Search

“Η κυβέρνηση επιτρέπει σε θεσμικούς και μη παράγοντες να αμφισβητούν στην πράξη την επιστήμη και το νόμο”

Η Λέσβος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη πανδημία του κορονοϊού.

Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ξεπερνώντας τα 50 τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα επιλέγει να ανακοινώνει μικρότερους αριθμούς από τους πραγματικούς, μόνο και μόνο για να μικραίνει το καθημερινό πανελλαδικό άθροισμα.

Έχουμε εισέλθει σε μια επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς καν να λαμβάνουμε σωστή και πλήρη, επίσημη ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν. Η έλλειψη αυτής της ενημέρωσης επιτείνει τον εφησυχασμό και την άγνοια και αφήνει χώρο στην εγκληματική συνωμοσιολογία και την παραπληροφόρηση, συντελώντας έτσι σε ακόμη περισσότερα κρούσματα και άρα περισσότερες διακινδυνεύσεις για την ζωή συμπολιτών μας, ιδιαίτερα από τις λεγόμενες “ομάδες υψηλού κινδύνου”. 

Η Λέσβος πληρώνει και σε αυτή την περίπτωση την παροιμιώδη ανικανότητα, τις παλινωδίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, γιατί, πέρα από τη δεδομένη σημασία της ατομικής ευθύνης, η πρώτιστη ευθύνη σε καταστάσεις πανδημίας βαρύνει το κράτος και τις υπηρεσίες του.

Η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες από χώρες του εξωτερικού, επιβάλλοντας διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε χερσαία σύνορα και αεροδρόμια και χωρίς καν να απαιτήσει από την πρώτη στιγμή του ανοίγματος όλοι οι τουρίστες να φτάνουν στη χώρα με πρόσφατο τεστ στα χέρια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις εκβιαστικές απαιτήσεις μεγάλων tour operators του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση επέβαλε -ως όφειλε- περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης, αλλά, την ίδια ώρα, αντί να δώσει εντολή για πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων τον Αύγουστο, έκανε το χατίρι των εφοπλιστών, αυξάνοντας την πληρότητα στα πλοία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση επιτρέπει σε θεσμικούς και μη παράγοντες να αμφισβητούν στην πράξη την επιστήμη και το νόμο, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα, αφήνοντας απροστάτευτους τους ίδιους τους πιστούς και τον περίγυρό τους. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε, την ώρα που “βράζει ο τόπος” από κρούσματα, να ανοίξει τα σχολεία στοιβάζοντας 25 μαθητές στα ίδια τετραγωνικά που σε άλλους χώρους επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα. Και σαν να μην φτάνει αυτό, πρώτα να ανακοινώνει η Υπουργός Παιδείας ότι το κράτος δεν θα δώσει δωρεάν μάσκες, αλλά…παγουρίνο και την επόμενη μέρα ο Υπουργός Εσωτερικών να διαψεύδει ασθμαίνοντας την ίδια του την Υπουργό για τη χορήγηση των μασκών, κάτω από τη γενική κατακραυγή.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παρέχει δωρεάν μάσκες και μέσα προστασίας στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους, όχι μόνο στο σύστημα υγείας, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους.

Και μετά από όλα αυτά, τώρα που τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά, η ίδια κυβέρνηση φέρνει ως πρώτο μέτρο “προστασίας” στη Λέσβο το πρόωρο κλείσιμο-ταφόπλακα στα καταστήματα εστίασης, λες και ο κορονοϊός είναι…νυκτόβιος και μπαρόβιος ή λες και η εστίαση στη Λέσβο έχει τα ίδια μαζικά χαρακτηριστικά με τα νησιά της υψηλής τουριστικής κίνησης.

Η Λέσβος δυσφημίζεται ακόμη μια φορά διεθνώς “χάρη” στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση των αρίστων αποδεικνύεται λοιπόν, εκτός από ανίκανη, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Όλο αυτό που ζούμε, θα ήταν για γέλια, αν δεν έθετε σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει τώρα το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και και όλες τις δομές υγείας της Λέσβου. Να προχωρήσει σε μαζικά τεστ στο αεροδρόμιο και το λιμάνι. Να διασφαλίσει – προσλαμβάνοντας επιπλέον εκπαιδευτικούς – ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν με τάξεις που δεν θα υπερβαίνουν τους 15 μαθητές. Να πει την αλήθεια για τα κρούσματα και να βρει το πολιτικό θάρρος να επιβάλλει το νόμο παντού και όχι μόνο στους απειλούμενους από χρεοκοπία επαγγελματίες της εστίασης.

Καλούμε, τέλος, τους συμπολίτες μας να δώσουμε συλλογικά τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, ακόμη κι αν αισθανόμαστε ότι οι κυβερνώντες μάς έχουν αφήσει στην τύχη μας.

Με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προς τον διπλανό μας, να λάβουμε όλα τα μέτρα, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να φρενάρουμε την αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να αντέξουν και οι δομές υγείας του νησιού μας.

ΥΓ: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της γνώριμής μας, 65χρονης συμπολίτισσας που έχασε χθες τη μάχη και στις οικογένειες των άλλων εκλιπόντων, καθώς και θερμές ευχές για γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσούν και νοσηλεύονται. Η σκέψη μας μαζί τους.