγχείρημα των συνεταιριστών του χωριού», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Μεσοτόπου έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες εδώ και 20 χρόνια και έχει δημιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις – μεταξύ άλλων παντοπωλείο και βενζινάδικο – ενώ εδώ και δύο χρόνια τυροκομεί ο ίδιος το γάλα που παράγουν τα μέλη του, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους και επιπλέον χρήματα για τον παραγωγό.

 

Επίσκεψη Αραμπατζή στις καμμένες εγκαταστάσεις

Tις καμένες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Μεσότοπου επισκέφτηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή στο πλαίσιο περιοδείας της στο νησί.

Όπως δήλωσε: «Με θλίψη αντίκρισα τα αποκαΐδια της πυρκαγιάς στον πρότυπο Αγροτικό Κτηνοτροφικο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, στη Λέσβο. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας με τη σκέψη πως ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Η Κυβέρνηση είναι εδώ, με τη βούληση και το απαραίτητο θεσμικό «οπλοστάσιο» της «Κρατικής Αρωγής». Από το πρωί επικοινώνησα με τους αρμόδιους, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να κινηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού, οι οικογένειές τους και ολόκληρο το νησί να δουν με αισιοδοξία την “επόμενη μέρα”. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που για άλλη μια φορά επέδειξαν αξιέπαινη επιχειρησιακή επάρκεια και ζήλο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Κ. Μουτζούρης: “Θα βοηθήσουμε τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου”

Στο Μεσότοπο βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο Μιχάλη Ταμβακέλλη και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Μεσοτόπου Γαβριήλ Πιπίνη, και τα μέλη του Συνεταιρισμού για το μέγεθος της καταστροφής και συζήτησαν τρόπους αποκατάστασης μέρους των ζημιών και επαναλειτουργίας του Συνεταιρισμού.Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο τον οποίον ενημέρωσε, ζητώντας την στήριξη του Οργανισμού.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στον Μεσότοπο και διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν. Πραγματικά είναι θλιβερό γεγονός κόποι χρόνων από τους ανθρώπους της περιοχής να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγες ώρες. Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο με προσωπικό και μηχανήματα και συνδράμει στην προσπάθεια να καθαριστεί ο χώρος. Από κει και πέρα, ήδη ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, είμαστε σε επαφή με τον κ. Αθανασίου και αναζητούμε τρόπους να βοηθήσουμε. Και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο».

 

Ταξιάρχης Βέρρος: Δεν είστε μόνοι:

«Όχι, κυρίες και κύριοι. Μια προσπάθεια 20 χρόνων δεν κάηκε. Κάηκε ένα κτίριο, κάηκαν οι προμήθειες, κάηκε λίγο και η ψυχή μας βλέποντας το. Θα ξαναφτιαχτεί όμως. Θα γίνει και καλύτερο. Θα βοηθήσουμε όλοι σε αυτό. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε όμως, από σήμερα, είναι να στηρίξουμε έμπρακτα και ο καθένας μας από λίγο. Απλά αγοράζουμε προϊόντα Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Είναι και πολλά και ποιοτικά. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία. Μανώλη Κωνσταντιδέλλη, δεν είστε μόνοι».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα  κοινωνικά δίκτυα λέσβιοι από όλο τον κόσμο συμμερίζονται την μεγάλη αυτή καταστροφή ,προκαλώντας τους καταναλωτές να βοηθήσουν αγοράζοντας τα προιόντα του Συνεταιρισμού.

Ακόμη σύλλογοι ,φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στέκονται δίπλα στα μέλη του αγροτικού Συνεταιρισμού .

 

 ΣΧΌΛΙΟ Ν.Κ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Μέσοτοπος είναι ένα κεφαλοχώρι της δυτικής Λέσβου. Χωμένος ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, με δυο υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά δίπλα του, γνωστές σε σχετικά λίγους και όχι σε τουρίστες.

Όμως το χωριό αυτό έχει ξεχωρίσει για κάτι άλλο. Αν και απομακρυσμένο από το αστικό κέντρο του νησιού, είναι από τα πιο προκομμένα. Οι συνεταιριστικές του προσπάθειες έχουν ανθίσει και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παράξει τοπικά προϊόντα με μεγάλη ποικιλία και εξαιρετική ποιότητα, κάνοντας τον τόπο αυτό διάσημο πολύ πέρα από τα όρια του νησιού.

Oμως ήρθε ένα από αυτά τα συμβάντα που μπορούν να γονατίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια, πόσω μάλλον μια συνεταιριστική. Μια φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο του συνεταιρισμού, το έκαψε ολοσχερώς, κάνοντας στάχτη μέσα σε λίγες ώρες συλλογικές προσπάθειες είκοσι ετών.

Να σας πω κάτι; Τους Μεσοτοπίτες δεν τους φοβάμαι. Αν μη τι άλλο, έχουν αποδείξει ότι είναι πανάξιοι, δουλευταράδες και μαχητές. Όμως πάνω απ’ όλα έχουν δείξει την αξία της συνεργασίας, κάτω από κοινές αρχές και αξίες, με φάρο το καλό των πολλών. Γιαυτό είμαι σίγουρος πως ό,τι η φωτιά κατέστρεψε, θα το ξαναφτιάξουν καλύτερο.

Καταστήματα που θα βρείτε το Συνεταιριστικό παγωτό μας στη Μυτιλήνη..
– Αθηνιώτης Ιωάννης (Ηλία Βενέζη 2
– Βόμβας Αντώνιος (Βαρειά) Ενα Μαρκετ Ενα Μαρκετ (Antonis Stelios Vomvas)
– Express Market (Τσόλος-Τσέγγου) (Βαρειά)Express Market – Μυτιλήνη
– Αραπαντώνης Ν. και ΣΙΑ Ο.Ε.(Βουρνάζων 31)
– Μπουρούς Κων/νος – “Μπακάλικο της Πλατείας” (Βουρνάζων 41) Mini Market – Το Μπακαλικο Της Πλατείας
– Ντόντος Αστέριος (Οικονόμου Τάξη 22)
-Κολυβά Πηνελόπη (Οικονόμου Τάξη 37)
-Χρόνη Χαρίκλεια (Μόρια)
– Καγιάογλου Βασιλική (Ερμού 197)
– Ι. Σαμιώτης – Μ.Σαμιώτου Ο.Ε. (Οδ.Ελύτη 21) ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
– Super Market “Μυτιλήνη” ( Γοργοποτάμου 6) Σούπερ Μάρκετ Μυτιλήνη
– Χατζηπαναγιώτης Γεωργιος @παντοπωλείο το κουκλάκι (Ζαλόγγου 32)
– Οικονομίδης Ταξ.&Δημ. Ο.Ε. ( Ερμού 247)
– Σταυράκη Ειρήνη (Αλκαίου 14)
– Πρωτόγηρος Νικόλαος (Καβέτσου 27)
– Θαλασέλλης Νικόλαος ( Κάτω Χάλικας)
– Βασιλόπουλος Ραφαήλ (Ακρωτήρι)
– Ψαρά Μαρία ( Μυρογιάννη 6)
– Βασιλακάκης Βρασίδας (Ερμού 11)
– Χαραλάμπους Άρτεμις ( Χρυσομαλλούσης 19)
– Αλμπάνης Περικλής ( Ερμού 45)
– Καμμένου Ποσούλα ( Ηλία Βενέζη 11)
– Καμμένου Ποσούλα (Υποκ/μα:Βίγλα)
– Μαρμαρινός Κων/νος ( Ταξιάρχες)
– Βιτσακτσής Ιωάννης Ρεμπέτης – Ταβέρνα Ουζερί ( Ναυμαχίας Έλλης 3)
– Ποδάρας Ευστράτιος (Παναγιούδα)
– Βουβούλη Αγγελική Alley Dog (Κομνηνάκη 7)

 

Προηγουμενο αρθρο

Η αναβίωση του ανορθολογισμού

Επομενο αρθρο

Πολλά μετάλλια για τον ΝΟΜ στους 87ους Αγώνες Κωπηλασίας στην κατηγορία Παίδων Κορασίδων