Search

“Απόφαση ωριμότητας” ή “προδοσία”; Το ψήφισμα για τη νέα δομή και οι αντιδράσεις

Τι ντέρμπι ήταν αυτό; Όταν δε, κατάφεραν να φτιάξουν και τα μικρόφωνά τους το σόου απογειώθηκε! Όπως πολύ πετυχημένα σχολιάστηκε,  χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε τη Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης, να προσπαθεί να πείσει πως είναι ανεδαφικά, όσα – μην ξεχνάμε πως – υποστήριζε προεκλογικά!
Επί της ουσίας τώρα έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 5 ώρες, το δημοτικό συμβουλίου Μυτιλήνης με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης της δημιουργία νέας δομής μεταναστών στο νησί κατέληξε σε ψήφισμα.
Το ψήφισμα της δημοτικής αρχής Κύτελη, ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 15 κατά ενώ δεν περιελάμβανε μέσα γεωγραφικό προσδιορισμό της δομής με αποτέλεσμα οι πάρεδροι των κοινοτήτων, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί νέα δομή, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν .
Οι αντιπολιτεύσεις από την πλευρά τους έκαναν λόγο για μεθοδευμένη διαδικασία, αφού είναι γνωστά τα σχέδια του Υπουργείου για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της δομής,  που είχαν ως μοναδικό στόχο η πρόταση Κύτελη να περάσει έστω και οριακά!
Να σημειωθεί ότι εκτός από την απουσία γεωγραφικού περιορισμού, το ψήφισμα δεν ανέφερε ούτε αριθμητικό περιορισμό της νέας δομής, πέρα από την απαίτηση να είναι μικρή κι ενώ νωρίτερα σε παρέμβαση του ο Υπουργός Μετανάστευσης είχε προσδιορίσει τον συγκεκριμένο αριθμό στα 3.500 άτομα.
Το ψήφισμα
«Εισηγούμαστε τη δημιουργία ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής. Η λειτουργία αυτού του κλειστού προσωρινού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και τη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων σε αυτή. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρου αυτού περιοχών με προτεραιότητα την πρόληψη κάθε κινδύνου πυρκαγιάς. Η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στη περιοχή Μαυροβούνι και στο Δημοτικό Χώρο του Καρά Τεπέ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του Κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ».
Τι αναφέρει η ΟΛΣΑ
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων (ΟΛΣΑ), την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτός των γνωστών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων σε αγαστή συνεργασία με τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του νησιού και πέρα των γνωστών και δεδομένων ψηφισμάτων της, είχε μεγάλη και έντονη κινητικότητα με τροφοδότηση των θέσεων της στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου, του Βορείου Αιγαίου και των Αθηναϊκών Μέσων, συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της και μη, αλλά και επαφές και συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους της Κυβέρνησης (Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, βουλευτές νομού Λέσβου: Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Μπουρνού, Μαρία Κομνηνάκα, τον βουλευτή επικρατείας και υπεύθυνο Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Καμίνη, και πολλούς άλλους.).
Κάλεσμα
Περιμένουμε τις τελικές νομικές γνωμοδοτήσεις, τοποθετήσεις και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Λέσβου, όπως και του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς είναι ένα θέμα που αφορά όλο το νησί και κατ΄ επέκταση το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης τις ξεκάθαρες αποφάσεις σχετικά με τις προτάσεις τους, από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν το λαό της Λέσβου στο κοινοβούλιο, άμεσα ή έμμεσα, επειδή δεν έχουν όλα, τοπική εκπροσώπηση.
Επίσης από τους συλλόγους μέλη μας, όπως και τους συλλογικούς φορείς κι ενώσεις του νησιού, να επανατοποθετηθούνε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων και διαφορετικές προσεγγίσεις από πρόσωπα, δημοτικές παρατάξεις και διαμορφωτές κοινής γνώμης.
Ψήφισμα
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), είναι σε σταθερή επικοινωνία με την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά για να εκδώσουν σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες και συλλόγους στον κόσμο και στη χώρα, ένα κοινό ψήφισμα σχετικά με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Προδοσία: Η λέξη προδότης εμφανίστηκε πολύ στα social media. ως και meme βγήκε με το ΚΥΤ του Κύτελη στα κεφαλαία 

Η αντίδραση της παράταξης Με Πυξίδα τον Πολίτη

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Χτες ντράπηκε ακόμα και η ντροπή!

Χτες αγανάκτησε ακόμα και ο πιο ήρεμος δημότης!

Χτες στάθηκαν ένας Υπουργός, ένας Βουλευτής και ένας Δήμαρχος μπροστά στους εκλεγμένους εκπροσώπους του Δήμου Μυτιλήνης και είπαν χωρίς ντροπή ψέματα.

Έκαναν τους κινέζους, έπαιξαν ένα κακό θέατρο και αυτό που κατάφεραν ήταν να γελοιοποιηθούν! Γιατί ο κόσμος που ακούει, πολύ καλά καταλαβαίνει και αυτά που λένε αλλά περισσότερο αυτά που δε λένε!

Χθες ακούσαμε πως τα Τοκμάκια δεν είναι ξερονήσια και πως οι πρόσφυγες δεν δικαιούνται να κυκλοφορούν μόνο και μόνο γιατί είναι πρόσφυγες!

Χτες προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους στο εκβιαστικό και διχαστικό ψευτοδίλημμα, Νέα Δομή ή Καρά Τεπές, αγνοώντας το πάγιο αίτημα της Λεσβιακής κοινωνίας για αποσυμφόρηση!

Χτες καταλάβαμε γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνούνταν τη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία τελικά αποδέχτηκαν μετά τις πιέσεις όλων μας!

Για να μη δει ο κόσμος αυτή την κακοπαιγμένη παράσταση.

Έτσι χτες μάθαμε πως μπορεί το μνημόνιο ΕΕ κυβέρνησης Μητσοτάκη να μιλάει για δομή 5000 και πλέον ατόμων αλλά δεν έχει σημασία έτσι το έγραψαν να βρίσκεται! Αυτοί θα την κάνουν χωρητικότητας 3000!

Μάθαμε επίσης πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με την περιοχή Βάστρια ορίζοντας το χώρο της νέας δομής, μπορεί ο κ. Κύτελης να δήλωνε πως αυτό είναι ένα κατάλληλο μέρος για τη νέα δομή αλλά, όχι βρε αδερφέ, δεν έχει αποφασιστεί η περιοχή, έτσι κουβέντα να γίνεται!!!

Βέβαια ξέχασαν να ενημερώσουν το συνεργάτη του κ. Μηταράκη ο οποίος με κάθε ειλικρίνεια δήλωσε πως ναι το ΚΥΤ θα είναι στη Δημοτική Ενότητα Θερμής!

Και αυτό που ακούσαμε όλοι χτες δεν το «άκουσε» ο κ. Χατζηγιάννης, και αρνήθηκε το δικαίωμα ψήφου στους προέδρους.

Αρνήθηκε επίσης να μας δώσει το λόγω επί της διαδικασίας κάτι που δικαιούμαστε και έκλεισε άρον – άρον τη σύνδεση χωρίς καν να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας!

Όμως ο κόσμος είδε άκουσε ψήφισε χτες!

Αντίδραση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο 

Σήμερα, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική που παρουσιάζεται με δύο όψεις. Η μια της όψη είναι αυτή της κατά μέτωπο επίθεσης του κ. Μηταράκη, ο οποίος ανακοινώνει αλλεπάλληλες διαφορετικές
τοποθεσίες εγκατάστασης των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και παράλληλα υπόσχεται πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις και μεγαλεπήβολα δημόσια έργα. Η άλλη όψη, είναι αυτή των εκπροσώπων του τοπικού κράτους που μιλούν για μικρές δομές, για κέντρα καταγραφής και ολιγοήμερης παραμονή-με ή χωρίς προϋποθέσεις. Η πείρα των τελευταίων 25 ετών απέδειξε πως το τοπικό κράτος το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο στην πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: “Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά”. Για να ανατρέψουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του κοινού αγώνα προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων των νησιών. Όχι μόνο
γιατί είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών.

Η πλειοψηφία των προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά μας αποτελούν την νέα εργατική βάρδια. Διεκδικούμε μαζί τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του αγώνα μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
-Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Κλείσιμο όλων των βάσεων.

-Κατάργηση της ρατσιστικής κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
-Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά
δικαιώματα για όλους και όλες – ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών
εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.
-Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στην
χώρα. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά.
-Να κλείσουν ο Καρά Τεπές, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.
-Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών – είτε
ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
-Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των
ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.
-Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Αντιδράσεις από εσωκομματικούς 

 

Τι λέει ο κόσμος τα social media 

Στρατής Αλμπάνης: Επιτέλους κάποιος ανέλαβε την ευθύνη

Χθες κατα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκουσα για πρώτη φορά απο την έναρξη του προσφυγικού την φράση “ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ” (και προκαλώ έαν κάποιος το έχει ακούσει ξανά να μου το υπενθυμίση).
Αυτό απο μόνο του εμένα που δεν εθελοτυφλώ με κάνει να αισιοδοξώ.
Απο εκεί και πέρα θεωρώ οτι είναι επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση του ΚΥΤ απο τον ιστό της πόλης και θα ήθελα να θυμίσω σε όσους έχουν κάνει καραμέλα την αποσυμφόρηση να θυμίσω οτι όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση είχαμε 22.000 και αυτή την στιγμή έχουμε 6500-7000 και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να βγούνε έγγραφα για 2500 ώστε να φύγουν άμεσα, αν αυτό δεν είναι αποσυμφόριση τι είναι?
Και κάτι τελευταίο επειδή μάλλον έχετε κοντή μνήμη, η Μόρια φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 1500 και έφτασε να φιλοξενεί 27000, ποιός σας λέει λοιπόν εσάς οτι σε 2 χρόνια δεν μπορεί να ξανα έχουμε κυβέρνηση η οποία δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα και να έχουμε πάλι 20.000, τότε που θα μπούν?
Το πρόβλημα μας ποιο είναι λοιπόν, εάν η δομή έχει υποδομές για 3000 ή για 30000 ή οτι πρέπει να συνεχίσει η πολύ καλή φύλαξη των συνόρων μας!
Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η φημολογούμενη τοποθεσία είναι η κατάληλη, αυτό όμως που γνωρίζω πολύ καλά είναι οτι πρέπει να γίνει ένα ΚΥΤ μακρία απο τον ιστό της πόλης, οτι πρέπει να συνεχίσει η πολύ καλή φύλαξη των συνόρων, οτι πρέπει να συνεχίσει η αποσυμφόρηση και οτι πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης για να φεύγουν πιο γρήγορα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες απο εδώ!
Όπως είπα και χθες όλα τα υπόλοιπα είναι προς λαική κατανάλωση γιατί όλοι οι νοήμονες άνθρωποι καταλαβαίνουμε οτι “καμία νέα δομή και πλήρη αποσυμφόρηση” είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί!
Υ.Γ: Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν αυτοί που βγαίνουν με δελτία τύπου και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για τις όντως τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον Καρα Τεπέ να μην θέλουν να γίνει νέα ανθρώπινη δομή.
Δημήτρης Πρωτούλης -Απόφαση ωριμότητας 
Το ερώτημα που τίθεται στην αποψινή συνεδρίαση του Δημ Συμβουλίου Μυτιλήνης, δεν είναι “θέλετε ή δε θέλετε δομή στη Λέσβο”. Είναι “με δεδομένο το γεγονός ότι θα υπάρχει δομή στη Λέσβο, θέλετε να είναι μέσα στην πόλη ή 40 χιλμ εκτός του αστικού ιστού;”.
Και επειδή η Λέσβος έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, είναι πολύ λογικό και δίκαιο να απαιτούμε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο.
Αρκετά με τις υπερβολές και τα λαϊκίστικα “Καμμιά δομή και πουθενά” …Η κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχτεί τη μόνη υπάρχουσα ρεαλιστική λύση.
Γιάννης Παυλής -Θεατρική παράσταση 
Οι θεατρικές παραστάσεις που τον τελευταίο καιρό, λόγω COVID-19, βλέπουμε σε live streaming δεν είναι όλες πετυχημένες.
Την πιο γελοία παράσταση που μεταδόθηκε μέχρι τώρα είχαν την ατυχία να παρακολουθήσουν χτες το βράδυ οι πολίτες αυτού του νησιού. Οι ηθοποιοί χειρότεροι ο ένας από τον άλλον. Ο Πινόκιο, ο Δον Κορλεόνε, ο μουγκός, ο δικολάβος,το τσιράκι, όλοι τους, έπαιξαν άθλια. Οι θεατές- όσοι άντεξαν μέχρι το τέλος- είχαν διαρκώς την αίσθηση πως όλα ήταν κακοστημένα και ψεύτικα. Ήταν μια “αρπαχτή”, που σκοπό δεν είχε να κλέψει τα εισιτήρια, αλλά κάτι χειρότερο. Θέλησαν να παρουσιάσουν το μαύρο σαν άσπρο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου. Αναρωτιέμαι πώς θα κυκλοφορούν από σήμερα στο δρόμο…
Νέα δομή στο Πουθενά-Α. Παπαδόπουλος

Κάποιοι αυτοδιοικητικοί που εκλέχτηκαν με προεκλογικό πρόγραμμα “εξω οι ξένοι” αναγκάστηκαν από την κομματική γραμμή να ψηφίσουν “ναι”.

“Ναι” σημαίνει οτι είμαστε συνένοχοι στην ύπαρξη ανθρώπων που τους στερούν την ανθρώπινη ιδιότητά τους και τους βασανίζουν διπλα στα σπίτια μας.

Τα “οχι” επίσης δεν είναι απαραίτητα εξιέπαινα. Αν το “οχι” σημαίνει “απέλαση” ή “μακριά γεωγραφικά απο την πόρτα μου” είναι επίσης αξιόμεμπτο.

Αυτο το “κινδυνεύουμε απο εποικισμό και ισλαμοποίηση” βλάπτει σοβαρά την κοινωνία (είδαμε που οδήγησε πέρσι – μικρό δείγμα : https://thepressproject.gr/enas-stratos-katochis-apo-mora-pou-klene/)

Οσο για τους πρόσφυγες, είναι εντελώς αποκλεισμένοι απο μια συζητηση που τους αφορά, αλλά και γενικότερα αποκλεισμένοι απο την κοινωνία, με την εφαρμογή μέτρων που αντιστοιχούν σε κανονική γκετοποίηση, που θα ενταθεί νε τη “νέα δομή στο πουθενα”, επ’ονόματι του Λεσβιακού λαού.

Νικόλας Κουρτζής

Με μια λάθος και υπονομευτική για τους θεσμούς διαδικασία, η Λέσβος, δια των εκλεγμένων τοπικών εκπροσώπων της, πήρε προχθές μια σωστή απόφαση: αποδέχτηκε έναν ρόλο που δεν μπορεί να αλλάξει. Έναν ρόλο όχι για την Ελλάδα μόνο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Έναν ρόλο με μεγάλη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτόν της πύλης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Κάποιοι λένε ότι ωριμότητα σημαίνει να μπορείς να επιλέγεις σωστά τις μάχες που δίνεις. Να μην ξοδεύεις τις δυνάμεις και τους πόρους σου σε ατελέσφορες προσπάθειες. Πιστεύω ότι η μάχη για «κανένα ΚΥΤ στη Λέσβο» ήταν, ήδη από τις αρχές του 2016, μάταιη. Ο ρόλος είχε αποφασιστεί και επιβληθεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το λαϊκό έρεισμα ούτε την πολιτική ικανότητα να διαπραγματευτεί με την τοπική κοινωνία για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι πολίτες την έβλεπαν (εν μέρει σωστά, εν πολλοίς λανθασμένα) ως υπαίτιο της κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Το αρνητικό κλίμα, μαζί με τη μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή του, υπονόμευε κάθε προσπάθεια διαλόγου. Η τωρινή κυβέρνηση, μαζί με τα αρκετά λάθη της, εφήρμοσε κάποιες πρακτικές με τις οποίες μεν διαφωνώ κάθετα (όπως οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις), όμως άλλαξαν σταδιακά την κοινή γνώμη προς τον ρεαλισμό.

Τι μπορεί να γίνει τώρα;

Ήδη από το 2015, ως ανεξάρτητος από κόμματα αντιπολιτευόμενος στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου, έλεγα (υπάρχουν πρακτικά) ότι η Λέσβος έπρεπε να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη ανάλογα του ρόλου που της ανατέθηκε από την Ευρώπη χωρίς να ερωτηθεί. Τότε βέβαια ελάχιστοι συμμερίζονταν αυτή την πρόταση, ακόμα και μέσα στη δημοτική παράταξη που εκπροσωπούσα. Ακόμα και ο Γαληνός, αν και πραγματιστής, στην αρχή ψέλλισε κάτι αλλά μετά, βλέποντας το κλίμα, σταμάτησε να συζητάει το θέμα των ανταποδοτικών. Δημόσια, γιατί στα υπουργεία το χρησιμοποιούσε – και καλά έκανε.

Όμως τα ανταποδοτικά θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της δουλειάς που η Λέσβος κάνει για όλη την Ευρώπη. Για να χρησιμοποιήσω την γνωστή παρομοίωση, όχι χάντρες και λαθρεπτάκια, αλλά μάλλον τρια εργοστάσια και την τεχνογνωσία για να τα φτιάχνουμε και να τα πουλάμε. Με άλλα λόγια, σοβαρές υποδομές. Να απαιτήσουμε οι Λεσβιοι δια των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα κατά προτεραιότητα στο νησί. Και να διαχειριστούμε αυτό το χρήμα σωστά, ώστε να το κάνουμε ένα μικρό Μονακό, απλά με ένα ΚΥΤ κάπου εκεί. Αυτός θα πρέπει να είναι ο πραγματικός αγώνας. Το ‘χουμε; Και για να προβοκάρω και λίγο, ίσως η μερίδα του λέοντος από τα χρήματα να πρέπει να δοθεί στον Δήμο εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το ΚΥΤ. 😉

Κατά καιρούς έρχονται καταστάσεις που δεν μπορούμε, όσο κι αν θέλουμε, να τις αλλάξουμε εντελώς. Όμως αν καταφέρουμε, με κάποιο τρόπο, να αποκομίσουμε κάτι θετικό από αυτές, αυτό είναι ένδειξη προσαρμοστικότητας και συνεπώς, εξυπνάδας. Αλλιώς είναι σαν να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, αντί να δεις τι μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα, ώστε η σούμα να βγει τελικά θετική.