Search

“Ακούστε λοιπόν κ. Κύτελη μερικές αλήθειες για το ΠΙΚΠΑ”

Η ανακοίνωση της Αλληλεγγύης Λέσβου, ως απάντηση στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 12/3 ο δήμος Μυτιλήνης.

“Σε άθλια κατάσταση παραδόθηκε ο χώρος”, δηλώνει ο δήμαρχος Μυτιλήνης που επισκέφθηκε το χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ 4+ μήνες μετά την εκκένωση της δομή που λειτουργούσε στο χώρο.

“Το φωτογραφικό υλικό, άλλωστε, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής” μας λέει στο Δελτίο Τύπου που έσπευσε να εκδώσει, δίνοντας στη δημοσιότητα 6 φωτογραφίες. Στο αποδεικτικό αυτό υλικό “του μεγέθους της καταστροφής”(!) απεικονίζονται μερικές ιδιόχειρες, κινητές κατασκευές που φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους διαμένοντες, και παρέμειναν στο χώρο μετά την εκκένωση. Αν θεωρεί καταστροφή του χώρου ο κ. Κύτελης την αυτοσχέδια καρέκλα που σκίστηκε από κάποιο ζώο και τον καναπέ από παλέτες, μπορεί να τα μετακινήσει άμεσα ή να μας επιτρέψει να τα απομακρύνουμε, ώστε να ανακαλέσει την παραπλανητική και συκοφαντική του δημοσίευση περί καταστροφών και άθλιας κατάστασης.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κύτελης ουδέποτε είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, ούτε πριν γίνει δήμαρχος, ούτε όταν έγινε το 2019, αλλά ούτε και μετά την εκκένωση τον Οκτώβριο του 2020. Στη χθεσινή του ανακοίνωση μιλάει για τη σημερινή κατάσταση αλλά δεν παρουσιάζει την εικόνα των υποδομών όπως τις αφήσαμε πριν μερικούς μήνες, και δεν δείχνει τις ανακαινίσεις που έγιναν στην κουζίνα, τα σπίτια και τα δίκτυα.

Επίσης, ο κ. Κύτελης δεν παρουσιάζει την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο χώρος το 2012, μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Να του θυμίσουμε λοιπόν, κάτι που η κοινωνία της Μυτιλήνης, και ιδιαίτερα οι πολίτες και οι συλλογικότητες που δημιούργησαν “Το Χωριό του Όλοι Μαζί” και ανέλαβαν το χώρο το 2012, γνωρίζουν καλά: οι φθορές στις αυθαίρετες κατασκευές ήταν ήδη μεγάλες και σήμερα θα ήταν καθολικές, αν οι υποδομές – οι οποίες αντιμετώπιζαν μεγάλα τεχνικά προβλήματα από την κατασκευή τους -, δεν είχαν συντηρηθεί και επισκευαστεί όλα αυτά τα χρόνια μέσω δωρεών από την κοινωνία των πολιτών.

Σε μια μόνο από τις φωτογραφίες παρουσιάζεται πρόβλημα σε ακίνητο, όπου φωτογραφίζεται το ταβάνι με πεσμένο το σοβά, στις τουαλέτες που δεν ήταν σε χρήση. Όπως είχε δηλώσει η κα. Λατσούδη στη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε, μια μέρα πριν την επίσκεψη του κ. Κύτελη, αν δεν είχε γίνει η εκκένωση της δομής, σήμερα θα είχε επισκευαστεί και αυτό το κτίριο που είναι σε κακή κατάσταση, καθώς ίδρυμα της Ελβετίας είχε αναλάβει πρόσφατα το κόστος και θα ξεκινούσε τη συντήρηση του κτιρίου.

Να θυμίσουμε ότι το ΠΙΚΠΑ εκκενώθηκε με μια επικοινωνιακή φιέστα του Υπουργείου Μετανάστευσης και της αστυνομίας, χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού για το έργο που έχει επιτελέσει ο χώρος, χωρίς να ενημερωθούν οι διαμένοντες και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία, και χωρίς να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη μετακίνηση τους.

Αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε μόλις μέσα σε ένα μήνα όλες τις κινητές κατασκευές που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο και να επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου για να διαλύσουμε μια δομή αξιοπρεπούς φιλοξενίας ευάλωτων ανθρώπων, που χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ, μέσα στο χειμώνα και ενώ χιλιάδες ανθρώπων υπέφεραν ήδη στο νέο ΚΥΤ. Αυτή ήταν μια κίνηση εξίσου απάνθρωπη και εγκληματική, με το κλείσιμο της κλινικής Covid των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, πάλι με την παρέμβαση της Πολεοδομίας και του Δήμου Μυτιλήνης, εν μέσω της πανδημίας και της αγωνίας όλων μας για την υγειονομική απειλή από τον Covid19, για ντόπιους και πρόσφυγες. Μας τρομάζει ότι κάποιοι είναι σε θέση να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και κάποιοι νιώθουν ευχαρίστηση με αυτό.

Με την ευκαιρία αυτή, να ενημερώσουμε επίσης, και για μια άλλη πτυχή της ιστορίας της εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ. Για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας, στο χώρο είχαν προστεθεί τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ άλλων, και 11 επιπλέον καινούργιοι, λυόμενοι ξύλινοι οικίσκοι, όμοιοι με τους 12 που προϋπήρχαν. Μετά το κλείσιμο της δομής, πρόθεση μας ήταν να αφήσουμε τους οικίσκους αυτούς, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της κατασκήνωσης που θα αφήναμε στους επόμενους χρήστες. Χωρίς όμως να έχουμε κάποιον συνεπή συνομιλητή απέναντι μας από την πλευρά της πολιτείας – ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο ανήκει ο χώρος δεν μας απάντησε ποτέ στις 3 επιστολές και προσκλήσεις που στείλαμε, ενώ ο κ. Κύτελης δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση την οποία είχαμε κανονίσει -, και υπό το βάρος των προστίμων που βάρυναν τους οικίσκους και της προθεσμίας για την απομάκρυνση τους, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία. Έτσι δυστυχώς υποχρεωθήκαμε να τους αποσυναρμολογήσουμε και να τους απομακρύνουμε και αυτούς μαζί με τα κοντέινερ και τις υπόλοιπες κινητές κατασκευές που είχαν τοποθετηθεί. Αναρωτιόμαστε λοιπόν που ήταν τόσο καιρό αυτοί που υποτίθεται κόπτονται για τις κατασκηνώσεις και τα παιδιά.

“Σε άθλια κατάσταση παραδόθηκε ο χώρος” αναπαράγουν σαν τίτλο είδησης κάποια τοπικά ειδησεογραφικά σάιτ, το σχόλιο του δημάρχου. Σχόλια αναγνωστών ακολουθούν καταλογίζοντας ευθύνες στη ΜΚΟ που στοχοποιείται.

“Η Διεύθυνση Πολεοδομίας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος βρίσκονται σε διαδικασία
απόδοσης τυχόν ευθυνών για την καταστροφή των υποδομών” αναφέρει ο Δήμαρχος στο Δελτίο Τύπου για τη δημιουργία εντυπώσεων.

“Σε διαδικασία απόδοσης ευθυνών βρίσκεται η Διεύθυνση Πολεοδομίας” γράφει το Εμπρός, που όλο το τελευταίο διάστημα προπαγανδίζει υπέρ της νέας υπερδομής που σχεδιάζουν τα κυβερνητικά συμφέροντα. Σβήνει όμως διακριτικά το επίρρημα “τυχόν” πριν τη λέξη “ευθύνες” που αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος διατηρεί την επιφύλαξη σε περίπτωση που δεν βρεθούν από την Πολεοδομία ευθύνες της Αλληλεγγύης Λέσβου. Ο συντάκτης του Εμπρός όμως είναι βέβαιος ότι ευθύνες υπάρχουν και θα βρεθούν, και το γράφει ως είδηση, με μεγάλα γράμματα.

Καλούμε τον κ. Κύτελη να μην κουράζει τον Αντιδήμαρχο να διερευνά ευθύνες στην Αλληλεγγύη Λέσβου, γιατί δεν υπάρχουν. Αντίθετα, καλύτερα θα ήταν να διερευνήσει αλλού ευθύνες για την εγκατάλειψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, γιατί αν και από το 2015 ο δήμος Μυτιλήνης είχε την ευθύνη για τη διαχείριση του χώρου και της δομής φιλοξενίας των ευάλωτων προσφύγων, δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτό. Δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για την συντήρηση των υποδομών και τη φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά παρέμεινε αδρανής, αφήνοντας τις ανάγκες αυτές να καλυφθούν από την κοινωνία των πολιτών.
Με έλλειψη γνώσης και σεβασμού για το έργο της εν λόγω δομής και της προσφοράς των εκατοντάδων ανθρώπων που την υποστήριξαν, ο κ. Κύτελης δείχνει να αγνοεί ότι μέσα στα οκτώ χρόνια που λειτούργησε, στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενήθηκαν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες.
Παραθέτουμε λοιπόν εδώ για τον κ. Κύτελη ένα μικρό βίντεο με την ιστορία του ΠΙΚΠΑ, τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε, και την υποστήριξη που προσέφερε στην πόλη και στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δίνοντας διεξόδους σε καταστάσεις κρίσης, κάθε φορά που καιγόταν η Μόρια, κάθε φορά που άνθρωποι κοιμόντουσαν στις πλατείες και το κράτος αδυνατούσε να δώσει λύση.


“Κατέστρεψαν την περιουσία των δημοτών” διαβάζουμε στο LesvosPost, πηγαίνοντας επίσης ένα βήμα πιο πέρα την ανακοίνωση του δημάρχου.

Εμείς, όπως και όλοι όσοι εργάζονται στη διαχείριση του προσφυγικού, γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί στήνεται αυτό το επικοινωνιακό και συκοφαντικό παιχνίδι: Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζουν στη Λέσβο, και κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν ότι φταίνε οι ΜΚΟ. Στο επικίνδυνο παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, της λασπολογίας και της ρητορικής μίσους, του διχασμού και του “διαίρει και βασίλευε” είναι άριστοι.

Όμως δεν είμαστε εμείς που εγκλωβίζουμε τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι οι ίδιοι που τους εγκλωβίζουν, και έφτασαν πριν ένα χρόνο στο σημείο να κρατούν 25.000 ανθρώπους στη Λέσβο, με τις τραγικές συνέπειες για πρόσφυγες και ντόπιους, που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα.

 

Δεν φτιάχνουμε εμείς στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξαθλίωσης ανθρώπων, όπως το ΚΥΤ της Μόριας και το νέο, “προσωρινό” ΚΥΤ. Δεν είμαστε εμείς που ντροπιάζουμε και στιγματίζουμε παγκοσμίως τη Λέσβο, φτιάχνοντας το χειρότερο προσφυγικό καμπ στον κόσμο, όπως χαρακτηρίστηκε το ΚΥΤ της Μόριας.

Το αντίθετο. Η δομή του ΠΙΚΠΑ αναγνωρίστηκε διεθνώς και βραβεύτηκε πολλές φορές ως ένα πρότυπο παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. Για οκτώ χρόνια το ΠΙΚΠΑ μας έδειξε τι μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι όταν τους επιτρέπεται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, σεβασμού, αξιοπρέπειας, ισότητας και μη-βίας. Και για αυτό, όσοι συμμετείχαμε και εργαστήκαμε για αυτό, νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί και υπερήφανοι.

Ο κ. Κύτελης που μιλάει για αθλιότητες και συκοφαντεί τη δομή του ΠΙΚΠΑ και εμάς, αν θέλει να δει πως είναι μια δομή σε άθλια κατάσταση μετά την αποχώρηση των προσφύγων, ας δει τις εικόνες από την καμένη Μόρια, ένα μνημείο ντροπής για όλη την Ευρώπη.

Μπορεί άραγε να μας πει πως νιώθει ο ίδιος, όταν το μόνο που προσπαθεί να κάνει για τη Λέσβο είναι να εγκαταστήσει εδώ τη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης;

Και επειδή προσπαθεί να μας πείσει ότι το νέο ΚΥΤ δεν θα είναι μια νέα υπερδομή εξαθλίωσης ανθρώπων, αλλά ένα σύγχρονο καμπ κλπ, θέλουμε να του θυμίσουμε τι έλεγε η κυβέρνηση και το κόμμα του το 2012, προσπαθώντας και τότε να πείσουν την τοπική κοινωνία να δεχθεί το ΚΥΤ: “Μιλάμε για σύγχρονες δομές και όχι δομές αθλιότητας”. Και έφτιαξαν το ΚΥΤ της Μόριας.

Η ίδια ιστορία και οι ίδιες πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τώρα ξαναπροτείνονται. Με μια διαφορά όμως: τότε το ΚΥΤ προοριζόταν για την υποδοχή και ταυτοποίηση μόνο. Τώρα σχεδιάζεται ώστε πέρα της υποδοχής και ταυτοποίησης, οι αιτούντες άσυλο να κρατούνται στο νησί μέχρι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξέτασης ασύλου. Τώρα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν για το νέο καμπ, ο εγκλωβισμός θεσμοθετείται.

Καλούμε τον κ. Κύτελη, να σταματήσει την επιχείρηση παραπληροφόρησης. Να αναζητήσει τις άθλιες συνθήκες στις πολιτικές που εφαρμόζονται στο νέο “προσωρινό” καμπ, να συμπορευτεί με τους πολίτες της Λέσβου που ζητούν το άμεσο κλείσιμο του καμπ και την αποσυμφόρηση του νησιού, και να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα υπερδομή στο νησί.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στις 3/2/2021, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου μεθόδευσης από την παράταξη του κ. Κύτελη με σκοπό να αποσπάσει τη θετική απόφαση του σώματος για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ. Τον καλούμε να σταματήσει να παρουσιάζει το αποτέλεσμα της ντροπιαστικής για τη δημοκρατία εκείνης διαδικασίας ως αποδοχή της υπερδομής από την τοπική κοινωνία.

Ακούσαμε όλοι τον κ. Κύτελη στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ σχετικά με τη χωροθέτηση της νέας υπερδομής, να χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λέγοντας ότι “φαίνεται από μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ότι η καταλληλότητα του χώρου στο ΧΥΤΑ είναι καλή για να εγκατασταθούν εκεί μετανάστες”. Τον καλούμε να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου τις οποίες επικαλείται, διαφορετικά οι δηλώσεις του αυτές θα εκληφθούν ως προσπάθεια παραπλάνησης των δημοτών.

Τον ευχαριστούμε ωστόσο για την ευκαιρία που μας έδωσε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τη δομή του πρώην ΠΙΚΠΑ, απέναντι στα ψέματα και τις συκοφαντίες που διακινούνται. Γιατί το “ΠΙΚΠΑ Λέσβου”, όπως είναι γνωστή η δομή σε όλο τον κόσμο, θα μείνει στην ιστορία με τα πιο φωτεινά χρώματα, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, και αυτό ο κ. Κύτελης δεν μπορεί ούτε να το αλλάξει ούτε να το αμαυρώσει.

Ευχόμαστε ο δήμος Μυτιλήνης να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις και να ακουστούν σύντομα και πάλι τα γέλια των παιδιών στο ΠΙΚΠΑ. Παραμένουμε στη διάθεση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη ή πληροφορία χρειαστεί για το σκοπό αυτό. Tέλος, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι παραμένουμε διατεθειμένοι και θα χαρούμε να δωρίσουμε τους 11 νέους ξύλινους οικίσκους, ώστε να εγκατασταθούν στο χώρο, διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα της κατασκήνωσης.

Αλληλεγγύη Λέσβου

Φωτογραφίες και μνήμες από τη δομή στο πρώην ΠΙΚΠΑ